Opinii

Chiar numai dupa proteste de strada se misca institutiile statului?

23.02.2010, 23:00 29

Pentru prima data consumatorul roman isi da seama de putereaenorma pe care o are si incepe sa prinda glas. Dupa ce ani de zilea suportat in tacere comisioanele ascunse din contractele decredit, clauzele scrise cu litere marunte din contractele deasigurare si neregulile din alte piete, clientul ia bruscatitudine.

Se vede acest lucru pentru prima data in piata asigurarilor,prima industrie atacata puternic de consumatori nemultumiti, desinu aici se gasesc neaparat cele mai multe nereguli.

In ultimele doua luni, companiile de asigurari si autoritatea desupraveghere a acestei piete au fost prinse

intr-un tavalug informational nemaivazut pana acum: articole inziare si pe site-uri, comunicate de presa ale service-urilor autocare nu isi primesc banii de la asiguratori, reportaje TV despreclienti care isi asteapta de luni bune despagubirile si totul aculminat cu protestul de luni al service-urilor auto in fatasediului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, care suntnemultumite de cresterea tarifelor la RCA si de sumele mari careintarzie sa vina de la asiguratori. In ultimii cinci ani nu au maiexistat asemenea proteste, desi preturile la RCA au tot crescut,iar cazuri de neplata au mai fost.

Nicio alta piata nu a mai fost atat de "bombardata". Au existatcateva incercari in piata bancara sau in retail, dar au fost destulde linistite. Cu toate cresterile de dobanda ale bancilor si cutoate comisioanele de care clientii afla abia dupa semnareacontractului, nimeni nu a protestat in fata sediului BNR. Si niciin fata altor institutii nu s-au adunat clienti nemultumiti, deside proteste le este cel mai frica institutiilor publice. Cui i-arplacea sa se vada la televizor, in jurnalele de dimineata, pranz siseara cu 100 de oameni in fata sediului scandandu-sinemultumirile?

Ati putea spune ca service-urile auto nu sunt consumatori. Dacava ganditi insa ca va tin masina blocata pana nu isi primesc baniidatorati de asiguratori, va schimbati parerea. Si service-urilesunt consumatori, la fel si clientii firmelor de asigurari,companii sau persoane fizice. Nemultumirile service-urilor serasfrang automat asupra noastra. Daca nu ne dau inapoi masinapentru ca nu si-au primit banii pentru reparatii, cine e pagubitul?Si ei, si noi. Ei pentru ca nu isi pot continua afacerile, noipentru ca platim rate la leasing si asigurare in continuare pentruo masina pe care nu o folosim. E mai putin important cine are dreptate in acest conflict, conteaza ca lucrurile se misca, problemeleau iesit la suprafata si si-ar putea gasi mai usor rezolvarea.

Intrebarea este de ce in ecuatie nu au intrat pana acumparlamentarii din comisiile de buget-finante, care supravegheazapietele financiare. Parlamentarii nici nu stiu probabil ce putereau, si asupra CSA si asupra BNR si asupra CNVM (bursa) sau CSSPP(pensii).

Dar pana la urma nu asta este important. Conteaza ca, pentruprima data, consumatorul este puternic, iar puterea lui se vede siin faptul ca CSA a decis sa schimbe procedurile de despagubirepentru asigurarea RCA in urma protestelor. Si se va vedea si pealte piete, nu doar in asigurari. Unde credeti ca se va mutarevolta?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO