Mediafax.biz Exclusiv

Szarvadi, Domo: Românii din zona rurală dau 10 euro pe an pe electronice, electrocasnice şi IT. Ei trag în jos piaţa

Szarvadi, Domo: Românii din zona rurală dau 10 euro pe an pe electronice, electrocasnice şi IT. Ei trag în jos piaţa

Autor: Cristina Rosca

02.08.2011, 19:44 380

Unul dintre motivele care stau înspatele acestei situaţii este discrepanţa între consumul din urbanşi cel din rural.

"Astfel, dacă în Italia consumulanual per capita este de circa 250 de euro, în România acestindicator nu depăşeşte 55 de euro. Până şi în Bulgaria consumuleste de 75 de euro", potrivit şefului Domo. Astfel, Italia are opopulaţie de trei ori mai mare decât cea a României, însă piaţa deelectrocasnice este de 15-16 ori mai mare, adică consumul percapita este de cinci ori mai mare. Piaţa de electronice,electrocasnice şi produse IT este estimată de Szarvadi la 1 mld.euro.

El crede însă că unul dintremotivele pentru care consumul este atât de scăzut este faptul că înRomânia există discrepanţe mari între populaţia din zona rurală şicea din zona urbană. În România jumătate din populaţia ţăriitrăieşte în mediul rural, unde există şi locuinţe care nu suntracordate la sistemul de apă sau de electricitate, de aceea doar 10milioane de consumatori se ridică la nivelul european.

Fondatorul Domo, cu afaceri de180 de milioane de euro în 2010, explică faptul că bucureşteniicheltuie circa 200 de euro pe an pe electronice, electrocasnice şiproduse IT, un nivel apropiat celui din state precumItalia.

Românii care locuiesc în oraşelemici şi medii cheltuie însă 80-100 de euro pe astfel de produse,iar în zona rurală consumul este de doar 10 euro, aceştia din următrăgând puternic în jos consumul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO