Financiar

Oancea: Pentru a avea pensii decente, ar trebui să accelerăm creşterea contribuţiei la Pilonul II

Autor: Dumitrache Adrian,

11.10.2010, 11:48 4

Potrivit legislaţiei, fiecare angajat plăteşte o contribuţie deasigurări sociale (CAS) la sistemul public de pensii, echivalentăcu 10,5% din salariul brut al fiecărui contribuabil. O parte dinaceastă contribuţie, în prezent 2,5%, este redirecţionată cătrecontul individual deschis în numele fiecărui participant la fondulde pensii private ales.

"Dacă vrem ca viitorii pensionari să aibă cu ce trăi decent, artrebui să accelerăm creşterea cotei de contribuţie la Pilonul II.Faptul că avem o cotă redusă de contribuţie la Pilonul II sereflectă şi în ponderea volumului activelor aferente fondurlor depensii private în Produsul Intern Brut la României, care sesituează la 0,5%, comparativ cu alte state din regiune, cum ar fiUngaria - 10%, Polonia - 14% sau Bulgaria - 4%", a spus Oancea,prezent la un eveniment de specialitate.

El a adăugat că autoritatea de reglementare va elabora unproiect de act normativ de modificare a Legii 411/2004 privindfondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), care propunemajorarea nivelului contribuţiei de la 6% la 8%, până în 2016.Proiectul de act normativ va fi discutat la începutul anuluiviitor.

"Pentru 2011, CSSPP a propus o contribuţie de 3%. Începând cu 2012,cota contribuţiei va creşte cu 1% în fiecare an, comparativ cu 0,5%în prezent, până în 2016, când contribuţia va ajunge la 8%. Fărăîndoială, este o decizie politică foarte importantă", a spusOancea, care a adăugat că deficitul creat sistemului public depensii de majorarea contribuţiei la Pilonul II poate fi acoperitdin emisiuni de titluri de stat şi sume obţinute dinprivatizări.

Şeful CSSPP a mai spus că autoritatea de reglementareintenţionează să introducă şi sistemul multifond în Pilonul II, înperspectiva anilor 2014-2015.

"În prezent, fiecare fond de pensii de pe Pilonul II are unanumit profil investiţional. Prin introducerea sistemuluimultifond, clienţii vor alege, în funcţie de apetitul de risc, unanumit profil invesiţional - conservator, mediu sau dinamic. Spreexemplu, persoanele care se apropie de vârsta pensionării, potalege profilul invesiţional conservator pentru contul personal depensie, protejându-şi astfel nivelul activelor de influenţelenegative provocate de eventualele turbulenţe ale pieţelorfinanciare", a spus Oancea.

Datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private(CSSPP) arată că, la finele lunii septembrie, volumul activelor pePilonul II a atins 3,88 miliarde de lei, iar numărulparticipanţilor a ajuns la 5,11 milioane de persoane.

În cazul fondurilor de pensii facultative (Pilonul III),activele însumează 297,6 milioane de lei, bani aflaţi în conturileunui număr de 211.800 de persoane.

"Pe lângă faptul că în sistem se acumulează bani,administratorii fondurilor de pensii au făcut şi plăţi către maimult de 1.000 de foşti clienţi, cuantumul sumelor transferatedepăşind 340.000 de euro", a mai spus Oancea.

El a adăugat că majorarea contribuţiei la Pilonul II ar trebuiînsoţită şi de creşterea pragului de deductibilitate la 1.000 deeuro pentru contribuţiile către fondurile de pensii facultative,comparativ cu 400 de euro cât prevede legislaţia în prezent.

"De asemenea, ar trebui majorată şi cota contribuţiei lunarecătre Pilonul III, care în prezent nu poate depăşi 15% din venitulsalarial brut, sau chiar eliminată, pentru a da posibilitatea celorcare mai au puţini ani până la pensie să acumuleze o sumă de banimai mare în contul personal de pensie", a afirmat şeful CSSPP.

Oancea a mai spus că, până la finele acestui an sau la începutulanului viitor, proiectul de lege privind plata pensiilor private vaavea o forma finală, urmând să intre în dezbatere parlamentară.

"De asemenea, până la finele acestei lunii, proiectul de actnormativ privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantaredin sistemul de pensii private va ajunge la Guvern", a spusreprezentantul Comisiei.

Primele contribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007,iar un an mai târziu la Pilonul II.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO