Opinii

Arthur Suciu: Hainele cele noi ale femeii

27.07.2007, 18:39 27

Concluziile ultimului Barometru de Opinie Publica (24 iulie 2007), publicat de Fundatia Soros, sunt mai mult decat incurajatoare pentru evolutia femeilor din Romania. Cea mai mare parte a presei a remarcat in primul rand ca familia moderna, egalitara este preferata, mai mult de jumatate din subiecti afirmand ca nu conteaza cine conduce in familie, barbatul sau femeia. Intr-adevar, aceasta pare sa fie principala concluzie, care, dupa parerea mea, reprezinta un progres al femeilor si nu un regres al barbatilor.
Multe femei din Romania au manifestat, si manifesta inca, o atitudine dubla fata de barbati: pe de o parte, vor ca barbatul sa le considere egalul lor; pe de alta parte, sa fie barbati, adica: sa fie mai egale decat ele. Acceptarea de catre femei a egalitatii transparente cu barbatul este un progres important, care, pe de o parte le rezolva o seama de probleme in raport cu acesta (chestiunea supunerii), pe de alta parte le obliga sa-si asume responsabilitati noi. In ceea ce-l priveste pe barbat, acesta are acum prilejul de a deveni mai interiorizat si, intr-o anumita masura, mai feminin, preluand o parte din sarcina afectivitatii, exercitata dominant de femeie, si limitandu-si pe cat posibil tentatia catre violenta. Deocamdata, cei care considera ca barbatul ar trebui sa conduca reprezinta un procent destul de ridicat (41%), ceea ce este vizibil inca in relatiile interpersonale. Important este insa ca acest procent se afla sub pragul critic de 50%.
O alta concluzie vine sa intareasca schimbarea de mentalitate produsa in mintea femeilor (in al carei interior Freud spunea ca niciodata nu vom putea afla ce se ascunde). Iubirea, si nu interesul, este considerata cea mai importanta conditie a succesului in casatorie. Aceasta preferinta ar trebui asociata cu raspunsul la intrebarea: "Ati avut relatii sexuale inainte de casatorie?" Procentul barbatilor este arogant de mare, in nota obisnuita: 76% declara ca nu s-au casatorit virgini. Femeile, in schimb, sunt mult mai retinute: doar 38% declara ca au facut sex inainte de casatorie. Procentul este desigur mai mare in realitate, femeile fiind in general mai discrete sau nedorind sa se expuna prin declaratii.
Optiunea pentru iubire plus sex inainte de casatorie este egal cu femeia moderna, autonoma. Femeia nu se mai pune in slujba interesului major al barbatului si nici nu mai mizeaza pe floarea virginitatii sale ca o conditie, ca o demonstratie de fidelitate facuta cu anticipatie. Practica de a face sex inainte de casatorie ofera femeii posibilitatea, sansa de a acumula experienta in relatiile cu barbatii si a de a face o alegere cu sanse mai mari de reusita in ceea ce priveste casatoria. Desigur, exista inca o anumita reticenta in asumarea totala a unui asemenea mod de viata, inainte de casatorie, dar el va fi surmontat probabil in cativa ani.
O alta concluzie a Barometrului arata o schimbare a mentalitatii si in domeniul problemei maternitatii. Cuplurile actuale isi doresc, in procent de 85%, sa aiba maximum doi copii. Aceasta limita nu s-a impus din cauza absentei unui trai sigur si a sigurantei zilei de maine, ci este o schimbare de mentalitate datorata in principal tot femeii. Asa cum am spus, egalizarea femeii cu barbatul ii ridica primei o serie de probleme suplimentare, care tin de statut, de autoevaluare si chiar de sexualitate. Aceasta egalitate, care o obliga pe femeie la un angajament social accentuat, o indeparteaza de unul din sensurile ei vitale: maternitatea. Unul din motivele pentru care femeile nu mai nasc este incertitudinea lor in legatura cu oportunitatea de a avea copii conform noului lor statut. Freud spunea ca femeile nu-si doresc sa aiba copii pana cand nu obtin orgasmul de la barbatul lor. Dar ce te faci cand barbatul este egalul tau si ceea ce el iti poate oferi este ceea ce tu ar trebui sa ceri, in egala masura, de la tine?

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO