Opinii

Arthur Suciu: O capodopera de stenograma

23.03.2007, 19:52 35

Daca as fi fost detinatorul exclusiv al stenogramei dialogului de la Cotroceni intre Traian Basescu si Dan Voiculescu, nu as fi dat-o la Gandul, ci la o revista culturala. As fi avut astfel prilejul de a lansa pe piata un nou gen literar. Lucrarea ca atare este atat de bine "scrisa", incat poate ar merita chiar un premiu din partea Uniunii Scriitorilor. Este un amestec de Cehov si Ch. Bukovski care te da pe spate. N-am citit de mult ceva mai autentic, mai autentic de scarbos. Stenograma ca atare ar putea fi incadrata in categoria nihilismului balcanic. Tot ce este rau in tine, ispita viclesugului si a arogantei, placerea naturala a bataii de joc, cinismul luat cu toptanul, inteligenta ascutita de exercitiul mistoului, toate acestea se trezesc la viata, iti fac cu ochiul. Or, s-o recunoastem: trebuie sa ai talent pentru a starni astfel de reactii afective.
Dialogului ii lipseste totusi ceva: o introducere. Autorul ar fi putut sa ne spuna ca la palatul sultanului Basescu a sosit pasa Voiculescu. Sultanul era usor cam distrat, pus pe taierea de capete, ca un raspuns la vestea ca se comploteaza impotriva sa. Ar fi putut incapea si o incheiere: in timp ce iese pasa, haremul sultanului intra in ritm de muzici orientale. Convorbirea dintre cele doua personaje se poarta avand in permanenta in minte figura unui al treilea, a dusmanului de moarte, marele vizir Tariceanu. Numele lui nu este pronuntat niciodata, pentru a nu provoca o comotie sultanului, dar aluziv macar - o aluzie, ce-i drept, amenintatoare - nu se poate ocoli subiectul: "Ar mai fi unu' care stiu eu ca ar trebui sa treaca in opozitie". In ciuda amenintarilor la adresa sa, sultanul, ca orice sultan, este sfasiat de plictiseala: "Credeti ca a reusit cineva sa-mi produca entuziasm astazi?". Totusi, mintea nu-i sta in loc, sultanul musteste de inteligenta mai ales cand e putin nervos, ca acum. Scribul noteaza aceasta memorabila butada, ce va fi citata de sirul lung de sultani care vor urma: "Si solutiile imorale sunt solutii". La un moment dat, pasa ii propune varianta ceruta de marele vizir pentru a salva imperiul: sultanul Basescu trebuie sa-si taie singur capul. Ce idee! Nostim, nu? Acest pasa are umor! Sa "scriem pe ea propunerea Voiculescu, singura constructiva in perioada asta".
Dialogul dintre personaje este absurd. Stim dinainte ca ele nu se vor intelege. Pasa a venit sa-i faca sultanului o cerere lipsita de noima; sultanul, la randul sau, nu discuta, ci persifleaza. El nu vrea cu adevarat sa afle nimic de la pasa, ci doar sa se distreze jignindu-l, caricaturizandu-l, varsandu-si nervii pe el pentru a scapa parca de o povara.
As vrea sa il felicit pe presedintele Traian Basescu pentru aceasta productie involuntara de literatura si sa il invit sa dea curs publicarii tuturor stenogramelor discutiilor purtate la Cotroceni. Daca nu sunt toate adevarate opere literare, ele ar putea fi cel putin o excelenta sursa de inspiratie pentru scriitorii romani. Prin aceasta, domnul presedinte Basescu si-ar putea aduce din plin contributia nu numai la politica, ci si la literatura romana si, in orice caz, la buna-dispozitie a poporului, caruia ii place sa rada intens.
De asemenea, va invit, domnule presedinte, sa publicati stenogramele de la Cotroceni (Stenogramele de la Cotroceni: iata un bun titlu de carte!) in interesul analistilor politici si al ziaristilor. Acestia de mult timp nu mai inteleg nimic din ceea ce spuneti si faceti dumneavoastra, impreuna cu toti ceilalti politicieni, pe care ii putem numi si viziri si ieniceri si spahii si cum vreti dumneavoastra. La mijloc este, desigur, interesul national. Numai printr-o analiza hermeneutica si semiotica aplicata la toate textele de la cancelaria presedintelui, luand in calcul inclusiv biletelele, felicitarile si vederile primite de la diversi expeditori vom putea intelege cu adevarat sensul profund al politicii si misiunea istorica pe care o aveti de indeplinit.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO