Opinii

Arthur Suciu: Inca nu a castigat Basescu

09.11.2007, 18:40 24

Tendinta "istorica" pare sa fie impunerea proiectelor lui Traian Basescu si ale PD, ca partid dominant. Dar jocurile nu sunt inca facute. Varianta subiacenta ar putea fi perpetuarea si adancirea haosului politic actual. Cand afirm asta, ma raportez inainte de toate la obiectivele politice ale lui Traian Basescu. Victoria la prezidentiale, in 2004, a fost o performanta individuala. Dorinta sa, la viitorul scrutin, este de a obtine un succes politic major cu PD. In acest sens, exista mai multe variante de lucru. Prima dintre ele: refacerea Aliantei D.A., impreuna cu PLD. Sansele ca PLD sa fie luat in seama ca partid sunt insa reduse. De ce ar vota cineva cu PLD, cand poate sa voteze cu PD? Pentru a evita efectul de bandwagon (anehotaratii voteaza cu cei care au cea mai mare sansa de a castiga), PD a lasat PLD sa-si faca in locul sau campanie. Mai probabila pare insa incercarea de a aduce PD in situatia de a castiga singur alegerile, cu un scor ce depaseste 50%. In acest scop, Traian Basescu face acum tot posibilul ca sa introduca votul uninominal. In varianta propusa spre deliberare poporului, castigatorul ia totul; prin urmare, daca PD s-ar clasa pe primul loc la parlamentarele de anul viitor, automat ar ajunge sa guverneze singur. In schimb, legea fata de care Guvernul Tariceanu si-a asumat raspunderea este mult mai echilibrata si practic ii blocheaza proiectele lui Basescu. Iata de ce presedintele se vede obligat sa ia in calcul si o a treia varianta: alianta cu PSD.
Ideea aliantei cu PSD joaca pentru Basescu un dublu rol: 1. ca solutie de guvernare, daca PD nu va obtine scorul asteptat la alegeri; 2. ca incercare de a impiedica realizarea unei aliante PSD-PNL. Basescu le-a oferit pana acum social-democratilor cel putin speranta ca o alianta de guvernare PD-PSD ar fi posibila, gandindu-se in acelasi timp sa-i lase doar cu speranta. Pana la alegerile din 2008, PD nu se poate alia cu PNL. Dar PD ar putea pierde chiar si deschiderea fata de PSD. Daca, dupa alegerile europarlamentare, la conducerea PSD va veni o echipa anti-Basescu, singura varianta care mai ramane pentru PD este de a castiga alegerile pe cont propriu. Schimbarea conducerii PSD va izola PD pe scena politica si va avea ca efect formarea a doua mari blocuri: democratii si alianta dintre liberali si social-democrati.
In cazul, cel mai probabil, in care referendumul nu va fi validat, PNL si PSD vor merge pe varianta de vot asumata deja de Guvern. Dar Traian Basescu nu se va lasa si va cere repetarea referendumului. Este de asteptat insa ca un al doilea referendum pe aceeasi tema sa fie intampinat cu retinere de societatea civila si cu aceeasi indiferenta de popor. Asadar, sansele ca Traian Basescu sa impuna varianta hard a votului uninominal sunt destul de reduse.
Alegerile europarlamentare vor confirma probabil constituirea celor doua blocuri politice deja amintite. PD va obtine in jur de 37% (ultimul sondaj IMAS prezinta acest scor), iar PNL si PSD, luate impreuna, se vor situa in jurul procentului de 34%. Dar nu este de asteptat ca PNL si PSD sa se alieze inainte de alegeri. Liberalii si democratii vor evita sa-i ofere pe tava lui Basescu un adversar clar definit, impotriva caruia sa lupte, si vor incerca sa acumuleze voturi fiecare de la electoratul sau. In final, important va fi ca PNL si PSD sa obtina un scor peste acela al PD. Am prezentat pana acum variantele-model. In realitate s-ar putea realiza mai multe combinatii. Mai trebuie adaugat ca si in ipoteza ca o alianta PNL-PSD ar castiga alegerile, premierul va fi numit, cel putin pana in 2009, tot de Traian Basescu. Iata de ce perspectiva perpetuarii si adancirii haosului politic este la fel de probabila ca si impunerea proiectelor lui Basescu si ale PD.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO