Mediafax.biz Exclusiv

Agricultura are nevoie de un sistem special de impozitare, nu pentru mărirea taxelor, ci pentru fiscalizarea ei, apreciază analistul Aurelian Dochia

Autor: Gabriel Razi

08.03.2012, 14:05 153

În prezent, peste 2,7 milioane de mici fermieri persoane fizice exploatează 4,7 milioane de hectare, în timp ce alte 13.500 de firme lucrează restul de 3,5 milioane de hectare, potrivit datelor din Recensământul General Agricol din 2010.

În opinia analiştilor, faptul că acest sector este în mare parte neinstituţionalizat reprezintă una dintre ancorele care blochează agricultura în zona neagră a economiei.

"Această structură a agriculturii este unul dintre factorii generatori de evaziune, însă vânzările la negru sunt făcute şi de societăţile comerciale. Trebuie pus la punct un sistem de impozitare special în agricultură, nu în sensul măririi birurilor, cât în sensul fiscalizării", crede Dochia.

Potrivit datelor Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), primii 20 de antreprenori persoane fizice din agricultura locală au împreună, în proprietate sau în arendă, în total aproximativ 25.000 de hectare de teren. Comparativ, o suprafaţă similară este administrată şi de Mihai Anghel, antreprenor care are un business de 120 de milioane de euro în domeniul agricol.

Despre afacerile antreprenorilor "pe persoană fizică" nu sunt însă disponibile nicăieri informaţii, aceştia fiind obligaţi doar să facă în fiecare an raportări la Ministerul Agriculturii în privinţa animalelor a flate în proprietate sau a terenurilor pe care le lucrează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO