Mediafax.biz Exclusiv

Grigorescu fuzionează cu Ştefănică şi vrea un loc în top zece avocaţi

Grigorescu fuzionează cu Ştefănică şi vrea un loc în top zece avocaţi

Autor: Cristi Moga

14.03.2011, 18:34 51

Grigorescu (35 de ani) şi Ştefănică (41 deani) se cunosc încă din 1994, din perioada facultăţii, şi au maiavut intenţia să fuzioneze în urmă cu patru-cinciani.

Ştefănică se afla atunci într-o firmă maimare, în timp ce acum lucrurile s-au inversat: Grigorescu are oechipă de 26-27 de avocaţi, în timp ce Ştefănică vine cu o partedin cei 7-8 colaboratori cu care lucrează, denumirea firmei urmânda fi schimbată în bpv Grigorescu,Ştefănică.

"După ce ai o echipă de peste 30 de avocaţipoţi acoperi cam orice dosar. Se vor crea anumite sinergii înprivinţa costurilor şi dacă se vor combina lucrurile bine, sperămsă ajungem la venituri înspre 3,5-4 milioane de euro", spuneCătălin Gri gorescu.

Ca urmare a fuziunii, numărul partenerilor vacreşte de la cinci la şase, ca urmare a cooptării lui DanielŞtefănică în structura parteneriatului.

"Este un proiect mai vechi, din 2006- 2007,dar în acea perioadă aveam o echipă mai mare, era mai complicat defuzionat.

Într-un astfel de parteneriat fuzioneazăoameni şi culturi diferite de firmă. Vrem să demonstrăm că, deşi înaceastă piaţă au fost multe fuziuni nereuşite, astfel de asocieripot funcţiona", menţionează Ştefănică.

Un element important în astfel de fuziuni îlreprezintă dosarele şi numele clienţilor pe care aceşti avocaţi îireprezintă.

Ambele companii au în prezent un focusimportant pe zona de energie, iar prin fuziunea echipelor delitigatori şi acest domeniu va deveni un punct forte al firmeinou-înfiinţate, ţinta de venituri din acest segment fiind de 30%din încasările totale pentru acest an.

"Noi în ultimii ani am mai lucrat doar peproiecte de energie, litigii şi în sectorul public. Vin cu clienţidin energie şi litigii, unde lucrez pentru CEC, Academia Română sauPrimăria Bucureştiului", mai spuneŞtefănică.

Pe de altă parte, Grigorescu spune că lucreazăde aproape 15 ani pentru Siemens, oferă asistenţă în vederea unorposibile tranzacţii de proiecte eoliene şi a acordat consultanţăpentru reabilitarea Spitalului Colţea din Bucureşti, "fapt ce neoferă expertiza necesară în vederea asistării la dezvoltareaspitalelor regionale propuse recent".

Firma va rămâne în reţeaua bpv Legal, carecuprinde birouri în regiunea Europei Centrale şi de Est, încondiţiile în care Grigorescu apreciază că numărul firmelorinternaţionale care vor mai intra pe piaţa locală cu planuri petermen lung este limitat.

"Rămânem independenţi în această reţea, nueste ţelul nostru să atragem vreo firmă străină. Piaţa avocaturii,aşa cum este structurată acum, este foarte greu să fie întoarsă înfavoarea firmelor străine. De ce? Pentru ca unele au intrat târziu,poate pe vârf de piaţă, când era scump sau greu să construieşti oechipă. Pe de altă parte, piaţa suportă greu criteriile deprofitabilitate pe care le au partenerii de afară. În acestecondiţii, cu excepţia firmelor care au un focus strategic peregiune, restul vin şi pleacă", apreciazăGrigorescu.

Într-o piaţă în care orgoliile avocaţilor şidorinţa acestora de a-şi vedea numele înscris pe sigla de laintrarea în birou au provocat mai degrabă rupturi decât asocieri,ce şansă are această fuziune de a rezista pe termen lung? "Niciunuldin partenerii care sunt de partea noastră acum nu are o presiunede a face o anumită sumă de bani. Nu ne enervăm dacă nu am făcut100.000 de euro profit per partener, astfel că de la bani nu credcă putem să ne certăm", spune Grigorescu.

Banii sunt însă destul de mulţi pe aceastăpiaţă, circa 200 de milioane de euro anual, iar competiţia întreprimele 20 de firme este extrem de acerbă pentru contracte şiclienţi. Cele mai mari firme continuă să fie Ţuca Zbârcea, NNDKP(Nestor), Muşat, Boştină şi Popovici Niţu, case de avocatură carefacturează aproape 70 de milioane de euro anual, adică o treime dinpiaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO