Opinii

Arthur Suciu: Ocultism politic

09.03.2007, 17:55 21

O stire publicata pe surse, alaltaieri, intr-un cotidian central ar fi putut declansa un imens scandal. Cu o singura conditie: stirea respectiva sa nu se fi referit la partidul lui Boc, ci la partidul lui Geoana. Va amintiti despre stenogramele PSD? La drept vorbind, si ele erau un fel de stiri pe surse. Dar ce bine au prins la public, ce succes al ofensei a fost inregistrat! Asta pentru ca toata lumea considera, toata lumea avea placerea deosebita de a crede ca acele stenograme sunt indubitabil adevarate. PSD influenteaza justitia! PSD pune pumnul in gura presei! PSD - partidul stat! Nimeni si nimic nu a mai putut opri suvoiul de injurii la adresa fostei formatiuni de guvernamant. Astazi, in schimb, stirea potrivit careia in Biroul Permanent National al PD
s-a propus ascultarea telefoanelor liderilor PD a trecut neobservata. Citez: "Potrivit unor surse participante la sedinta, propunerea a fost facuta de deputatul Ioan Oltean si l-a avut ca destinatar pe ministrul Vasile Blaga". "Aici te-ai gasit sa-mi spui asta?", a fost, conform acelorasi surse, reactia ironica a sefului MAI.
Nu exista ceva mai ciudat si totusi mai simplu, mai banal decat mecanismul prin care o opinie capata prezumtia de adevar. Intotdeauna, indaratul "faptelor" se afla o supozitie sau chiar mai multe care indica relativ precis valoarea de adevar a ceea ce cautam. Uneori, daca "faptele" nu exista, ele sunt inventate pentru a satisface supozitia. Aceasta este schema noastra de gandire naturala: preferam mai degraba sa intram in disonanta cu realitatea decat cu propriile noastre idei despre realitate. Trebuie sa fii o fiinta artificiala, dedublata, rupta de propriile interese pentru a cauta acele fapte care infirma si nu confirma supozitia. Procesul acesta de eliberare, care te pune in conditia de a vedea adevarul adevarat, presupune vointa de a gandi pe cont propriu, altfel spus: capacitatea de a te desprinde de gloata, de opiniile gloatei, de iluziile gloatei, de fanteziile gloatei. Din nefericire, atat in dialogul interpersonal, cat si in exprimarea mediatica a curentelor de opinie, cel mai adesea primeaza instinctul, dorinta prost hranita de a iesi in fata si in avantaj, atitudinea consecventa care, dupa cum spune un ganditor, duce pana la urma la dracu'.
In exemplul de mai sus, "faptele" comise de unii membri din conducerea PD raman ascunse, sunt trecute cu vederea, abia daca sunt sesizate de un jurnalist mai indraznet. Desigur, informatia este prezentata pe surse, dar asta nici nu conteaza. In fiecare zi, in ziare, apar sute de stiri pe surse, dintre care, fara vreun criteriu aparent, unele sunt considerate adevarate, iar altele cu totul necredibile. In cazul de fata, stirea nu vine sa confirme supozitia. Majoritatea romanilor cred ca nu PD este rau, PD nu poate sa faca asa ceva. Prin urmare, stirea este falsa. Da, daca aceasta informatie ar fi facut referire la PSD, despre care se stie ca este un partid criptocomunist, un partid in care se produc abuzuri, toti ar fi crezut-o. Nu stiu daca inainte era mai bine, dar ascultatul telefoanelor, din motive mai mult sau mai putin intemeiate, a devenit de vreo doi ani o adevarata pasiune. Foarte multe persoane practica paranoia preventiva cand vorbesc la telefon sau cand trimit e-mail-uri. In unele cazuri, se ajunge la abandonarea efectiva a acestor modalitati de comunicare, fiind preferate din ce in ce mai mult mijloacele "clasice": discutia intre patru ochi si scrisoarea scrisa de mana. Cu toate acestea, nu s-a format inca o opinie clara in legatura cu acest subiect. Eventualele nemultumiri sunt ascunse sub presul majoritarismului, care ne spune ca nu avem de ce sa ne temem. Tot ce se poate face este sa contabilizam in continuare aceste "fapte", sa nu le pierdem din vedere, pentru ca ele s-ar putea coagula intr-o teorie. Va fi atunci vai si amar de cei care vor fi izbiti de noul curent de opinie! Nimeni, dar absolut nimeni nu va mai putea sustine ca ascultatul telefoanelor nu este un fapt cert, ca asta nu s-a intamplat in mod abuziv, ca toti cei care au facut asta trebuie sa plateasca. (Si va dati seama deja ca nu toti au facut sau fac asta.)

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO