Opinii

Arthur Suciu: Basescu, sub Iliescu

15.09.2006, 19:21 10

Schimbarea din functii a sefilor serviciilor de informatii (SRI, SIE, DGIPI), a procurorului general, a sefului Statului Major General al Armatei, a ministrului apararii reprezinta finalul unui proces inceput de Traian Basescu inca din 2005. Potrivit unui raport al Institutului PRO, publicat in mai 2006, actualul presedinte a efectuat, prin comparatie cu cei doi predecesori (Iliescu si Constantinescu), cele mai multe schimbari de procurori si judecatori (726, fata de 46 -Constantinescu si 28 - Iliescu!) si cele mai multe avansari in grad si treceri in rezerva (244, fata de 125 - Iliescu si 73 -Constantinescu). Apetitul sau pentru schimbare este considerabil mai mare decat al fostilor sefi de stat. Odata cu ultimele demiteri insa, mandatul constitutional al presedintelui isi atinge limitele.
Traian Basescu a asteptat un an si jumatate pentru a-i schimba pe sefii pesedisti ai serviciilor si procuraturii. Prima data cand presedintele a vorbit despre inlocuirea lor a fost la inceputul lui 2005. Mandatele lui Timofte si Fulga fusesera prelungite o jumatate de an, adica pana la momentul in care ar fi trebuit sa aiba loc alegeri anticipate. Schimbarile din ultimele luni au fost facute in parte sub presiune (in special a PNL), in parte pentru ca seful statului nu mai putea sa astepte. Totodata, acesta ar putea fi si un semn ca presedintele se pregateste de alegeri anticipate. Demisiile sefilor SRI, SIE si DGIPI, ordonate de presedinte, au starnit un imens scandal, deoarece Traian Basescu a fortat in acest caz mana Parlamentului si a premierului. In cauza se aflau insa "doar" niste fosti pesedisti. Mult mai grava este acum inlocuirea ministrului liberal al apararii. Procedura aleasa este, dupa cate se pare, legala, dar la limita suportabilitatii pentru colegii de alianta ai democratilor lui Basescu. Suspendandu-l din functie pe Atanasiu, Basescu a intrat brutal pe teritoriul politic (nu doar administrativ - cazul Ardelean) al lui Tariceanu. Se poate observa ca, de cateva luni, mai precis de la scandalul retragerii din Irak, Traian Basescu forteaza limitele sistemului nervos prezidential pana dincolo de terminatiile acestuia. Dar greutatile abia acum incep pentru presedinte. Ministrul apararii este numit de premier, seful SRI de Parlament, iar seful SIE de CSAT. Traian Basescu dispune de unele parghii care ar putea influenta, dar nu si determina deciziile. Prerogativele presedintelui au fost deja fortate. Traian Basescu s-a folosit si de o procedura neutilizata pana acum pentru a-l demite pe ministrul apararii. Cu toate acestea, obiectivele sale nu s-au realizat si au putine sanse sa se realizeze. Este normal: tot ce si-a propus presedintele nu se poate face fara sprijin politic.
Doua sunt, in realitate, cauzele nemultumirii prezidentiale: sprijinul politic insuficient si interferenta prerogativelor puterilor statului. Daca ar fi sa ne facem o idee despre modelul politic la care viseaza Traian Basescu, atunci ar trebui sa reflectam la relatia acestuia cu PD. Lucrurile sunt perfect sudate. Nici nu e nevoie ca cei din Cotroceni si cei din Modrogan sa discute intre ei: Boc, Videanu si Blaga il inteleg pe Basescu din ochi. Daca PD ar avea majoritate, am asista la o repetare a guvernarii Vacaroiu. In politica reala insa, Traian Basescu are sustinerea unei Aliante, ba chiar a unei coalitii de patru partide. Sprjinul politic este inevitabil mai slab pentru ca nu reprezinta rezultatul unei subordonari, ci al unei negocieri. Este corect deci ceea ce vrea presedintele: anticipate pentru a scoate din coalitie doua partide (PC si UDMR) si fuziune pentru a obtine un sprijin politic in sens tare (un presedinte - un partid). Incorect este modul sau de actiune in prezent. Traian Basescu uita ca nu doar el are interese politice, ci si PNL, UDMR, PC, poate si PD. Cea de a doua problema, modificarea Constitutiei, vizeaza exclusiv intarirea puterii presedintelui, trecerea intregii puteri executive in mainile sefului statului. Traian Basescu vrea sa aiba o majoritate, dar totodata sa fie sigur ca el va fi cel care o va coordona (pentru a nu se repeta situatia din guvernarea Nastase).
Din punct de vedere politic, Basescu este sub Iliescu, sub puterea pe care fostul presedinte o avea asupra executivului si a institutiilor. Mai mult, pozitia ii este in permanenta amenintata de posibilitatea scaderii Aliantei in sondaje. A se vedea in acest sens eforturile lui Basescu pentru impunerea lui Geoana in PSD si trecerea pe linie moarta a lui Iliescu si Nastase. Basescu se teme de revenirea lui Iliescu. El joaca tare in planul imaginii, aceasta fiind deocamdata singura lui carte. Dar jocul de imagine nu tine pe termen lung, iar Basescu stie asta. Interventiile sale in talk-show-uri sunt tot mai disperate. Cat timp o sa-i mai faca pe toti din vorbe? In plan politic, Basescu e slab. Nu l-a invins inca pe Iliescu.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO