Opinii

Arthur Suciu: Intre bordel si cazarma

22.09.2006, 19:15 11

Ultimul sondaj INSOMAR a masurat in premiera opiniile romanilor despre dosariada. Intervievatii s-au aratat prea putin interesati de acest subiect, desi considera ca a turna de bunavoie la Securitate este un lucru grav. Concluzia ar putea parea paradoxala, daca, intr-un raspuns la alta intrebare, nu ni s-ar propune si o explicatie.
Potrivit majoritatii romanilor, deciziile CNSAS sunt influentate politic. Nu deconspirarea i-ar lasa rece, ci modul in care aceasta este instrumentata de partide prin intermediul CNSAS.
Este greu de spus, cel putin deocamdata, daca indiferenta declarata este echivalenta cu resemnarea, cu lehamitea fata de o campanie considerata mincinoasa sau este o conditie apriorica a existentei celor din esantionul reprezentativ. La urma urmelor, multe lucruri grave ii lasa indiferenti pe romani - aceasta fiind, se pare, chiar o trasatura nationala. Cert este ca, pe undeva, romanii vor sa ascunda ca ii judeca aspru pe fostii colaboratori. Lucrurile ar fi grave, deci constiinta morala exista. Cand e vorba, insa, despre asumarea judecatii morale, despre utilizarea briciului moral, romanii par sa dea din coate, sunt tentati sa spuna ca problema nu-i intereseaza. Un raspuns foarte sugestiv in acest sens ii priveste pe preoti. Majoritatea este de acord ca aceasta categorie trebuie sa se supuna judecatii lui Dumnezeu sau, cel putin, a Bisericii. Din sondajul INSOMAR am putea trage concluzia ca efectele dosariadei asupra electoratului vor fi nesemnificative. Pana acum, nici un partid, nici macar Traian Basescu nu par a fi castigat ceva de pe urma acestei campanii. In ciuda irelevantei electorale, insa, si a indiferentei afisate de romani fata de acest subiect, dosariada are totusi efecte importante. Ca urmare a imensului scandal izbucnit dupa deconspirarea colaborarii cu Securitatea a Monei Musca, aceasta a pierdut 13 puncte la capitolul credibilitate. Chiar daca nu se pot face inca aprecieri asupra viitorului politic al Monei Musca, decredibilizarea sa este un fapt si este o consecinta a dosariadei. Ne putem intreba daca nu cumva romanii au sanctionat la fosta liberala mai degraba minciuna decat greselile tineretii. Mergand pe acest rationament, putem afirma ca dosariada nu va inregistra noi succese majore decat daca notorietatea persoanei deconspirate se va combina cu negarea prealabila a colaborarii, cu minciuna prealabila a acelei persoane. (In acest caz s-ar putea afla, de pilda, Traian Basescu.)
Daca nu este vorba despre indiferenta congenitala, atunci prin intermediul INSOMAR romanii au acuzat deturnarea campaniei de deconspirare de la sensul ei moral. De altfel, criza in care a intrat CNSAS dupa izbucnirea dosariadei arata destul de clar incompatibilitatea dintre scopul moral al institutiei si modul ei politic de functionare. CNSAS poate cel mult sa deconspire, nu sa judece.
Judecata apartine opiniei publice, societatii civile, partidelor politice. Criza din CNSAS arata, intr-un fel aproape patetic, cat de proasta este relatia dintre morala si politica in Romania si, de asemenea, gravitatea actiunilor de politizare a deconspirarii. Dupa 16 ani de hedonism, societatea romaneasca simte pentru prima data nevoia reconstituirii unor coordonate morale. Aceasta nevoie este acuta, dar abia constientizata si se afla in pericolul de a fi innabusita chiar de ceea ce, pompos, poarta numele de "reforma morala". Intruziunea politicului in chestiuni morale este unul din cele mai importante aspecte relevate de dosariada. Daca lucrurile vor continua in acelasi fel, sansa unei incorsetari morale a societatii s-ar putea pierde, iar in locul unei formule sanatoase, relaxate de morala publica, ar putea aparea solutii radicale. Zilele trecute, intr-o interventie telefonica la o emisiune de televiziune, Gigi Becali afirma foarte hotarat: "Tara nu are nevoie de intelectuali ca voi (invitatii fiind intelectuali - n.n.), ci de caractere ca mine, ba!" El a adaugat ca, daca va ajunge presedinte, va introduce "uniforma si credinta in scoli". Dupa cum ne arata INSOMAR, romanii nu vor sa-i judece pe "oamenii lui Dumnezeu". Daca acum traim intr-un bordel, maine s-ar putea sa ajungem intr-o cazarma, cu icoana deasupra capului.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO