Opinii

Arthur Suciu: Experienta nimicului la Mircea Geoana

21.09.2007, 18:18 140

In faimoasa conferinta "Ce este metafizica?", Heidegger vorbeste despre angoasa ca stare afectiva privilegiata, care ne reveleaza nimicul: "nimicul care nimicniceste". Intr-o asemenea stare, pamantul iti fuge de sub picioare si totul iti apare ca fiind lipsit de sens. De regula, cei care trec prin aceasta experienta nu doresc sa o mai repete. Intrebati fiind ce anume li s-a intamplat, ei dau intotdeauna acelasi raspuns: "N-a fost nimic".
Heidegger insa ne invata ca revelatia nimicului nu este o experienta negativa. Dimpotriva, ea ne deschide catre noi insine, catre posibilitatea de a fi autentici. Angoasa ne aduce in fata propriei noastre libertati si ne invita sa ne alegem singuri destinul. Ea ne disloca din confortul alegerilor pe care ceilalti
le-au facut in locul nostru si ne someaza sa ne alegem noi pe noi insine in mod liber.
Am facut acest preambul metafizic pentru a ma referi de fapt la o problema de maxima actualitate: motiunea de cenzura a PSD. Nu-l cunosc personal pe Mircea Geoana, dar sunt mai mult decat convins ca sufera de atacuri de panica. Trecerea de la o extrema la alta, schimbarea discursului de azi pe maine, starea de agitatie pe care o transmite in aparitiile sale televizate sunt semne ca traverseaza o perioada de labilitate afectiva accentuata. Aceasta se intampla pentru ca lui Mircea Geoana si, sub el, partidului pe care il conduce, i-a fugit pamantul de sub picioare.
Mircea Geoana nu a fost intotdeauna asa. Ca ministru de externe, a parut o persoana calma, motivata si inteligenta, capabila sa gestioneze cu succes un domeniu extrem de dificil. Disconfortul sau afectiv a aparut in clipa in care a fost obligat sa candideze la alegerile pentru primaria generala a Capitalei. De atunci, Geoana nu a mai fost Geoana; de atunci, da numai in gropi; de atunci a luat aerul acela ridicol, de personaj din alt film, care i-a atras si porecla de "Prostanac".
Dupa cum se stie, pierderea primariei Capitalei a fost inceputul sfarsitului pentru PSD. Partidul, ca si Geoana, nu si-a mai revenit dupa lovitura administrata de Traian Basescu. Treptat, PSD a devenit un partid cu baze tot mai incerte. Actualul sef al statului a contribuit din plin la punerea in abis a acestui mare partid. In acest moment, PSD este practic incapabil atat sa formeze o majoritate parlamentara, cat si sa faca opozitie.
Simptomatic mi se pare ca PSD a ales in fruntea sa o persoana din cauza careia a pierdut. Mircea Geoana pare sa reprezinte o perioada de criza in viata PSD si poate chiar apusul partidului lui Ion Iliescu. Miza sa extraordinara, miza ridicata in realitate de ceea ce numim "grupul de la Cluj", este insa conferirea unui nou sens de evolutie pentru PSD. Dar Mircea Geoana este incapabil pana acum sa identifice si sa dezvolte acest sens. Nelinistea si atacurile sale de panica de aici provin. Heidegger spune ca tentatia cea mai puternica a celui angoasat este aceea de a reveni urgent la convingerile comune, de a crede cu si mai mare entuziasm in ceea ce "se spune", ceea ce suntem obisnuiti sa credem. Motiunea de cenzura este o asemenea solutie de fuga dinaintea nimicului reprezentat acum de PSD. Caci PSD, cu Mircea Geoana presedinte, fuge de el insusi. Este un partid alienat, confiscat de sensul puternic si dominant pe care il transmite Traian Basescu. Criza pe care o creeaza Basescu este plina de intelesuri, pe cand linistea la care aspira PSD este goala. PSD se apropie de Basescu din nevoia de sens.
Tot Heidegger spune ca, in ciuda incercarilor noastre de a fugi de experienta nimicului, acesta ne pandeste. Mai devreme sau mai tarziu vom ajunge in fata lui pentru a da seama de felul in care ne-am dat sens. Ne putem ascunde o perioada, ne putem cufunda in imediatul vietii (si al politicii), putem face galagie ca sa nu se mai auda nimic, putem tulbura apele ca sa nu se mai vada nimic. Este totusi inutil, caci nimicul ne urmareste si, ceea ce-i mai grav, nimicul ne poate arata ca, intre timp, tot fugind de el, am devenit noi insine nimic.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO