Opinii

Conflictul Geoana - Iliescu, semnalul unei posibile reasezari de forte in PSD

03.03.2005, 00:00 14

Scena politica romaneasca a fost dinamitata la propriu de un schimb dur si neasteptat de replici intre Ion Iliescu si Mircea Geoana. Conflictul a fost generat, se pare, de intentiile tot mai vizibile ale lui Mircea Geoana, Ioan Rus si a grupului de sustinatori din jurul lor de a coagula toate curentele de opinie din PSD care nu vad cu ochi buni revenirea in forta a lui Iliescu la conducerea partidului.


Deranjat de aceasta miscare contestatara tot mai puternica, Ion Iliescu a comis o gafa impardonabila care pune sub semnul intrebarii insasi abilitatile sale tactice in situatii politice complicate.


Astfel, cu toate ca grupul Geoana - Rus nu isi afirmase public si explicit intentiile, Iliescu a optat pentru un atac frontal la adresa lui Mircea Geoana.


Eroarea de calcul a fostului presedinte consta in faptul ca a coborat atat de jos limbajul incat nu i-a lasat lui Geoana alta cale decat sa reactioneze la fel de violent. Intr-un fel, Iliescu a oferit pe tava contestatarilor sai cea mai buna ocazie pentru a-si reactiva pozitia politica intr-un mod radical si, prin urmare, foarte vizibil.


Dupa o serie de gesturi foarte bine calibrate care reusisera sa atrofieze stridenta vocilor neprietenoase, Iliescu a mutat aiurea. Conteaza mai putin daca miscarea sa a venit din proprie initiativa sau la sfatul unor "prieteni" ai lui Mircea Geoana. Ceea ce conteaza e ca a facut o greseala care i-ar putea compromite un intreg efort de constructie politica de aproape doua luni si care il va obliga sa o ia de la capat. De altfel, insusi Ion Iliescu si-a dat seama de eroare, dovada fiind mesajul sau conciliant transmis intr-o emisiune de pe canalul public de televiziune unde a preferat, inteligent, sa tempereze disputa.


Ramane de vazut care vor fi miscarile urmatoare ale lui Mircea Geoana, Ioan Rus si ale celorlalti lideri PSD care au avut de-a lungul timpului probleme cu Ion Iliescu. Dincolo de reactivarea mediatica, aceasta grupare va trebui sa confirme la nivelul structurilor. Cert e ca daca va avea capacitatea de a coagula rapid sustinatori si filiale nu doar din Transilvania, ci din toate regiunile tarii, lucru deloc simplu, atunci s-ar putea sa asistam la surprize in PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO