Opinii

Arthur Suciu: Guvernul Roman 2

06.04.2007, 21:25 13

Sansa noului cabinet Tariceanu este aceea ca nu i se acorda nici o sansa. Este un guvern fara capital de incredere, un executiv care a deceptionat lumea cu anticipatie, prin insusi faptul ca exista, o administratie al carei program este esecul. Dupa asa un start, drumul, ca si sosirea nu pot fi mult mai rele. Primului guvern care ne promite un dezastru nu-i ramane decat sa creasca in sondaje; caci de scazut nu are unde sa scada. Dar oare nu este acesta un real avantaj in raport cu toate guvernele populare, credibile, responsabile si legitime instalate dupa Revolutie? Toate, dar absolut toate executivele ne-au inselat asteptarile. De la Tariceanu 2, cel putin, nu avem asteptari.
Se implinesc anul acesta 70 de ani de cand Romania nu a mai avut un guvern liberal (primul guvern Tatarascu). Tariceanu 2 este primul cabinet din care nu mai fac parte formatiunile nascute din FSN. Mai mult, cota scazuta in sondaje obliga partidul lui Geoana la o sustinere parlamentara a cabinetului liberal. Este un guvern facut nu de "popor", ci de o avangarda politica exasperata; este ultraminoritar, dar in sensul ca se opune majoritarismului populist al lui Traian Basescu, paternalismului acestui demn continuator al lui Ion Iliescu.
Daca ne uitam pe lista guvernului, vom vedea ca doi ministri liberali au nume unguresc - Silaghi si Orban. Personal, nu sunt sigur daca prin vine imi curge sange de maghiar. Dupa cate stiu, un bunic al meu a fost ungur. Da, numai ca nici bunica nu era romanca in totalitate (desi nu sunt sigur). Sunt facut probabil din sange amestecat, asa cum suntem multi in aceasta parte a lumii. Totusi, imi iubesc tara, atat cat pot si cat ma lasa scepticismul. Cat despre unguri, n-am reusit niciodata sa am o parere proasta. Spun asta, gandindu-ma deja la exploziile de entuziasm si de ura ale identitatilor etnice romanesti si maghiare. Este momentul - nu-i asa? - sa ne reaminteasca acele crude adevaruri ale istoriei si sa ne ceara sa luam masuri drastice unii impotriva altora. Am vazut ce cred analistii pro-europeni si democrati despre prezenta masiva a UDMR in guvern. Cred ca extremismul nationalist este din nou aproape!
Ca sa ma fac inteles in legatura cu ceea ce semnifica, in opinia mea, actualul guvern ma voi folosi de o comparatie. Dupa faimosul taraboi privind condamnarea comunismului, a avut loc o polemica de presa intre Andrei Plesu si Dragos Bucurenci. Am urmarit polemica pe blogul lui Bucurenci, ceea ce
mi-a permis sa inteleg mai bine care era problema. In aparenta, cei doi discutau despre comunism, Plesu, ca un om patit, avertizand in continuare asupra pericolelor, iar Bucurenci incercand sa-l citeze pe Marx fara complexe. In realitate, insa, intre cei doi se instalase o distanta, exact acea distanta evidentiata prin comparatia intre o carte despre ingeri (Plesu a scris "Despre ingeri") si un blog. Ca sa pastrez exemplul, cartea despre ingeri este Traian Basescu, in timp ce guvernul Tariceanu 2 este blogul.
In intentia sa, noul cabinet este expresia unei tendinte postmoderne a societatii, aparuta in ultimii ani si accentuata in mod evident odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Apropierea de societatile postindustriale occidentale genereaza modificari si la nivel politic. Acest nou guvern nu este sustinut de popor, pentru ca poporul roman este inca departe de a-si fi insusit un mod de viata postmodern. El scoate insa la lumina foarte multe probleme de raportare la modernitate, la proiectul national al modernizarii tarii, un proiect niciodata dus pana la capat. Miza Guvernului Tariceanu 2 este o anumita depasire a modernitatii sau o accelerare a ei. Este un guvern de avangarda, care isi ia sensurile de manifestare
dintr-un viitor destul de indepartat. Trecutul, insa, este - ca sa zic asa - foarte prezent.
O ultima comparatie. Va aduceti aminte cum a sfarsit guvernul foarte liberal al lui Petre Roman? S-ar putea sa avem din nou puternice miscari de strada.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO