Mediafax.biz Exclusiv

Tot mai puţine valori pe bursă: din primele 100 de companii româneşti, doar 11 sunt listate

Tot mai puţine valori pe bursă: din primele 100 de companii româneşti, doar 11 sunt listate

Autor: Andrei Chirileasa

05.12.2011, 18:29 385

Capitalizarea totală a companiilor de pe bursă era vineri de 18,4 miliarde de euro, nivel apropiat de cel de la finalul lui 2005. Asta în condiţiile în care în ultimii şase ani s-au listat la bursă companii mari precum Transgaz, Transelectrica, Erste, Fondul Proprietatea şi NEPI.

Excluzând Erste, dar şi Fondul Proprietatea şi fondul imobiliar NEPI (ambele listate în acest an), capitalizarea companiilor româneşti de pe bursă a scăzut în acest an cu circa un miliard de euro, din care 540 mil. euro este scăderea capitalizării Petrom, cea mai mare companie din România).

Evoluţia negativă a bursei de la Bucureşti din ultimul an a făcut ca numărul companiilor listate din Top 100 cele mai valoroase companii din România să scadă la minimul ultimilor ani. În ediţia din acest an a topului, realizat de ZF şi casa de investiţii Capital Partners, se regăsesc doar 11 companii listate, faţă de 12 anul trecut. La prima ediţie, din 2006, numărul companiilor listate din top era de 17, iar în 2007 acesta a urcat la 20.

Între timp însă, multe companii care au intrat în primele două ediţii ale topului au scăzut puternic pe bursă. De exemplu, dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP), care în 2007 era evaluat la peste 360 mil. euro, a ajuns acum la 9 mil. euro, în timp ce compania de construcţii Comnord Bucureşti (COSC), deţinută de Sorin Creţeanu, a scăzut de la 320 mil. euro în 2007 la 4,4 mil. euro în prezent.

Scăderea numărului de companii listate valoroase arată că bursa de la Bucureşti devine o componentă tot mai puţin importantă în economie, când ar trebui să se întâmple invers. În 2007, când bursa era pe val, finanţările prin bursă au atins de asemenea valori maxime.

În ultimii trei ani însă ofertele publice iniţiale (IPO) şi chiar majorările de capital aproape că au lipsit.Singura şansă ca piaţa locală de capital să se dezvolte este listarea marilor companii din economie.

Doar având companii mari pe bursă pot fi atraşi investitorii instituţionali străini. În momentul în care aceştia vor veni în piaţă, şi companiile mai mici, din mediul privat, vor avea într-adevăr o alternativă de finanţare pe bursă.

Principalul actor care poate contribui la dezvoltarea bursei este statul român, care are în portofoliu unele dintre cele mai valoroase companii româneşti.

Până acum însă Guvernul a venit mai mult cu promisiuni, în timp ce listările au lipsit. Investitorii de pe bursă aşteaptă de câţiva ani ca statul să se hotărască să listeze perlele din energie (Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica şi complexurile energetice), însă procesul merge foarte greu. Prima listare nouă a statului ar putea fi Romgaz, oferta publică iniţială a producătorului de gaze urmând să aibă loc cel mai devreme la sfârşitul anului viitor.

Petrom şi-a menţinut şi în acest an coroana de cea mai mare companie românească, dar este în continuare departe de valoarea de vârf din 2006-2007.

În schimb, Fondul Proprietatea (FP) a pierdut locul al doilea în topul celor mai valoroase companii (pe care l-a ocupat în 2010) şi a coborât pe opt. Scăderea puternică a fost determinată de evoluţia negativă a preţului acţiunilor pe bursă, în condiţiile în care mulţi dintre foştii proprietari care au primit acţiunile ca despăgubire s-au grăbit să le vândă.

Astfel, dacă în anuarul de anul trecut, FP era evaluat la valoarea activelor (neexistând un preţ oficial al acţiunilor), în prezent el este evaluat pe baza capitalizării bursiere, care este cu circa 60% mai mică decât valoarea activelor.

Analiştii se aşteaptă însă ca valoarea să crească în următorii ani şi ca urmare a listării la bursă a principalelor companii din portofoliul fondului.

SIF-urile ar putea urca şi ele în topul celor mai valoroase companii locale dacă deputaţii vor vota ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5%, ceea ce le-ar permite investitorilor să acumuleze pachete mai mari de acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO