Mediafax.biz Exclusiv

Aurelian Dochia: Discutăm mult de investiţii, dar nu a existat până acum curajul prioritizării lor

Autor: Iulian Anghel

04.01.2012, 12:37 65

"Discutăm mult de investiţii, dar nu a existat până acum curajul prioritizării lor. Să dăm puţin la toată lumea, să-i mulţumim pe toţi! Şi aşa la nesfârşit, lucru care creează costuri suplimentare, iar beneficiile nu apar", a spus el.

În opinia lui Dochia, pentru a obţine rezultate macro, trebuie să le susţii micro, "nu să te uiţi toată ziua spre BNR ce-o mai face cu dobânda".

Guvernul şi-a propus în legea bugetului pentru 2012 să facă investiţii de 37,8 mld. lei, echivalentul a 6,5% din PIB. Din totalul cheltuielilor bugetare în 2012, investiţiile reprezintă 18,3% şi sunt pe locul trei ca mărime, după cheltuielile cu asistenţa socială şi cele de personal, care împreună trec de 50% din total.

"Trebuie să te concentrezi pe creşterea economică, pe restructurarea întreprinderilor de stat, trebuie să vezi de ce nu se creează reţelele de servicii în agricultură. Ţintele macro sunt supravegheate de FMI. Apleacă-te spre economia reală, vezi spre ce îndrepţi investiţiile ", a comentat analistul.

O mare parte din investiţiile din acest an ar urma să vină din fonduri europene, ţinta Guvernului fiind de a atrage şase miliarde de euro (patru miliarde de euro pe fondurile structurale şi două miliarde pe fondurile agriculturii şi dezvoltării rurale).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO