Opinii

Adrian Vasilescu: Prejudecati in calea bunastarii

07.02.2007, 18:56 14

In societatea romaneasca, obsedata de putinatatea banilor, domina totusi o intrebare: "Ce facem cu multimea de bani?". Ciudata intrebare. Fiindca, deseori, ne trezim in circulatie cu surplus de masa monetara.
Vi se pare socanta aceasta afirmatie? Ea este totusi adevarata. Si nu este vorba de un paradox. Populatia, companiile, economia reala au bani putini, intr-adevar. In timp ce institutiile financiare au surplus de bani.
Ce face BNR? Multi s-au asteptat ca Banca Nationala, dupa aderare, sa relaxeze politica monetara. N-a fost asa. Dimpotriva, functioneaza in continuare pompele de absorbtie: cote inca mari la rezervele obligatorii, depozite ale bancilor, certificate de depozite. Asadar, aduna bani in loc sa imprastie. Motivul principal? Economia inca nu-i pregatita sa atraga surplusul de lichiditati.
Acum, Banca Nationala nu are de ales. Trage bani din piata. Desigur, bani bolnavi, atinsi de molima inflatiei.
Fara indoiala ca imobilizarea banilor la BNR e un motiv de suferinta. Fiindca banii sunt facuti sa circule. Doar prin circulatie pot fi inmultiti.
Totodata insa procesul de absorbtie e o alinare. Caci acesti bani in plus atrasi de BNR, daca ar fi pusi in circulatie, ar ajunge fie in gaurile negre din economia noastra reala, fie in preturi, unde ar produce inflatie.
Banca Nationala aduna lei in depozite nu pentru a stopa circulatia monetara, ci pentru a "desfiinta" banii care, in loc sa fie atrasi in afaceri bune ori in investitii profitabile, nu fac altceva decat sa scumpeasca viata. Fara vreun avantaj pentru economie.
De aici concluzia ca noi, romanii, avem si totodata n-avem bani. Avem in sensul ca pompele din economia reala nu reusesc sa atraga in totalitate, in activitati eficiente, nici macar putinii bani care circula in sistemul nostru bancar. Si nu avem in sensul ca nu exista destui bani pentru investitii; si nu exista destui bani pentru deschideri de noi afaceri; la care se adauga faptul cel mai grav: unei mari parti a populatiei nu-i ajung banii pentru consum.
Dar absorbtia banilor in plus la BNR nu poate fi decat o solutie vremelnica. Solutia finala va fi recircularea acestor bani in economia reala. Dupa ce insa ne vom bucura de mai multa munca eficienta.
Problema-problemelor este inmultirea banilor. Nu atat in institutii financiare, cat in economia reala si la populatie. Mai ales la populatie. Prin expansiunea serviciilor.
La noi, economia reala si populatia au bani putini si pentru ca se produc putine servicii. Astazi, in toata lumea, creste productia de servicii. Sigur, noi am invatat ca productia e... productie, cu cele doua sectoare de baza: primar si secundar. Cat priveste serviciile, gandeam ca ele sunt... sectorul tertiar al economiei. Cenusareasa deci. O veriga din lantul de prejudecati cu care blocam bunastarea.
Decenii la rand am fost deprinsi sa judecam asa. Vechile carti de economie, marxiste, ne invatau ca serviciile nu produc nimic, ele doar "vantura" productia facuta in alte sectoare. Ei bine, asa se gandea in stil vechi, in Sistemul Productiei Materiale.
Istoria a infirmat aceasta prejudecata extrem de pagubitoare. Economia, in Uniunea Europeana, in alte zone dezvoltate, a inceput sa fie judecta in stil nou. Sistemul Productiei Materiale, invechit, invaluit in mituri si tot mai mult negat de mersul lumii, a fost abandonat.
Potrivit noului model - Sistemul Conturilor Nationale -, pe care oficial l-am adoptat si noi, serviciile sunt productie si aduc valoare adaugata. Din unele calcule, reiese ca noi am putea sa castigam numai din turism cel putin jumatate din valuta pe care o incasam din intregul export al Romaniei. Daca turismul romanesc ar fi fost organizat ca la carte.
E clar: in Romania e nevoie de bani. De bani care sa respecte, in rotatia lor, legitatile economice. Fiindca legile economice nu pot fi ignorate fara sa urmeze drame economice. Si, iata, suntem nevoiti ca inainte de a ne intreba cum sa producem bani tot mai multi, sa vedem ce avem de facut pentru ca banii in plus, pe care-i avem deja, sa fie transformati in bunuri si servicii. Pentru a produce alti bani. Mai multi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO