Mediafax.biz Exclusiv

Francezii de la Lactalis au început să închidă din fabrici. LaDorna devine treptat brand de import

Francezii de la Lactalis au început să închidă din fabrici. LaDorna devine treptat brand de import

Autor: Roxana Petrescu

29.06.2011, 18:48 787

Închiderea fabricii din judeţul Suceava şi desfiinţarea punctelorde colectare sunt singurele informaţii importante privind planurilefrancezilor în ceea ce priveşte businessul LaDorna în contextul încare în ultimii trei ani de zile toate intenţiile lor legate deunul dintre cele mai importante branduri locale au fost unsecret.

Mai mult, pe site-ul Lactalis, la mai binede trei ani de la achiziţia LaDorna, brandul românesc nici măcar nueste prezentat aşa cum este cazul celorlalte achiziţii, cu toate căîn 2008 acţionarii francezi au plătit între 70- 90 mil. euro pentrua cumpăra LaDorna şi a intra prin acest deal în top cinciproducători de lactate.

De la preluarea LaDorna noulproprietar a fost însă extrem de secretos. Şi aceste informaţiilegate de închiderea unei fabrici şi a unor centre de colectare auapărut în Moni torul Oficial şi nu au fost comentate de reprezentanţii din România ai grupului francez. Adunarea generală aacţionarilor Dorna Lactate, parte a grupului LaDorna, a hotărât lafinalul lunii mai desfiinţarea fabricii de brânzeturi din comunaDorna Arini, satul Ortoaia, judeţul Suceava, concomitent cuînchiderea a două centre de colectare a laptelui localizate tot înSuceava, a unui punct de lucru din Galaţi, precum şi a unui depozitde produse alimentare din Sibiu.

Dorna Lactate a avut în 2009 ocifră de afaceri de 155 mil. lei (36 mil. euro), dar şi o pierderede 15 mil. lei cu un număr mediu de 746 de angajaţi.

Renunţarea la unităţile mici,reducerile de personal, accentul pus doar pe unităţile foarte marisunt doar câteva elemente care compun arsenalul strategic almultina ţionalelor care au intrat pe plan local prin achiziţia unorbusinessuri autohtone.

Lactalis nu a explicat până laînchiderea edi ţiei motivele care au stat la baza acestei deciziişi nici care le sunt planurile pe viitor.

Nici reprezentanţii grupuluiLaDorna din România nu au putut fi contactaţi până la închidereaediţiei.

Brânza Cottage LaDorna, făcută înPolonia

Pe de altă parte însă, primarulcomunei Dorna Arini spune că fabrica a fost închisă din lunaaprilie şi că toate echipamentele au fost transportate în Polonia.Potrivit site-ului Lactalis, intrarea francezilor pe piaţa poloneză a avut loc în 2004 prin preluarea coopera tivei Kurov,producătorul unui sortiment de brânză proaspătă care este consumatăpe scară largă în ţările est-europene. În 2008, operaţiunile dinPolonia s-au diversificat, aici francezii începând producţia deiaurturi de băut şi de băuturi bazate pe lapte.

"Dorna Lactate a fost vândută lafrancezi, iar francezii au început să închidă din unităţi. Deciziaînchiderii fabricii din Dorna Arini a fost luată în toamna anuluitrecut, iar în aprilie au finalizat operaţiunile, au închis-ooficial.Toatăaparatura de aici au luat-o şi au dus-o în Polonia. Au păstratbrandul LaDorna, dar produsul nu mai este făcut aici, cu laptelocal. Nu erau mulţi oameni în fabrică, circa 25, dar pentru noifabrica era importantă.Nu am avut ce să facem", a spus Ioan Moraru, primarul comuneiDorna Arini.

Nu este pentru prima dată când francezii faco astfel de mutare, preferând să renunţe la fabricarea unui produsîn România. De exemplu, în 2009 Lactalis a început să producă lapteLaDorna la fabrica Dukat din Croaţia, unitate preluată în2007.

Fabrica din localitatea suceveană era unadintre cele mai noi din portofoliul LaDorna, investiţia de circa 2milioane de euro, din care aproape jumătate au fost bani europeni,fiind realizată în 2003.

Închiderea centrelor de colectare alaptelui

O altă unitate din portofoliul LaDorna careeste nouă este cea în care se produce brânza de tip feta din comunaMihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Însă în zona judeţelorTulcea şi Constanţa, francezii au luat decizia de a închide 12centre de colectare a laptelui, tot potrivit informaţiilor dinMonitorul Oficial, în locul lor venind alţi producători de lactate.Totodată, francezii au mai renunţat şi la un depozit de produsealimentare din Braşov.

"Este prea pompos spus centru de colectare.Era de fapt un rezervor, mai mic de 1.000 de litri, vreo 500-600,amplasat în curtea cuiva. Acolo veneau ţăranii, îşi vărsau lapteleşi apoi acesta era preluat cu o cisternă. Acum ţăranii îşi vândlaptele către alţi procesatori. Nici nu prea erau serioşi cu baniifrancezii", a spus Gheorghe Tilincă, primarul comunei Casimcea dinTulcea.

Acelaşi lucru este susţinut şi de alţireprezentanţi ai primăriilor din regiune.

"Era un centru. Practic era un punct undeoamenii aduceau laptele şi mai apoi ei îl colectau. Acum este oaltă firmă în locul celor de la Dorna care ia laptele", a spusIoana Hălălău, secretar în cadrul primăriei din comuna Baia,judeţul Tulcea.

Pe de altă parte însă, reprezentanţiiprimăriei din Mihail Kogălniceanu spun că fabrica de brânzeturi nueste închisă în ciuda faptului că francezii au renunţat la maimulte puncte de colectare.

LaDorna se află în topul primilor cincijucători din industria lactelor fiind un brand pus pe picioare decătre omul de afaceri Jean Valvis, acelaşi om care a ridicatbusinessul cu ape minerale Dorna vândut apoi către gigantulCoca-Cola.

La momentul vânzării, grupul LaDorna eraformat din Dorna, Dorna Lactate şi Dorna Helas, companie dedistribuţie înfiinţată în Grecia. Valvis şi-a clădit afacerea dinindustria lactatelor în jurul unor fabrici situate în zona VatraDornei, Târgu Neamţ, dar şi în judeţul Constanţa unde fabrica dinKogălniceanu produce în special brânză feta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO