Opinii

Arthur Suciu: Drumurile noastre toate...

03.11.2006, 18:41 25

Platforma lui Theodor Stolojan si Valeriu Stoica nu ar avea nici o sansa de reusita daca nu ar fi sustinuta de presedintele Traian Basescu si de PD. In ultimii 16 ani, toti creatorii de partide au esuat in tentativa de a se impune pe scena politica. Nascute din resentimentele unor lideri ca Victor Ciorbea, Teodor Melescanu sau Petre Roman, ANCD, ApR sau FD au fost incapabile sa intre in jocul puterii, sa atraga resurse si electorat. Noutatea platformei consta deci in sprijinul oferit de catre actorii cei mai activi si populari de pe scena politica.
In toate cazurile din trecut, partidele nou infiintate s-au lansat in initiative independente, de tipul celei de a treia cai. Ele au opus initial propria linie doctrinara celorlalte manifestari politice, dar au sfarsit prin a fuziona cu una dintre acestea. In cazul platformei, fuziunea (cu PD) este afirmata din capul locului. Initiativa politica a lui Stolojan si Stoica urmareste sa realizeze unificarea dintre liberali si democrati.
Inca de la lansare, s-a putut distinge destul de clar intre mesajele transmise de Theodor Stolojan si cele ale lui Valeriu Stoica. Primul nu s-a putut abtine sa nu-si exprime frustrarile fata de actualul presedinte al PNL, Calin Popescu-Tariceanu. Ultimul a prezentat succint si clar o teorie privind orientarea politica a platformei, in care un element important il reprezinta distantarea de Traian Basescu. Stoica si-a incheiat discursul, promitandu-i lui Stolojan ca, de aceasta data, nu-l va mai lasa "singur".
Ar trebui spus ca, dintre cei trei fosti sau actuali lideri liberali: Stoica, Stolojan si Tariceanu, numai Stoica are cu adevarat talent politic. De asemenea, dintre cei trei, doar Stolojan este "prieten" cu Traian Basescu. Dintre ei, Calin Popescu-Tariceanu este singurul care detine in prezent un plasament politic real. Din nefericire pentru liberali, nici unul nu detine toate aceste atribute (talent politic, apropiere de presedinte si putere) la un loc. In interiorul PNL, exista in prezent o sustinere consistenta pentru Tariceanu, dar au inceput sa apara si voci critice. O directie, reprezentata chiar de premier, pretinde asumarea identitatii liberale, in paralel cu mentinerea la guvernare. O alta directie, favorabila mai degraba unui razboi total cu Traian Basescu, pare a fi de sorginte taranista. Ea se manifesta, cel putin, prin intermediul unor fosti membri ai PNTCD (Norica Nicolai) sau ministri in guvernarea CDR (Crin Antonescu). Diferentierea intre cele doua orientari nu este totala, dar este deja vizibila si se va accentua in perioada urmatoare.
In afara PNL, Theodor Stolojan pare cu totul cuplat la proiectele lui Traian Basescu. Prin unificarea PNL si PD, el intelege acelasi lucru ca si "prietenul" sau. Potrivit acestei viziuni, nu are nicio semnificatie daca partidul rezultat din fuziune este de stanga sau de dreapta; important este sa fie mare. Colegul de platforma al lui Stolojan insa, nefiind prieten cu Traian Basescu, gandeste un pic diferit. Ceea ce l-a adus in platforma este frustrarea fata de actuala conducere a PNL si in special fata de Dinu Patriciu. El nu impartaseste insa cu Stolojan viziunea de ansamblu asupra fuziunii.
Exista, in acest moment, patru directii posibile pentru PNL. Acest lucru inseamna in realitate nicio directie. Avand in vedere datele caracteristice platformei Stolojan-Stoica (este sustinuta de Basescu si vizeaza fuziunea cu democratii), se poate aprecia ca influenta ei asupra vietii politice va fi din ce in ce mai importanta. Este totusi greu de crezut ca vom asista la un succes total. Cel mai probabil, in interiorul platformei si in relatiile cu PD vor aparea probleme destul de repede. Platforma ar putea contribui la distrugerea PNL, dar nu pare sa aiba forta de a construi o alternativa. De partea cealalta, lucrurile par si mai triste. Liberalii taranisti nu vor avea sustinerea pentru iesirea partidului de la guvernare; in schimb, ii vor crea tot mai mari probleme lui Tariceanu. Identitatea liberala, pe care acesta o apara, va deveni pe zi ce trece tot mai firava. Va fi din ce in ce mai greu sa ne dam seama ce este acela un liberal.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO