Opinii

Arthur Suciu: Ironia anarhica a democratiei

23.02.2007, 19:48 16

Scandalurile nesfarsite de pe scena politica scot in evidenta, cum nu se poate mai clar, substratul anarhic al oricarei democratii. Cel mai bun sistem politic inventat pana acum se remarca printr-o nemaipomenita forta a ironiei. In cazul democratiei romanesti nu este altfel si imi face placere sa observ cat de democratici suntem, involuntar, cat de eficient a inceput sa ne controleze sistemul democratic.
Dupa cum se stie, diferenta dintre democratie si organizarile sociale ale trecutului este scepticismul ei originar, punctul de pornire negativ in directia construirii unei societati drepte. Democratia nu urmareste in prima instanta realizarea celei mai bune guvernari, ci impiedicarea unei dictaturi catastrofale. Inainte de a-i incuraja pe cei mai buni sa se implice in conducerea statului, trebuie sa ne asiguram ca cei rai nu vor ajunge acolo sau, daca vor ajunge, actiunea lor rea va avea consecinte limitate. Democratia se prezinta astfel ca o mare ironie la adresa ideii de putere si tocmai asta face acest sistem politic flexibil si interesant.
Va dati seama ce s-ar fi intamplat daca, in jurul lui Basescu si Tariceanu, nu ar fi existat gardurile inalte ale Constitutiei? Sunt convins ca, pe strazile dintre Palatul Victoria si Cotroceni, ar fi marsaluit acum trupe, iar asfaltul ar fi fost stricat de senilele tancurilor. Cine crede ca exagerez ar trebui sa-si aduca aminte ca acest lucru s-a petrecut mai ieri. In anul de gratie 1991, cand guvernul Roman a cedat in fata minerilor chemati de presedintele Iliescu, democratia a fost ironica, totusi. Astazi domnul Roman nu infunda puscaria, cum i-ar fi venit sa faca unei dictaturi care se respecta, ci, intr-un acces nesperat de romantism, isi ia gagica si fuge cu ea in tara stramosilor, Spania. Iata de ce, eu nu mai sunt de acord cu modificarea Constitutiei, cel putin pana cand Basescu n-o sa-si stearga spumele de la gura. Nu sunt de acord ca democratiei sa-i fie luat potentialul de ironizare, sa oferim unora prilejul de a deveni mai seriosi decat o permite legea.
Faptul ca ii impiedica sa faca ceva rau, ca le limiteaza actiunea la transformarea de prost gust a TVR in OTV este un lucru bun, dar nu singurul. Situatia actuala este exemplara pentru a arata ca democratia functioneaza chiar si atunci cand institutiile statului nu functioneaza. Cand ma refer la substratul anarhic al democratiei, am in vedere un fenomen actualizat acum sub ochii nostri. Uitandu-te la parlamentarii mereu ofensati, la balbaiala ministrilor, la cearta cosmica dintre Basescu si Tariceanu, iti dai seama ca singura lor misiune este sa-i impiedice pe ceilalti sa faca ceva iremediabil, iar in rest sa asigure iluzia existentei guvernamantului. Caci tara se misca de la sine. S-ar putea spune ca ei mimeaza democratia, ca in realitate ne trag pe sfoara. Dar, nu. Democratia mimeaza o anumita forma de guvernare, prin care alesii sunt manevrati de sistem, si asta pentru a ne lasa pe noi sa traim si sa radem de ei. Democratia este cu adevarat ironica, dar nu cu poporul, ci cu politicienii.
A sustine ca anarhia actuala dovedeste caracterul democratic al sistemului politic romanesc poate sa para o teza ciudata. Anarhismul este rau vazut de talibanii statului democratic. Eu sustin insa ca marea forta a democratiei consta in capacitatea ei de anarhizare si, concomitent, in rezistenta la anarhie. Daca dictatura este ranjetul aratat unei mase supuse, felul in care poporul isi rade de suveran se numeste democratie. Din punctul meu de vedere, democratia romaneasca este in prezent suficient de matura pentru a face fata dictaturii, ca si celor mai nastrusnice guvernari. Iata ca, in timp ce Basescu se da cu capul de pereti, in timp ce Tariceanu, trezit din somn de strigatele presedintelui, isi aduce aminte ca e prim-ministru si lider de partid si atunci sare si el la gat, macar de ochii lumii, economia creste in ritm sustinut. Intre cele doua evenimente - cearta politica si cresterea economica - nu exista, orice s-ar spune, un raport de cauzalitate. Aceasta este ironia anarhica a democratiei.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO