Mediafax.biz Exclusiv

Erste pune pe masa SIF-urilor 600 mil. euro cash şi acţiuni

Erste pune pe masa SIF-urilor 600 mil. euro cash şi acţiuni

Erste pune pe masa SIF-urilor 600 mil. euro cash şi acţiuni

Autor: Andrei Chirileasa

13.09.2011, 20:15 3307

Austriecii de la Erste fac un ultim efort de a scoate SIF-urile din acţionariatul BCR şi le-au pus pe masă o ofertă fermă, pentru a prelua controlul complet al celei mai mari bănci româneşti, conform unor surse din piaţă.

Preşedinţii SIF-urilor, care conduc de peste 15 ani unele dintre cele mai importante companii din România, sunt presaţi să vândă şi "perlele coroanei" - pachetele de 6% din BCR, după ce ani de-a rândul au trăit din dividendele primite de la bănci şi din vânzarea de acţiuni din portofoliu, punând prea puţin în loc.

Lovite de scăderea dramatică a acţiunilor pe bursă şi cu nervii acţionarilor întinşi la maxim, SIF-urile au nevoie disperată de o soluţie cât mai bună pentru a închide subiectul BCR, valorificarea participaţiilor deţinute în bancă fiind singura soluţie pentru a creşte valoarea acţiunilor în acest moment. Astfel, şefii SIF-urilor care invocă de ani buni patriotismul şi critică statul că şi-a vândut companiile străinilor, ajung să-şi vândă cele mai preţioase active austriecilor.

Evaluată la circa 600 mil. euro, aceasta ar fi cea mai mare tranzacţie realizată în România în ultimii trei ani. Pentru piaţa de capital va fi însă un mare eşec, deoarece se va pierde şansa unică de a avea cea mai mare bancă din România listată pe bursa locală.

După negocieri secrete care au durat mai mult de un an, Erste şi SIF-urile sunt foarte aproape de a ajunge la un acord, iar austriecii ar putea face publice în următoarele zile detaliile ofertei pentru SIF-uri, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.

Erste porneşte de la calcule în care BCR este evaluată la circa 2,05 mld. euro, potrivit unui document de lucru în jurul căruia au negociat reprezentanţii Erste şi cei ai SIF-urilor.

Valoarea BCR ar fi astfel de trei ori mai mică decât la privatizare, în decembrie 2005, când austriecii au plătit 3,75 mld. euro pentru pachetul majoritar de 61,8% din acţiuni, evaluând banca la peste 6 mld. euro.

În oferta făcută în urmă cu un an de Erste salariaţilor BCR, pentru un pachet de 0,57% din acţiuni, BCR era evaluată la circa 2,6 mld. euro.

Între timp însă pieţele de capital au intrat din nou în vrie din cauza crizei datoriilor suverane, iar băncile europene au avut cel mai mult de suferit, reducându-şi mult valoarea pe burse.

Erste încearcă totuşi să convingă SIFurile că oferta este una avantajoasă, având în vedere că evaluează BCR la un multiplu al capitalurilor proprii (P/BV) de 1,18, în condiţiile în care Erste este evaluată la Viena la un multiplu de circa 0,6. Pe de altă parte, BRD, a doua bancă locală, se tranzacţionează la un multiplu de circa 1,4 faţă de capitalurile proprii, însă a avut o profitabilitate mai ridicată decât BCR în ultimii ani.

Dacă termenii documentului nu se vor modifica, fiecărei SIF i-ar reveni între 120 şi 125 mil. euro pentru pachetul de 6% pe care-l deţine la BCR, însă doar o parte a tranzacţiei va fi cash, urmând ca restul să se realizeze prin schimb de acţiuni (SIF-urile primesc acţiuni la Erste în schimbul acţiunilor deţinute la BCR).

Austriecii au apelat şi la serviciile unei bănci de investiţii internaţionale pentru validarea ofertei. Banca de investiţ ii ar urma să discute în perioada următoare şi cu cei mai importanţi acţionari ai SIF-urilor pentru a le prezenta oferta, deoarece pentru finalizarea tranzacţiei SIF-urile au nevoie de aprobarea acţionarilor.

Reprezentanţii celor cinci SIF-uri nu au putut fi contactaţi ieri pentru comentarii, iar cei ai Erste au spus doar că vor face un anunţ public în momentul în care negocierile vor fi finalizate.

Deşi termenii tranzacţiei nu au fost încă bătuţi în cuie, aceasta va cuprinde o parte cash semnificativă, iar restul s-ar putea realiza prin schimb de acţiuni.

Componenta cash a fost negociată pentru a permite SIF-urilor să-şi plătească impozitul pe profitul obţinut de SIF-uri din schimbul de acţiuni, cum cerea anul trecut Codul fiscal. Între timp Codul fiscal a fost modificat, iar SIF-urile pot plăti acest impozit în momentul în care îşi vând acţiunile debândite la Erste.

Foarte important este raportul la care se va realiza schimbul de acţiuni, mai exact câte acţiuni Erste vor primi SIF-urile pentru acţiunile BCR deţinute. În prezent, Erste are o capitalizare de 7,8 mld. euro. Astfel, la o evaluare de 2,05 mld. euro a BCR ar rezulta un raport de schimb de 1 la 8, respectiv o acţiune Erste pentru 8 acţiuni BCR, luându-se în calcul vechiul număr de acţiuni BCR dinainte de splitare. La începutul anului BCR şi-a splitat acţiunile reducând valoarea nominală de la 1,3 lei la 0,1 lei. Astfel, SIF-urile au primit 13 acţiuni noi cu valoarea de 0,1 lei pentru fiecare acţiune deţinută anterior.

În piaţă se vorbeşte însă de un raport de schimb de 1 la 10, respectiv o acţiune Erste pentru 10 acţiuni BCR, care ar lua în calcul valoarea Erste de la începutul lunii septembrie, de circa 9 mld. euro. În acest caz, SIF-urile ar primi mai puţine acţiuni. Chiar şi la acest raport de schimb, SIF-urile ar deveni printre cei mai importanţi acţionari ai Erste şi ar controla împreună peste 5% din banca austriacă.

Unul dintre argumentele austriecilor pentru acest schimb este că acţiunile Erste sunt tranzacţionate la Viena, pe o piaţă mult mai lichidă decât cea românească, unde ar fi trebuit să fie listată BCR. Prin oferta adresată SIF-urilor, Erste încearcă să scape de obligaţia listării BCR la bursă, asumată în contractul de privatizare. În 2009 SIF-urile au semnat un acord cu Erste pentru amânarea listării, pe fondul prăbuşirii burselor internaţionale. Acordul, care a fost semnat de toate cele cinci SIF-uri, a modificat însă termenii iniţiali, astfel încât acum Erste este obligată să listeze BCR doar dacă toate cele cinci SIF-uri cer acest lucru. În plus, SIF-urile au acceptat ca Erste să aibă drept de preemţ iune în cazul în care îşi vor scoate acţiunile BCR la vânzare.

Austriecii au iniţiat încă de anul trecut negocieri cu SIF-urile pentru preluarea pachetelor de acţiuni deţinute de acestea la BCR. SIF Banat-Crişana şi SIF Transilvania au fost cele mai receptive la ofertă susţinând că aceasta este mai bună decât o listare. SIF Oltenia şi SIF Muntenia, mult mai discrete, s-au repliat şi ele, deşi au convocat adunări generale la cererea acţionarilor pentru a discuta listarea BCR, acestea urmând să se desfăşoare la sfârşitul acestei luni.

SIF Moldova este singura care a avut o poziţie mai agresivă faţă de Erste cerând listarea, dar în ultima perioadă şi-a mai temperat discursul şi ar putea accepta oferta pentru a nu rămâne captivă în acţionariatul BCR, în cazul în care celelalte patru SIF-uri vând.

Pentru Erste principala miză este controlul total al BCR. În prezent, SIFurile, care deţin 30,12% din acţiuni, pot bloca deciziile importante, cum ar fi majorarea capitalului social, deoarece actul constitutiv prevede că o astfel de decizie nu poate fi luată decât cu 75% din drepturile de vot. În plus, SIF-urile au dreptul la două locuri în Consiliul de Supraveghere, atâta timp cât deţin cel puţin 25% din acţiuni.Pentru Erste este suficient ca doar două SIF-uri să-i vândă acţiunile pentru a scăpa de aceste griji. În acest caz, austriecii ar putea derula majorări de capital, iar participaţ iile SIF-urilor care ar rămâne în acţionariat ar fi diluate, pierzând din valoare.

Presiunea este astfel pe umerii SIFurilor, care nu au avut o strategie comună, iar acum nu îşi permit ca să rămână acţionari captivi. Situaţia pieţelor internaţionale şi criza din Grecia reprezintă motive de îngrijorare pentru SIF-uri. Falimentul Greciei ar determina turbulenţe majore în sectorul financiar la nivel mondial, iar băncile, inclusiv cele locale, vor avea nevoie să se capitalizeze pentru a rezista sau pentru că aşa le va cere Banca Naţională.

Acţionarii SIF-urilor au şi ei un cuvânt de spus în această tranzacţie, pentru că trebuie să-şi dea acordul în AGA dacă acceptă sau nu oferta Erste. Un grup de acţionari ai celor cinci SIF-uri, care deţin împreună pachete de peste 5% din acţiuni, au solicitat tuturor SIFurilor să convoace AGA pentru a începe demersurile pentru listarea BCR.

SIF Banat-Crişana şi SIF Transilvania au refuzat, iar celelalte trei au acceptat, dar au introdus pe ordinea de zi şi mandatarea consiliilor de administraţie pentru găsirea de alternative la listare.

SIF-urile ar putea câştiga susţinerea celor mai importanţi acţionari pentru a realiza tranzacţia în termenii propuşi de Erste promiţându-le acestora repartizarea sub formă de dividende a cash-ului încasat în tranzacţie, potrivit unor surse din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO