Opinii

De ce nu trebuie să ne speriem

De ce nu trebuie să ne speriem

Autor: Radu Florescu

11.11.2016, 15:53 1226

Rezultatul alegerilor de ieri din Statele Unite nu ar trebui să fie foarte surprinzător. Da, mulţi au fost şocaţi de victoria lui Trump. Adevărul este că Trump a avut o campanie foarte deşteaptă (simplă). A avut un mesaj simplu despre Măreţiapierdută a Americii şi despre elita instalată la Washington incapabilă să rezolve problemele muncitorului american de rând, mult prea mult timp ignorat. Acest mesaj a prins la alegătorii privaţi de drepturi, care nu au beneficiat de redresarea economică de după Marea Recesiune. Ei au considerat că Hillary nu este demnă de încredere,date fiind scandalul cu e-mailurile, dezvăluirile Wikileaks şi faptul că fundaţia ei a primit bani de la guverne străine pe durata mandatului de Secretar de Stat. Cei 30 de ani vechime în administraţia publică s-au transformat astfel mai degrabă într-un dezavantaj decât într-un atu. Dorinţa lor de schimbare – cu orice preţ – este ceea ce a întors rezultatul alegerilor în favoarea lui.

Hillary conta pe voturile minorităţilor,care l-auajutat pe Obama să rămână la putere în urma alegerilor din 2012. Acele voturi, pur şi simplu nu au mai apărut de această dată. Voturile hispanicilor, care au fost fără îndoială mai multe, nu au fost pe măsura aşteptărilor – mai ales că mulţi credeau că retorica lui Trump va genera o prezenţă în masă a hispanicilor la vot. Voturile afro-americanilor nu au fost la fel de multe cum au fost pentru Obama în 2012. Cel mai surprinzător lucru: voturile femeilor, au rămas la acelaşi nivel ca în 2012, când îl sprijineau pe Romney,în ciuda scandalului pe tema agresiunilor sexuale în care a fost implicat Trump. Voturile celor cu studii superioare nu au fost semnificativ mai multe pentru Hillary, aşa cum ne aşteptam, iar, în general, electoratul masculin alb a fost în favoarea lui Trump. Dacă facem calculele, este foarte simplu să ne dăm seama cine putea câştiga.    

Rezultatele reprezintă un regres major pentru democraţi.Cu toate acestea, nu avem motive de îngrijorare, dimpotrivă, putem fi optimişti. Dacă ascultăm discursul lui Trump în urma câştigării alegerilor, putem crede că va ţine cont de dorinţele alegătorilor care i-au oferit lui Hillary Clinton votul popular. Oamenii pe care Trump îi aduce în echipa sa – Chris Cristie, Rudy Guilliani şi alţii, sunt toţi Republicani din regiunea de nord-est şi, în ciuda tuturor mesajelor lor negative, va prevala bunul simţ luând în considerare experienţa şi atitudinea moderată de care au dat dovadă în trecut. Printre personalităţile luate în calcul pentru poziţii în administraţia prezidenţială se numără Jeff Sessions, Mike Huckabee, Reince Priebus şi Bob Corker – cu toţii oameni politici profesionişti cu experienţăîn aparatul guvernamental.

Trump este Republican doar cu numele. El nu crede în conservatorismul social aşa cum cred mulţi dintre cei din aripa conservatoare. Uitându-ne la trecutul lui, cu greu poate fi considerat un Republican conservator de dreapta prin definiţie. De asemenea, Trump nu va putea îndeplini toate promisiunile din campanie şi, cu siguranţă, multe dintre ele nu sunt fezabile din punct de vedere legal. Construirea unuizid între Statele Unite şi Mexic, deportarea a 11 milioane de imigranţi, interzicerea accesului musulmanilor în Statele Unite şi impunerea unor taxe pentru partenerii comerciali sunt promisiuni care cel mai probabil nu se vor concretiza. De asemenea, el va rămâne mai de stânga decât Hillary cu privire la probleme ce ţin decheltuielile cu infrastructura, reformarea şi/sau reglementarea activităţii de pe Wall Street,şi opoziţia faţă de fuziunile corporative. Pentru numirile laCurtea Supremă şi renegocierea tratatelor, va fi nevoie de sprijinul democraţilor (în jur de 10  voturi), sprijin pe care nu îl are. În concluzie, pragmatismul şi realitatea politică vor dicta cel mai probabilpoliticile următoarei administraţii.

Probabil că cel mai mare învins al acestor alegeri este Obama, nu Hillary. Din foarte multe puncte de vedere, această înfrângere este o ripostă împotriva promisiunii de schimbare făcută de Obama vreme de opt ani. Legea cu privire la servicii medicale la un preţ accesibil (Affordable Health Act - Obama Care), standardele de mediu (emisii globale) şi anularea politicilor privind tortura (create în timpul conducerii lui Bush) vor fi cu siguranţă luate în discuţie de administraţia Trump. Moştenirea lui Obama, care ar fi fost dusă mai departe de Hillary, va avea de suferit pe termen scurt. Cu toate acestea, probabil că istoria va fi mult mai generoasă în viitor şi după patru ani cu imprevizibilul Trump, mulţi şi-ar putea schimba părerea. Din multe puncte de vedere, mâhnirea lui Clinton după aflarea rezultatelor va fi cu siguranţă eclipsată de sentimentul lui Obama că aceşti opt ani vor fi fost în zadar.    

În ceea ce priveşte România, nu prevăd schimbări majore în politica Statelor Unite cu privire la regiune, în ciuda faptului că alegerea lui Trump a trezit nelinişte de partea aceasta a Atlanticului. Cooperarea dintre România şi Statele Unite în materie de securitate este una foarte solidă şi de durată.Acest parteneriat datează încă din vremea conflictelor din Iraq şi Afganistaniar soldaţii din ambele armate sunt mândri să stea umăr la umăr în situaţii de viaţă şi de moarte. Aceste experienţe au dus la încredere şi respect reciproc şi, inclusiv, la schimburi de informaţii care auconsolidat legăturile dintre Statele Unite şi România. Interesul militar al Statelor Unite în România este clar, dacă luăm în calcul atât scutul antirachetă deja existent, cât şi operaţiunile de cooperare în materie de securitate. În final, cred că Trump va recunoaşte loialitatea României din ultimii ani şi va continua să sprijine pe viitor acest parteneriat strategic important.

Da, am fost martori la Brexit, iar acum îl avem pe Trump. Urmează alegerile din Franţa cu LePen, urmărite îndeaproape,apoi alegerile din Germania. Acest fenomen nu este o problemă doar în SUA şi UK. Vedem bine că întreaga lume este străbătută de un val de naţionalism şi de tendinţe de limitare a drepturilor şi libertăţilor. Contrareacţia puternică va continua probabil să se manifeste până când liderii noştri vor începe să ia mai în serios nemulţumirea oamenilor. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Reţineţi, problemele nu sunt menite să ne oprească, ci să ne îndrume paşii. 

Radu Florescu – CEO Centrade Î Cheil, Vicepreşedinte Amcham România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO