Mediafax.biz Exclusiv

Val de vânzări din partea salariaţilor Broker Cluj pe bursă

Val de vânzări din partea salariaţilor Broker Cluj pe bursă

Autor: Adrian Cojocar

05.02.2012, 18:56 1264

Mulţi salariaţi ai firmei de brokeraj Broker Cluj (BRK) care au primit la sfârştiul anului trecut acţiuni gratuite de la companie cu scopul de ai fideliza şi-au vândut aproape ime­diat acţiunile pe bursă şi au preferat direct banii din valo­ri­fi­ca­rea acestor titluri decât să aştepte ca acţiunile companiei să se aprecieze pe bursă.

Mihai Alexa, analist la firma de brokeraj, a vândut 90.000 de acţiuni pentru aproape 2.300 de euro, pachete similare de titluri fiind vândute în ultima lună şi de Adrian Ceucă, şeful de­partamentului de clienţi al Broker Cluj, Darie Moldovan, spe­cialist produse noi şi market-making, Adrian Danciu, şeful depar­tamentului de analiză al Broker Cluj, precum şi Raul Has, şeful departamentului de tranzacţionare pe pieţele externe, conform raportărilor publicate la BVB.

Broker a avut anul trecut un profit net de circa 240.000 de lei, de circa 27 de ori mai mic decât în 2010, potrivit datelor transmise bursei.

Neîncrederea salariaţilor în perspectivele de creştere a ac­ţiu­nilor Broker ar putea avea legătură şi cu pachetul im­por­tant scos la vânzare de executorul bancar al lui Gheor­ghe Carţiş, care echivalează cu 6,9% din capitalul societăţii.

În ultima lună şi jumătate circa 14 salariaţi ai Broker Cluj au fost raportaţi cu vânzarea unor pachete de acţiuni care reprezintă circa o treime din totalul titlurilor gratuite acor­date recent de companie. Salariaţii Broker Cluj au vândut pe bur­să 730.000 de acţiuni, reprezentând 0,22% din capitalul societăţii în schimbul sumei de circa 800.000 de lei (185.000 de euro). Preţul mediu la care salariaţii Broker şi-au valorificat titlurile a fost de 0,109 lei/unitate, de circa două ori mai mic faţă de cel la care compania a răscumpărat respectivele pachete de acţiuni de pe bursă pentru a recompensa salariaţii.

În luna decembrie a anului trecut compania a acordat cu titlu gratuit salariaţilor, care în percepţia conducerii au adus plus valoare companiei, circa 2,1 milioane de acţiuni, re­pre­zentând 0,62% din capitalul Broker Cluj.

De la operaţiunea de repartizare a titlurilor gratuite au fost excluşi toţi acei salariaţi care în decursul anului 2010 prin activitatea prestată nu şi-au atins ţintele asumate de aceştia şi stabilite fie de conducerea executivă, fie de consiliul de ad­mi­nis­traţie potrivit prospectului companiei privind distri­bui­rea de acţiuni către salariaţi.

În urmă cu o săptămână, Banca Transilvania (TLV) a scos la vânzare pe bursă prin intermediul unui executor ban­car un pachet de 23,4 milioane de acţiuni Broker Cluj (BRK) apar­ţinând lui Gheorghe Ioan Carţiş în contul unui împrumut pe care acesta l-a contractat de la bancă. Executorul a încer­cat să valorifice pachetul integral prin metoda vânzării spe­ciale la ordin, însă nimeni nu s-a arătat interesat de respec­ti­vul pachet cu toate că în ultimele zile titlurile companiei au cres­cut pe bursă. De când au fost scoase la vânzare titlurile Bro­ker au câştigat 9,7%. Un pachet mai mare de acţiuni la SIF Broker nu mai deţine în prezent decât SIF Muntenia, care are o participaţie de 12,5% din titluri.

Broker Cluj are în prezent o capitalizare de 9,47 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO