Mediafax.biz Exclusiv

Mişcările expunerilor bancare în trimestrul I: Austriecii au mai adus 0,5 mld. euro, francezii au scos 4,8 mld. euro

Mişcările expunerilor bancare în trimestrul I:austriecii au mai adus 0,5 mld. euro, francezii au scos 4,8 mld. euro

Autor: Claudia Medrega

20.09.2011, 10:09 683

Austriecii au adus în primele trei luni ale anului o jumătate de miliard de euro pe piaţa locală, în timp ce francezii au retras 4,8 mld. euro, iar grecii şi-au redus expunerile cu 120 mil. euro.

Aceste mişcări au avut loc în contextul în care piaţa creditării încă nu-şi revenise, înţelegerea de la Viena privind menţinerea expunerilor băncilor mari încă nu expirase, iar tensiunile din zona euro şi în special din Grecia încă nu se acutizaseră.

Datele BRI se bazează pe o metodologie proprie, diferită de cea folosită la testul de stres rulat pe băncile europene la începutul verii, însă acoperă şi expuneri private şi suverane.

Expunerea băncilor din Franţa şi Grecia faţă de România a scăzut în primul trimestru cu aproximativ 5 mld. euro comparativ cu sfârşitul anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), supranumită banca băncilor centrale.

În cazul băncilor franceze expunerea a scăzut până la 9,08 mld. euro, în timp ce pentru băncile din Grecia ajustarea expunerilor a fost până la 15,7 mld. euro.

În cazul Franţei, evoluţia este divergentă faţă de anul trecut când s-a înregistrat o creştere a expunerii pe România cu 3,4 mld. euro.

La BRD, filiala locală a francezilor de la Société Générale, bilanţul a scăzut cu peste 5% în primul trimestru al acestui an faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2010, până la 45 miliarde de lei (10,7 miliarde de euro).

Având în vedere că SocGen este mult mai mare decât Erste sau Raiffeisen, ponderea afacerilor locale este mult mai redusă, astfel că de-abia se apropia de 1% din totalul activelor la sfârşitul trimestrului I.

Un element de risc este considerat volumul mare al expunerilor băncilor elene, însă cel puţin în trimestrul I statisticile BRI indică reduceri modice ale acestora.

Pentru Alpha şi Eurobank afacerile locale sunt suficient de mari pentru ca băncile-mamă să facă eforturi pentru a le susţine mai departe mai ales în contextul fuziunii anunţate recent.

Anul trecut, expunerea băncilor elene a scăzut cu 1,6 miliarde de euro, până la 15,8 miliarde de euro.

Mai mulţi bani din Austria

Băncile austriece şi-au majorat expunerea pe România cu 500 milioane de euro în primul trimestru, la 30,4 miliarde de euro.

Austriecii de la Erste au continuat să finanţeze şi sectorul privat şi statul, şi prin intermediul BCR, şi direct, având în vedere importanţa majoră pe care România o are în ansamblul afacerilor grupului.Activele BCR reprezintă peste 8% din activele totale ale Erste.

În cazul Raiffeisen, activele locale au o pondere de 4,5% la nivelul grupului.

La sfârşitul anului trecut, băncile austriece aveau o expunere pe România de 29,9 mld. euro, în creştere cu 0,5 mld. euro faţă de situaţia de la finele anului 2009.

În primăvara lui 2009, BNR şi Fondul Monetar Internaţional au negociat un aranjament cu nouă grupuri financiare străine cu prezenţă semnificativă pe plan local, privind menţinerea expunerii pe România.

În martie 2011 a încetat înţelegerea dintre marile bănci străine, BNR şi FMI privind menţinerea expunerilor pe România, însă nu au urmat ieşiri de fonduri substanţ iale.

Băncile europene aveau la finalul primului trimestru o expunere de 109,4 mld. dolari (77,6 mld. euro) pe România - adică 97,5% din expunerea străină pe România, potrivit celui mai recent raport publicat de BRI.

Cea mai mare expunere pe România o au în continuare băncile din Austria, cumulând circa 38,2% din expunerea totală, urmate de Grecia - 19,7%, Franţa - 11,4%, Italia - 12,3% şi Olanda - 6,9%.

Metodologia utilizată de BRI face ca în valoarea expunerilor să fie luată în considerare valoarea totală a activelor subsidiarelor locale ale grupurilor străine chiar dacă o bună parte din acestea sunt finanţ ate local şi nu reprezintă împrumuturi transfrontaliere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO