Opinii

Ce vrea (si ce nu vrea) FMI de la noi

27.01.2010, 00:00 14

Zilele trecute, intr-un ziar, am vazut un titlu ce parea extrasdin presa anilor '90: "Vin bani de la FMI"… Va mai amintiti? Intre1990 si 1995, cand accesul Romaniei pe pietele internationale decapital era inca blocat, aveam nevoie ca de aer de bani de la FMI.Iar cand banii nu veneau - si nu veneau ori de cate ori un criteriusau mai multe, dintre cele prevazute in acorduri, nu erauindeplinite - tara traia adevarate drame: se taiau importurivitale, vapoarele cu pacura nu descarcau, leul slabea vizibil fatade dolar pe piata valutara.

Acum sunt alte vremuri. Acordul, semnat in primavara lui 2009,cu o durata de desfasurare de doi ani, are si el un caracterdiferit. De fapt, Acordul de acum nu mai este semnat numai cu FMI.Este un contract multilateral, in care sunt implicate ComisiaEuropeana, FMI si Banca Mondiala. Ce primim noi? Desigur, unsprijin financiar direct si un mesaj de incredere datinvestitorilor straini. Ce ni se cere? Sa dovedim ca suntemhotarati sa asiguram, la noi acasa, o buna functionare a motoruluieconomic. Prin urmare, sa aratam ca stim ce avem de facut ca sainvingem criza, sa obtinem stabilitate interna, sa devenimcompetitivi.

In Acord, Fondul Monetar International are un dublu rol: decreditor direct si de examinator. Expertiza de examinator o face innume propriu, dar si in numele Comisiei Europene si al BanciiMondiale. Desigur, banii sunt importanti, dar criteriile deperformanta sunt si mai importante. Faptul ca pe negociatorii FMIii intereseaza ce ponderi ocupa, in PIB-ul Romanei, deficitulbugetar si deficitul balantei de plati, cum functioneaza piatavalutara si monetara, ce masuri sunt intreprinse pentru a fi redusepierderile din economie si pentru continuarea dezinflatiei, ne facesi pe noi sa dam mai multa importanta acestor indicatori. Si cumdin informatiile de pana acum se pare ca am trecut si examenul dinsesiunea de iarna a anului 2010, avem sanse mari sa primim sibanii.

De bani avem nevoie imediat. Dar performantele produc efectepentru mult timp. Indeosebi prin combinarea optima a politicilormonetara, fiscala, salariala si de restructurare, prevazuta expresin acordurile cu Uniunea Europeana, FMI si Banca Nationala. Si incaun "amanunt", de asemenea important: economia nu va putea scapa dincorsetul actualei crize pana cand nu va fi refacut macar partialcircuitul intern al banilor; si, mai cu seama, pana cand bancile nuvor da drumul la credite. Pana atunci, aici, in Romania, nicicompaniile nu vor avea banii necesari pentru a impulsionaafacerile, nici populatia nu va avea cu ce sa plateasca un consumcare sa impulsioneze cresterea.

Delegatia Uniunii Europene, FMI si Bancii Mondiale, aflata laBucuresti, a incheiat deja negocierile cu Guvernul si cu BancaNationala. Cele doua transe, de la FMI, ambele insumand 2,3miliarde de euro, vor sosi in Romania in februarie. Pana atunci, secade sa fie risipita o confuzie. Nota data Romaniei a depins debugetul general consolidat - deficit, nivel al cheltuielilor, nivelal arieratelor, performante fiscale; de activitatea bancara -capitalizare adecvat, lichiditate pe pietele financiare; de rezervavalutara a BNR; si de masuri legislative. Un set de criteriisanctionatorii. Si care, cu o singura exceptie - arieratele interne- sunt indeplinite. Dar nu a depins in niciun fel de ratainflatiei, cum am citit in cateva ziare.

Criteriul dinamicii preturilor de consum, in aceasta faza, afost… in afara concursului. De altfel, potrivit MemorandumuluiTehnic de Intelegere, parte integranta a Acordului cu FMI,criteriul in cauza are in vedere prognoza inflatiei (si nu tinta)plus un interval de depasire de un punct procentual. Ceea ceinseamna ca prognoza de 4,5 la suta, plus marja de un punctprocentual insumeaza 5,5 la suta. In dreptul acestui criteriudelegatia a scris "Indeplinit".

Caci rata inflatiei in 2009 a fost sub 5,5 la suta. De numai 4,7la suta.

Dar si in cazul in care am fi depasit 5,5 la suta, tot nu ar fiurmat sanctiuni. Delegatia FMI, fata in fata cu conducerea BNR, arfi pus la punct un program de actiune rapida pentru indeplinireaacestui criteriu. De retinut ca acum, in Uniunea Europeana, formalFMI-ul nu este pentru noi altceva decat este pentru Franta,Germania sau Suedia. Numai ca noi, fata de tarile amintite, dincolode urgentele impuse de criza, ne confruntam si cu nenumarateprobleme adunate timp de multi ani si inca nerezolvate.

Continuarea miercurea viitoare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO