Opinii

Arthur Suciu: Razboiul trebuie dus pana la capat

23.04.2007, 19:00 13

Eu sunt anti Basescu. Sunt asa de placere si in mod transparent. Intr-o anumita masura, consider ca merita sa fie suspendat. Dar nu sunt de acord sa fie demis. Nu acum.
Sa remarcam, cu surprindere nedisimulata, iesirea clasei politice din sfera compromisului perpetuu. Pana acum doi ani, oricat de invrajbiti ar fi fost unii impotriva altora, politicienii nu isi afectau reciproc, nu isi afectau in mod grav sfera intereselor personale sau de grup. Totul se rezolva in birouri, uneori se mergea pana la amenintarea cu Parchetul, dar pana la urma nu se intampla mai nimic si ceea ce ne spuneau in public era de o ipocrizie perfecta. Aceasta intelegere tacita a fost rupta de Traian Basescu. De doi ani, Basescu incearca sa schimbe radical ierarhia intereselor, locul si rolul grupurilor de interese in economia nationala si in politica. Jocul sau este deosebit de riscant, dar, dupa lectia oferita de Emil Constantinescu, riscul a devenit singura carte pe care se poate juca.
Nu-mi aduc aminte ca vreodata parlamentarii sa fi dat un vot care afecteaza instinctul lor de supravietuire. Am asistat la cedari, pe anumite legi, la compromisuri politice, dar totul pana la mandat si pana la DNA. Judecand dupa aceeasi logica, potrivit careia nu trebuie sa intinzi coarda daca nu este absolut necesar, te-ai fi asteptat ca parlamentarii sa voteze impotriva suspendarii. Ceea ce s-a intamplat infirma aceasta asteptare. Votul covarsitor dat impotriva lui Basescu arata ca lucrurile au devenit deja serioase. E clar ca parlamentarii se simt amenintati si, desi nu si-o doresc, sunt obligati, ca si Basescu, sa riste. Suspendarea a venit dupa o alta decizie riscanta, de aceasta data a premierului Tariceanu, aceea de a scoate PD de la guvernare. Oponentii lui Basescu au devenit din ce in ce mai decisi, convingandu-se ca nu se poate discuta cu acesta, ca orice incercare de a-l aduce la masa negocierii este iluzorie.
Am fi naivi daca ne-am intreba care dintre cele doua tabere are dreptate. Asistam la un conflict intre interese, in care combatantii nu au niciun fel de scrupule morale. Nu despre morala este vorba. Pe de alta parte, nu putem face abstractie de relevanta politica a acestui razboi si de efectele sale asupra electoratului. Intrebarile sunt: ce sens are criza politica in evolutia tarii noastre si care trebuie sa fie pozitionarea oportuna a majoritatii electoratului?
Asistam, cred, la un proces de destructurare, provocat de aderarea la Uniunea Europeana, proces in prezent foarte activ in plan politic, dar care se va extinde fara indoiala in intreaga societate romaneasca. Ceea ce vedem acum este doar inceputul. Cred ca, in esenta, trecem printr-o perioada de schimbari pozitive, ca drumul pe care l-am ales este drumul cel bun. Insa, din cauza situatiei politice si sociale precare, ne vom confrunta cu pericole foarte mari. Avem acum sansa sa schimbam ceva important, conditia fiind sa evitam prelungirea la nesfarsit a crizei si, in final, colapsul.
Tentatia de a cadea prada dezamagirii este foarte mare. Ce poti sa mai spui despre un premier si un presedinte care isi retrag demisia? Ar trebui ca in tara asta nimeni sa nu mai demisioneze sau sa demisionam toti pentru a oferi astfel o lectie clasei politice. Din nefericire, Tariceanu si Basescu sunt cei care ne conduc si noi trebuie sa lucram cu ei.
Un calcul simplu arata ca in tabara antiprezidentiala sunt mai multi. Desigur, este dezirabil ca Basescu sa plece si sa lase locul unui presedinte adevarat si normal. Problema este: cine ii va da jos pe ceilalti? Pe Voiculescu, pe Vadim etc.? Un presedinte normal nu va reusi sa faca fata unei situatii care va continua sa fie anormala. Daca Basescu pleaca, oamenii isi vor fi rezolvat problema si -gata: nu-i vom mai putea urni din functiile pe care le ocupa. Pentru ca alegerile anticipate nu ar rezolva cu totul lucrurile, desi desigur ca ar oferi o sansa, eu cred ca acest razboi trebuie dus pana la capat cu Basescu pe functie. Sunt convins ca pana la urma vor pierde toti si cred ca tocmai asta e miza: sa nu castige nimeni. In rest, sunt anti Basescu.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO