Mediafax.biz Exclusiv

CEO Petrom: Managementul privat la companiile de stat nu este o misiune imposibilă

Autor: Roxana Petrescu

12.05.2011, 13:18 176

"Cea maimare provocare pentru statul român în ideea atragerii de managementprivat este că găsească o conciliere între calitatea de acţionar,care are în vedere numai interesul companiei, care se uită numaidupă profit, şi cea de decident politic, care trebuie să aibă învedere măsurile de protecţie socială, protecţia consumatorului şicreşterea economică", a explicat cea mai puternică femeie dinmediul de business, care se află la conducerea Petrom încă din2006.

Ea aadăugat că managementul privat la companiile de stat nu este omisiune imposibilă.

Companiile de stat, inclusiv cele din energie, au fost conduseîn ultimii ani de oameni numiţi exclusiv pe criterii politce, careau fost ghidaţi de consilii de administraţie ocupate tot depoliticieni şi mai puţin de oameni cu experienţă în domeniul pecare ar trebui să-l coordoneze.

Subpresiunea Fondului Monetar Internaţional, anul acesta MinisterulEconomiei a declarat că va organiza primele licitaţii pentruaducerea unor manageri privaţi, lucru care încă nu s-aîntâmplat.

Înprimele trei luni, Petrom a raportat o majorare a indicatorilorfinanciari, evoluţie susţinută decreşterea preţurilor şi tăierea costurilor, încontextul unor vânzări în volume mai mici.

Astfel, profituloperaţional (EBIT) a ajuns la 1,19 miliarde de lei (282,1 milioanede euro), cu 26% mai mare comparativ cu cel raportat în perioadasimilară a anului trecut, principalul centru de profit fiind încontinuare divizia de explorare şi producţie.

Şivânzările Petrom au crescut cu 27% în perioada analizată, evoluţianefiind însă transmisă şi asupra profitului net în contextulînregistrării unor pierderi financiare de 181 de milioane de lei(43 mil. euro) ca urmare a diferenţelor de curs valutar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO