Opinii

Arthur Suciu: Despre cateva prejudecati mediatice

24.08.2007, 18:34 28

Datoria oricarui om care pretinde ca gandeste este de a-si constientiza si explicita supozitiile propriei sale gandiri. Cand cineva afirma ceva, trebuie sa fie capabil sa-si dea seama nu numai de insiruirea rationamentelor, ci si de credintele personale care stau in spatele lor.
Propozitia "Adrian Nastase este corupt" poate sa fie adevarata, dar ea este in acelasi timp un enunt ideologic menit sa avantajeze Alianta D.A. "Adrian Nastase este corupt" poate fi substituita cu o multime de alte propozitii, ea inseamna foarte multe lucruri, in afara simplului fapt ca Nastase este corupt. De pilda: "Traian Basescu nu este corupt", "Daca Adrian Nastase este corupt, tot PSD-ul este corupt", "Adrian Nastase este corupt, deci el trebuie schimbat, inlaturat" etc. In domeniul acesta, desi lucrurile sunt complicate, pana la urma totul depinde de dispozitia de a crede a fiecaruia.
Astfel, propozitia "Adrian Nastase este corupt" nu face decat la limita obiectul verificarii, fiind in esenta o evaluare ideologica. In continuare, voi prezenta cateva astfel de prejudecati, in care foarte multi cred, dar pe care foarte putini le verifica.
Mircea Geoana este "prostanac". Mass-media folosesc intentionat o caracterizare pe care Ion Iliescu i-a facut-o lui Mircea Geoana. Adica: "Nu noi am spus-o, a spus-o unul dintre ai vostri". Toata lumea stie ca un om care conduce cel mai important partid al opozitiei nu poate sa fie prostanac. Dar aceasta idee este foarte utila pentru adversarii lui Geoana. Ea inseamna: "Geoana nu poate fi luat in serios, face numai greseli, deci PSD face numai greseli si nu poate fi luat in serios, orice ar face". Ea vrea sa mai spuna ca fostii lideri ai PSD, care erau corupti, macar aveau un IQ ridicat.
"Actualul PSD nu valoreaza nici macar cat PSD-ul lui Nastase, cel pe care l-ati repudiat." Asa se face ca, daca PSD sustine guvernul liberal, nu este bine, iar daca PSD nu mai sustine guvernul liberal, iarasi nu este bine. Orice ar face PSD este gresit, si asta pentru ca este condus de un prostanac.
Guvernul liberal este cel mai incompetent guvern. Nu conteaza ca, in perioada 2005-2007, acest executiv a obtinut cele mai mari performante de dupa 1989 (si aceasta este o propozitie ideologica, bazata pe simpatia fata de liberali), ca practic a obtinut integrarea in UE. Conteaza insa, si conteaza enorm, faptul ca ministrul Adomnitei nu stie cate stele sunt pe steagul UE. Insa "Guvernul liberal este cel mai incompetent guvern" vrea sa spuna ca el trebuie schimbat cu un guvern democrat; aceasta este o supozitie democrata, basesciana. Este "cel mai incompetent guvern", pentru ca nu asculta de Basescu (sau de PSD). Daca pana in urma cu un an-doi, Varujan Vosganian era considerat un politician responsabil si competent, acum el a devenit total incompentent si aproape ridicol. De ce? Pentru ca "guvernul liberal este cel mai incompetent guvern".
Traian Basescu iubeste poporul, Parlamentul dispretuieste poporul. Factual, Parlamentul a adoptat o multime de legi pentru popor, si nu impotriva sa. In acest caz insa, nu conteaza ce face Parlamentul, conteaza interpretarea a ceea ce face, data de Traian Basescu (prin Traian Basescu nu se intelege aici o persoana, ci un sistem, Traian Basescu este egal cu toti cei care il sustin si il aproba). "Traian Basescu iubeste poporul" are urmatoarea semnificatie: Traian Basescu trebuie ascultat intocmai, cuvantul sau este litera de lege, Traian Basescu nu poate gresi, toti cei care i se opun urasc poporul.
Iata alte cateva prejudecati la care ne mai putem gandi: "Tariceanu este condus de Patriciu", "Emil Boc asculta neconditionat de Traian Basescu", "Traian Basescu este condus de grupul Golden Blitz", "Hrebenciuc este sforarul PSD", "Elena Udrea este purtatorul de mesaj al lui Traian Basescu", "Ion Iliescu este comunist si este la originea tuturor relelor din societate", "Monica Macovei a facut o reforma radicala a Justitiei, Chiuariu vrea sa o stopeze", "Relu Fenechiu controleaza jumatate din Guvern", "Traian Basescu este autoritarist", "Grupul de la Cluj l-a facut presedinte al PSD pe Mircea Geoana", "Maghiarii de la UDMR sunt niste oportunisti, care urmaresc doar sa-si dezvolte propriile afaceri", "PC nu exista decat prin trustul media al lui Dan Voiculescu", "Dan Voiculescu este securist si a pus mana pe conturile lui Ceausescu" etc., etc.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO