Opinii

Arthur Suciu: Urgenta alternativei

21.05.2007, 17:49 15

Basescu a castigat fara drept de apel o victorie nu atat electorala, cat politica, si va domina alegerile europarlamentare, locale si parlamentare din urmatorul an si jumatate.
In loc de demitere, adversarii sai i-au aranjat consacrarea. L-au urcat din nou pe piscuri, si inca nu acesta este efectul cel mai dramatic. Rezultatul referendumului ar fi fost, pentru Basescu, un semiesec, daca opozantii lui nu ar fi pierdut atat de mult, cu perspectiva de a continua sa piarda. Deja ne putem gandi la o alianta preelectorala PNL-PSD, ca la o incercare disperata de a recupera ce se mai poate recupera.
Nu are rost sa ne mai gandim cum s-a ajuns aici. Viitorul lor trebuie pus in discutie repede. Este foarte clar ca PSD, cu Mircea Geoana si cu actuala garnitura de tineri, nu merge bine. Dupa mai mult de doi ani de la alegeri, acest partid are jumatate din cota sa electorala. Deciziile luate, intre care reactivarea lui Iliescu si suspendarea lui Basescu, au fost nu numai gresite: au fost fatale. La randul sau, PNL pierde totul pe mana lui Tariceanu. Acest partid, care, cu cat a luat mai mult din guvernare, cu atat a primit mai putin de la electorat, are toate sansele sa nu mai intre in viitorul parlament. Situatia sa este chiar mai grava decat a PSD, intrucat a-l schimba acum din functie pe Tariceanu ar insemna a-i face inca un serviciu lui Basescu. Mai trebuie adaugat ca nici UDMR nu sta bine, mai ales ca actiunile de decredibilizare a liderilor sai, venite pe filiera Parchetului, vor fi si mai intense decat pana acum.
Sa admitem ca este un moment dificil, ce poate fi depasit prin declaratii publice asemanatoare, dar de sens contrar, facute de Basescu dupa castigarea referendumului. Ar fi insa cu totul si cu totul iresponsabil sa se consume energie pentru a contracara efectul de imagine al referendumului. Problema nu este depasirea acestui moment, ci a celor care vor urma; mai precis, apropiatele trei scrutinuri, la care mai putem adauga un probabil nou referendum (pentru votul uninominal sau pentru alta tema, aleasa de Basescu). De aceea, solutiile trebuie sa fie gasite repede, in cel mult o luna de zile.
Prioritatea, in primul rand a PSD, ar trebui sa fie in acest moment construirea unei alternative la Traian Basescu, iar asta nu inseamna nimic altceva decat: schimbarea liderului. Epoca Iliescu s-a terminat odata cu succesul lui Basescu la referendum. Ar fi nu numai util, ci si necesar ca fostul presedinte sa se retraga din viata politica activa. De asemenea, ca regula generala, toti cei care au pierdut un scrutin in fata lui Basescu (sau a oricarui alt contracandidat): Mircea Geoana, Sorin Oprescu, Ioan Rus trebuie sa se retraga din conducerea partidului. Ar fi stupid ca in PSD sa inceapa o noua rafuiala intre falimentarul grup de la Cluj si la fel de falimentarul grup al lui Iliescu. In ambele tabere, cei mai importanti lideri sunt perdanti. PSD are nevoie de un presedinte nou, tanar, cu fata socialista, capabil sa transforme partidul dintr-unul conservator intr-unul progresist. Inainte de toate insa, PSD are nevoie de un adversar pentru Basescu.
Cat priveste PNL, mi-e greu sa spun ce-ar trebui facut. Liberalii se afla intr-un blocaj total, politic si imagologic, si doar printr-o concentrare maxima a tuturor fortelor partidului s-ar mai putea salva probabil ceva.

Arthur Suciu este analist in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO