Turism

Şeful JW Marriott: Mă aştept ca anul viitor să fie mai bun şi am bugetat o creştere cu 4-6% a cifrei de afaceri

Şeful JW Marriott: Mă aştept ca anul viitor să fie mai bun şi am bugetat o creştere cu 4-6% a cifrei de afaceri

Autor: Mirabela Tiron

26.10.2010, 16:47 12

Igael Porecky, directorul general alhotelului de cinci stele JW Marriott din Capitală, care operează402 camere şi care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de26 milioane de euro, susţine că a bugetat pentru anul viitor ocreştere între 4% şi 6% a businessului pe care îlconduce.

"Mă aştept ca 2011 să fie un an mai bun pefondul revenirii economiei, de aceea am estimat o creştere agradului de ocupare şi implicit a veniturilor hotelului", adeclarat Porecky, care conduce cel mai mare hotel de pe piaţaromânească după cifra de afaceri. Cu tarife medii de 700 de lei(167 euro) pe camera dublă/noapte, JW Marriott a avut mai mult dejumătate din camere ocupate în primele nouă luni ale anului,potrivit lui Porecky, care a declarat că indicatorul grad deocupare a fost mai mare cu 2%-3% faţă de nivelul bugetatiniţial.

Hotelul de cinci stele, în care lucrează 320de oameni, a trecut printr-un proces de modernizare încă de laînceputul anului trecut, când a fost renovat spaţiul Vienna Cafe şisala de evenimente Grand Ballroom, în urma unei investiţii de 1,2mil. euro. Mai mult, pentru anul acesta s-a alocat un milion deeuro pentru modernizarea celui mai mare restaurant alhotelului.

"Pentru a cheltui mai puţini bani, companiilerenunţă la pauza de prânz sau la cele de cafea şi optează doarpentru o singură pauză de cafea sau de sandvici. Cerinţele s-auschimbat foarte mult", a declarat israelianul Igael Porecky,directorul general al hotelului JW Marriott.

Hotelul, care operează 402 camere, aînregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 26 milioane de euroşi pierderi de 13,9 milioane de euro, potrivit datelor de laRegistrul Comerţului.

Porecky a preluat conducerea hotelului lasfârşitul lunii iunie a anului trecut de la austriacul KurtStrohmayer. JW Marriott din Bucureşti, care face parte din lanţulamerican Marriott International, este controlat de SocietateaCompaniilor Hoteliere Grand, la care deţine pachetul majoritar deacţiuni compania austriacă Bau Holding Strabag.

Hotelul de cinci stele din Bucureşti, în carelucrează 320 de oameni, a trecut printr-un proces de modernizareîncă de la începutul anului trecut, când a fost renovat spaţiulVienna Cafe de la etajul unu, dar şi sala de evenimente GrandBallroom, în urma unei investiţii de 1,2 milioane de euro. Maimult, anul acesta va fi modernizat cu un milion de euro cel maimare restaurant, Cupola, care va deveni un restaurant specializatîn fripturi. "Primim din ce în ce mai multe cereri pentruevenimentele de tip cine private şi pentru brunch-ul de duminică pecare îl avem", a declarat şeful JW Marriott, ce operează şaserestaurante. Aproape 50% din veniturile hotelului sunt aduse departea de food&beverage, cazarea contribuind cu aceleaşiprocente în totalul încasărilor, potrivit ultimelor datedisponibile.

Cu tarife medii de 700 de lei (167 de euro)pe camera dublă/noapte, JW Marriott a avut mai mult de jumătate dincamere ocupate în primele nouă luni ale anului, potrivit şefuluihotelului. "Gradul de ocupare al hotelului şi implicit veniturileau fost cu 2-3% peste nivelul bugetat iniţial."

Oficialii JW Marriott au transmis că aproape75% din camere sunt rezervate prin intermediul departamentului derezervări al hotelului, restul de 25% fiind rezervate prinintermediul site-ului lanţului internaţional Marriott, booking.comsau agenţii de turism. Cei mai mulţi clienţi care se cazează înhotel sunt oameni de afaceri străini veniţi în interes de afaceri."Tariful pe cameră variază în funcţie de cerere şi de perioadă,însă cel mediu este în jur de 700 de lei", a spusPorecky.

Întrebat de ZF cum va evolua în 2011businessul hotelier pe care îl conduce, Igael Porecky a declarat căse aşteaptă ca anul viitor să fie mai bun decât 2010 şi că abugetat o creştere cu 4-6% a veniturilor, luând în considerare orevenire a economiei. În opinia şefului JW Marriott, economiaromânească îşi va reveni când băncile vor finanţa proiecte. El amai spus că rezultatele anului 2008 nu vor mai putea fi atinse înurmătorii ani, în condiţiile în care situaţia de pe piaţă este acumdiferită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO