Mediafax.biz Exclusiv

Antreprenorii locali reîncep investiţiile în clădiri de birouri. Aleg proiecte mai mici, dar centrale

Antreprenorii locali reîncep investiţiile în clădiri de birouri. Aleg proiecte mai mici, dar centrale

Autor: Cristi Moga

25.07.2011, 19:13 412

În ultimii ani puţini au fost investitorii care au mai mizat pesegmentul de birouri, iar aceştia au fost în general străini,grupuri precum GTC sau Portland Trust, cu experienţă îndelungată peo piaţă în care chiriile au scăzut cu 20-40% în ultimii treiani.

Pe fondul scăderii ratei de neocupare abirourilor către nivelul de 12%, reapar însă noileproiecte.

Remus Capotă, un investitor care a fostimplicat în dezvoltarea clădirii de birouri Cubic Center dinPipera, aflată acum în portofoliul omului de afaceri Dinu Patriciu,a ridicat în ultimele luni structura de şase etaje a imobiluluiBarbu Văcărescu Office, situat pe bulevardul cu acelaşi nume dinBucureşti, care tinde să devină un nou "Lipscani al bancherilor",ţinând cont că în imobilele din zonă se află sau se vor muta bănciprecum Volksbank, Banca Românească, RBS, Raiffeisen sau BancaItalo-Romena.

Acest proiect, dezvoltat de Remus Capo tă(37 de ani) şi Doru Botez (50 de ani), într-un parteneriat cuparticipaţii egale, 5050, va avea o suprafaţă de birouri de 2.000mp.

Clădirea are programată finalizarea pentrusfârşitul acestui an, dar reprezentanţii dezvoltatorului nu auoferit informaţii despre numele viitorilor chiriaşi, în timp ceRemus Capotă nu a putut fi contactat până la închidereaediţiei.

Tot la stadiul de structură se află şi oaltă clădire de birouri din Piaţa Charles de Gaulle, construită degrupul Monolit Development, controlat de omul de afaceri Dra goşDobrescu, prin intermediul firmei Monolit Square, potrivit unorsurse din piaţă.

Dobrescu este de asemenea un om de afacerifoarte discret, care nu figurează acţionar direct în nicio companiede pe piaţa locală. Firma Monolit Square este deţinută prinintermediul firmei Chandler Commercial Inc, înregistrată în Panama,iar proiectul din Piaţa Charles de Gaulle este construit pe unteren de 600 mp cumpărat în 2010 pentru 1,5 mil. euro.

Clădirea dezvoltată de Monolit se află înimediata vecinătate a sediului băncii Marfin şi este construită defirma britanică H&J Martin Construction and Fitout. Dobrescueste cunoscut drept un important proprietar de terenuri înBucureşti, dar informaţii referi toare la investiţiile în curs suntdestul de puţine.

La circa o sută de metri distanţă deşantierul Monolit, pe Bulevardul Aviato ri lor, omul de afaceriRadu Dimofte, cunoscut drept partener de afaceri cu Gabriel Popoviciu, a început mai recent construcţia unei clădiri de birouri.Dimofte, 52 de ani, ridică un imobil cu cinci etaje lângă clădireaîn care se află sediul băncii Leumi, proiect în care este asociatcu Mărioara Creştin şi Ileana- Viorica Creştin. Omul de afaceri aatribuit contractul de construire a clădirii firmei Bog'Art,controlată de Raul Doicescu, iar unul dintre potenţialii chiriaşieste chiar banca Leumi, care ar putea să-şi mute o serie deangajaţi din zona Pieţei Victoriei.

Cei mai mari proprietari români de birourisunt Liviu Tudor, Dinu Patriciu, Valentin Barba (proprietarulproiectelor Barba Center) sau Gabriel Popoviciu, dar o serie deinvestitori mai puţin "celebri" îşi fac de asemenea simţităprezenţa în piaţă. De altfel, cea mai mare tranzacţie pentruînchiriere a unei clădiri de birouri în acest an a fost semnată totde către un antreprenor mai puţin cunoscut - Dan Tatoiu - cel carea închiriat integral proiectul de birouri North Point de 27.000 demetri pătraţi către o companie care intenţionează să deschidă unspital privat.

Printre proiectele de birouri din Bucureşticare se află încă în faza de construire se numără turnul Sky Tower(Floreasca) sau primele clădiri din parcurile de afaceri HermesBusiness Campus (Pipera) şi AFI Business Park (Cotroceni Park), întimp ce anul acesta ar trebui începute lucrările la proiecte precumAna Tower (lângă Crowne Plaza) sau cea de-a patra investiţie înbirouri a grupului Portland Trust, proiect ce va fi derulat peşoseaua Pipera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO