Opinii

Arthur Suciu: Catolicizarea bisericii ortodoxe

14.09.2007, 18:28 64

Am acasa frumoasa si foarte utila traducere a Bibliei lui Anania. Cand am cumparat-o de la Manastirea Putna, cu 700.000 de lei vechi, am fost surprins de indemanarea de bazarist cu care calugarul-vanzator, semanand cu unul din chitaristii de la Nightwish, numara banii. Intamplarea aceasta mi-a amintit de o alta Biblie, aceea - mult mai mica - a bunicului meu, care statea pusa cu mare grija in dulap la el (acum este la mine in biblioteca) sub pachetele de poker. Pe cat era de credincios, facand toata ziua cruci peste tot, pe atat era de pacatos, caci juca numai pe bani, pe banii bunica-mii... Deasupra patului era batuta intr-un cui o vedere infricosatoare cu un Christ purtand coroana de spini. Pe la 10 ani, cand bunicul nu era acasa, am deschis din curiozitate Biblia si am citit despre scandalul de la Templu. Mi
s-a parut ca acest Iisus este un om foarte ciudat si am inchis imediat cartea. Mult mai tarziu aveam sa-mi dau seama de ce avea nevoie bunicul deopotriva de credinta in acest personaj straniu si de jocul de poker. Viata e complicata!
La Putna, dar si la celelalte manastiri din Bucovina, mi-a fost dat sa aud povestiri despre averea calugarilor. Am aflat ca unii au jeep-uri (negre), ba chiar si tiruri, si ca din cand in cand intre ei au loc schisme financiare. Stiam ca asa stau lucrurile. Si la Muntele Athos am vazut vapoare holiudiene stricand linistea din apropierea bunului Dumnezeu. Cand te duci la Voronet sau la Sucevita, esti impresionat de autenticul religios al picturilor exterioare si de superbele peisaje din jurul acestor manastiri. Indraznesc sa spun ca 50% din faima lor se datoreaza locatiei. In schimb, fiorul mistic este blocat complet de atmosfera de bunastare care domneste acolo. Calugarii sunt aroganti si au ochi sticlosi de bancheri. Nicaieri nu intelegi mai bine decat la Putna ca totul este marketing si ca Stefan cel Mare si Sfant este un super-brand. Dintre toate manastirile Bucovinei, Putna este de departe cel mai bine integrata in economia de piata.
Bunastarea sau, cel putin, avantul economic nu este sesizabil doar in jurul manastirilor, ci tot judetul Suceava a fost demonizat parca de aceste frumuseti medievale. Se construieste in draci. De la Suceava la Vatra-Dornei drumul se largeste si se asfalteaza; apar nenumarate hoteluri, pensiuni, case de vacanta, toate cu nume amintind de mitologia locului. Cuvantul Bucovina este utilizat in exces. Exista hoteluri, magazine, restaurante, firme cu acest nume. Se vorbeste chiar despre schimbarea denumirii judetului, din Suceava in Bucovina.
Daca bunicul meu ar fi trait astazi, ar fi jucat la "6 din 49" si s-ar fi rugat la Dumnezeu sa-i dea lui numerele norocoase. Foarte multi romani sunt asa. In cercul vicios al saraciei si superstitiei, salvarea nu poate veni decat de la Dumnezeu si de la hazard. Daca incerci sa le imbini, iti maximizezi, cum s-ar zice, sansele de castig. Altceva este sa gandesti rational pentru a pune pe roate o afacere. Dumnezeul cu barba se transforma intr-un concept indepartat si abstract, iar minunile devin simple metafore. El este sus, noi suntem jos si stim mai bine ce este de facut aici. Ratiunea prevenitoare, cea care mareste cifra de afaceri, iese pana la urma invingatoare in fata spiritului abscons al Evangheliilor. Democratia este cea care a facut posibile toate acestea, democratia occidentala. Ne indreptam, asadar, catre o catolicizare a bisericii ortodoxe.
Bartolomeu Anania, in asprimea sa, a stat ani lungi sa talmaceasca la Carte. Imensul sau efort este demn de a fi pomenit in veci. Noua traducere a Bibliei lasa sa se intrevada abordarea rationalist-critica a textelor, semn al schimbarii vremurilor. In conservatorismul sau binecunoscut, Bartolomeu Anania manifesta totusi o deschidere semnificativa catre lectura deschisa a Vechiului si a Noului Testament. El este, in plan spiritual, ceea ce Daniel va fi de acum inainte la nivel administrativ. E bine ca a iesit Daniel, pentru ca cineva trebuia sa stie sa vanda traducerea lui Anania.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO