Opinii

Arthur Suciu: Ruleta prezidentiala

06.10.2006, 20:17 14

Alegerea social-democratului George Maior in functia de director al SRI marcheaza trecerea actualei guvernari la o noua etapa de evolutie. In primul an, Alianta D.A. a incercat sa se impuna definitiv in fata PSD si a reusit acest lucru prin inlaturarea lui Adrian Nastase de la conducerea Camerei Deputatilor. Momentul a condus la pierderea statutului PSD de principal adversar al Aliantei D.A., dar a dat si posibilitatea continuarii reformelor in interiorul acestui partid. In cel de-al doilea an, conflictul s-a mutat in interiorul Aliantei. PNL si PD au adancit falia dintre ele si s-au diferentiat prin lansarea mai multor teme, cum ar fi retragerea din Irak sau dosariada. Alegerea lui Maior reprezinta un pas nou, cu doua consecinte: revenirea PSD in interiorul puterii si sfarsitul de facto al Aliantei D.A. Spre deosebire de situatia de la sfarsitul lui 2004, nu mai avem un PSD ca adversar al Aliantei, si aceasta deoarece Alianta nu mai exista.
Ar fi fost de asteptat ca Traian Basescu sa incerce a-si maximiza sansele de impunere a propriilor proiecte prin utilizarea principalelor parghii politice si institutionale de care dispune: PD, respectiv serviciile de informatii. Strategia acesta, cunoscuta sub numele "Totul sau nimic", a fost aplicata la precedentele alegeri locale. Atunci Basescu a cerut electoratului bucurestean sa voteze pentru o majoritate a Aliantei D.A. in Consiliul General al Municipiului. Ultimele evenimente arata ca Traian Basescu si-a schimbat strategia, daca nu in scop, cel putin in mijloace. Miscarea pare sa fie oportuna, avand in vedere conditiile de actiune limitate ale presedintelui.
La alegerile locale, Traian Basescu si-a putut permite sa ceara "totul" pentru ca, in fapt, nu prea avea mare lucru (mai ales ca primarul general raporta "totul" la puterea politica detinuta de PSD). Dupa alegerile prezidentiale, el a reusit, in schimb, sa devina presedintele Romaniei si sa aduca Alianta D.A. la putere, ceea ce inseamna deja destul de mult. La aceasta se adauga evolutia politica a relatiilor din Alianta. PNL si PD nu au realizat mare lucru cu acest "mult"; in orice caz, sunt foarte departe de a fi facut "totul". Fuziunea dintre cele doua partide este improbabila, iar sansele PD de a castiga singur alegerile viitoare sunt minime. In aceste conditii, sustinerea unei strategii de tipul "totul sau nimic" a devenit din ce in ce mai riscanta pentru Traian Basescu.
Ar fi greu sa afirmam ca fostul presedinte al PD si-a lasat din mana partidul. Cert este ca refuza sa mizeze suta la suta pe cartea democratilor. Boc, Videanu si Blaga nu pot sa-i indeplineasca lui Traian Basescu visul de a-si vedea un Guvern monocolor, sustinut de un partid al sau, majoritar. Cum fuziunea cu liberalii a expirat, singura solutie ramane deschiderea catre alianta dintre PD si oricine. Numindu-l pe Maior la conducerea SRI, Traian Basescu a iesit din proiectul fuziunii cu PNL si a abandonat strategia de la locale. Ramas putin mai singur dupa indepartarea de liberali, seful statului este acum mai deschis ca oricand la noi relatii.
Traian Basescu stie ca, in afara scenariului in care PD ar castiga singur alegerile, va avea probleme cu partidul aliat (si acest partid va avea probleme cu presedintele). Alegerea lui Maior, insa, a aratat ca seful statului are mare incredere in el insusi. El a facut acum o noua oferta, adresand-o nu liberalilor, ci intregii clase politice. Partidele trebuie sa aleaga: cu Basescu sau impotriva sa. Dar presedintele nu vrea sa riste si probabil nu va accepta o noua formula de alianta pana la viitoarele alegeri. Oferta este, deci, aparenta.
Marea problema, in acest moment, este PD, care se vede redus la un partid intre celelalte, mai exact intre PNL si PSD. Traian Basescu nu vrea sa piarda si este dispus sa riste din ce in ce mai putin, adica
sa-si asume sustinerea pentru un partid politic. Haosul din prezent este pentru Basescu cea mai buna solutie posibila, intrucat numai asa poate apasa cateva butoane ale puterii. Daca seful statului ar putea perpetua aceasta stare de lucruri, cu siguranta ar fi fericit. In caz contrar, el se va retrage in spatele propriei sale imagini de lider puternic si va lasa partidele sa joace la ruleta alegerilor.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO