Mediafax.biz Exclusiv

Companiile listate încep de mâine să-şi raporteze rezultatele pe T3. Ce aşteptări au analiştii?

Companiile listate încep de mâine să-şi raporteze rezultatele pe T3. Ce aşteptări au analiştii?

Autor: Adrian Cojocar

25.10.2011, 19:19 710

Analiştii sunt de părere că cele mai importante companii listate vor raporta în general rezultate bune pe trimestrul al treilea, care vor arăta că acţiunile sunt în continuare ieftine raportat la indicatorii din bilanţ, chiar dacă perspectivele lor s-au înrăutăţit în ultimele luni pe fondul turbulenţelor la nivel extern.

"Cred că în marea majoritate a cazurilor rezultatele la nouă luni vor confirma evoluţia bună din primele şase luni. Petrom, Transgaz, Antibiotice şi Biofarm au rezultate în creştere. Poate că nu vor fi creşteri la fel de mari ca pe primele şase luni, dar trimestrul trei raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut va arăta un avans. Preferatele noastre rămân în continuare Fondul Proprietatea, Transgaz şi Biofarm. Principalele companii din sectorul petrolier şi energetic, respectiv farmaceutic sunt protejate şi avantajate în acest context de pesimism", este de părere Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR.De aceeaşi părere este şi Mihai Alexa, analist la firma de intermediere Broker Cluj, care anticipează un trimestru bun în special pentru bănci.

"Cred că tendinţa pozitivă din primele două trimestre ale anului curent a continuat şi în trimestrul trei şi majoritatea companiilor vor afişa rezultate în creştere faţă de perioada similară din 2010.

În particular, la bănci (BRD şi TLV) mă aştept ca profiturile să fie semnificativ mai mari (+30% la TLV şi +70% la BRD; T3 2011 faţă de T3 2010) datorită reducerii cheltuielilor cu provizioanele de risc. În schimb, pe partea operaţională estimez rezultate uşor mai slabe decât anul trecut, în principal datorită scăderii rezultatelor pe componenţa tranzacţiilor financiare ca urmare a turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale precum scăderea valorii portofoliului de acţiuni", spune Mihai Alexa.

Companiile cu grad ridicat de îndatorare şi împrumutate în valută ar putea raporta pierderi pe par tea financiară ca urmare a reevaluării datoriilor în valută, atenţionează analiştii, după ce leul a continuat să se deprecieze pe parcursul trimestrului trei. "Profitul companiilor care au datorii în valută străină vor fi influenţate negativ de evoluţia cursului de schimb leu/euro şi lei/dolar din trimestrul trei. La finele lunii septembrie leul s-a depreciat cu peste 2% faţă de euro şi cu 3% faţă de dolarul american, motiv pentru care împrumuturile în valută străină vor fi reevaluate la cursuri mai nefavorabile, influenţând negativ profitul net. Analizând piaţa în ansamblu, mă aştept ca rezultatele pe T3 să fie la fel de bune ca în primul semestru", spune Dragoş Dărăbuţ, analist la Tradeville.

Florin Ilie, director pieţe de capital la ING Bank, consideră că firmele vor resimţi mai acut presiunea pe costurile creditării şi disponibilitatea redusă a băncilor de a le împrumuta.

"Perspectivele companiilor s-au înrăutăţit.Deja există presiuni la nivelul cererii, la nivelul creditării şi al veniturilor. Disponibilitatea creditului în valută va fi din ce în ce mai mică, companiile se vor orienta spre creditul în lei, iar costul împrumutului la lei va creşte. Toate aceste lucruri se vor manifesta în 2012 şi problema va fi din ce în ce mai pregnantă. Suntem aproape dependenţi de finanţ area externă şi implementarea standardului Basel III va însemna că băncile va trebui să-şi reducă semnificativ gradul de îndatorare, iar expunerea băncilor faţă de România şi în general se va reduce. Indicatorii Basel III vor fi impuşi mult mai devreme de 2013, discuţiile din prezent conduc către aşa ceva", spune analistul de la ING.

El se aşteaptă ca băncile să se confrunte cu un al doilea semestru dificil şi rezultatele să reflecte acest lucru atât la nivelul provizioanelor în creştere, cât şi al veniturilor operaţionale.

"Provizioanele sunt în creştere ca urmare a scăderii veniturilor şi reevaluării garanţiilor. Am avut un an 2011 cu o piaţă de trezorerie puţin volatilă care se va reflecta în venituri mai mici, creditele noi acordate sunt în volum redus, ceea ce înseamnă că şi veniturile sunt sub presiune", spune Florin Ilie.

Analiştii mizează pe un trimestru trei bun pentru companiile din sectorul energetic graţie consumului mai ridicat de gaze.

"În sectorul energetic cred că atât Petrom (mai ales pe segmentul producţiei de gaze), cât şi Transgaz (venituri mai mari din tranzitul de gaze) vor furniza rezultate în creştere, în timp ce în cazul Transelectrica e posibil să avem o surpriză mai puţin plăcută prin prisma cuantumului pierderilor financiare cauzate de reevaluarea datoriilor pe fondul deprecierii monedei naţionale, care ar putea şterge mare parte din profitul operaţional", spune Mihai Alexa.

Mihai Căruntu consideră totodată că Transgaz va fi avantajată de intrarea în funcţiune începând cu trimestrul doi a centralei pe gaze a Petrom şi de consumul de gaze ridicat al producătorilor de îngrăşăminte, care au avut un an bun.

"Transgaz este una dintre puţinele companii de pe bursă care beneficiază de deprecierea leului, având tarifele în valută la servicii de tranzit. La fel, Biofarm înregistrează creşteri anuale ale profitului operaţional de 10-15% şi totodată reuşeşte să câştige cotă de piaţă. Firma funcţionează fără să se îndatoreze în ciuda blocajului din sectorul de medicamente.Totuşi trebuie avut în vedere că la final de an Biofarm va înregistra o pierdere din cauza reevaluării în jos a portofoliului de acţiuni pe care- l deţine pe bursă", atrage atenţia Căruntu.

El mai spune că nici Azomureş nu trebuie neglijată, fiind singura companie importantă care asigură expunerea pe agricultura românească şi care a avut parte de un an 2011 foarte bun în ciuda faptului că nu a mai beneficiat de subvenţii de la stat pentru gaze. "Cu toate că ritmul de creştere al exporturilor s-a mai temperat în ultimele trei luni, conjuctura rămâne în continuare favorabilă pentru societăţile din industrie. Mă aştept la rezultate robuste din partea unor companii precum: Alro, Artrom, Compa şi Azomureş chiar dacă ratele de profitabilitate nu vor mai fi la fel de înalte ca în trimestrele anterioare. Nivelul evaluărilor este foarte atractiv în special pentru acţiunile Azomureş şi Compa", spune Mihai Alexa, analistul Broker Cluj. Analiştii consideră că rezultatele companiilor nu vor avea efecte importante asupra cotaţiilor pentru că investitorii străini pot cumpăra acţiuni la preţuri atractive şi de pe alte burse, însă vor ajuta la consolidarea percepţiei că piaţa românească este ieftină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO