Opinii

Despre politicieni speriati, bancheri tristi si oameni de afaceri obositi

08.12.2009, 00:00 61

In ultimii doi ani am fost de patru ori la urne. A fost perioadade narcisism al politicului care a deformat pana la grotesceconomicul. Risipirea resurselor economice si nesustenabilitateapromisiunilor politicianiste au creat malformatii, la nivelmacroeconomic, care nu vor putea fi inlaturate decat in urmatoruldeceniu.

Ar fi un compliment adus politicului sa numim "politiciprociclice" inconstienta angajamentelor bugetare preelectorale. Lanoi a fost pur si simplu vorba de mita electorala si competitieintre partide pentru cumpararea alegatorilor prin amanetareainconstienta a viitorului. Dezechilibrele create sunt structuraleiar inlaturarea lor nu se va putea face decat prin masuri radicalnepopulare.

Problema nu este in gasirea solutiilor pentru a refaceechilibrele economice. Solutiile sunt evidente. Intrebarea estedaca politicul isi asuma riscul aplicarii acestora. Altfel spuspoliticienii care preiau puterea trebuie sa isi asume ca vor deveniatat de nepopulari, incat s-ar putea sa dispara de pe scenapolitica cel putin doua cicluri electorale.

O alta provocare cu care se va confrunta puterea politica estesa discearna intre imediat si important. In caz contrar vom aveasituatia de pana acum, cand sub pretextul importantei unor masurise evita luarea oricaror decizii. Politicienii ajung astfel sadiscute numai principii evitand sa si asume responsabilitateadeciziilor pentru actiunile imediate. Suntem astfel in situatia incare masurile imediate par a veni numai dinspre FMI sau UniuneaEuropeana

"Imediatul" inseamna formarea unui guvern si construireabugetului pe anul viitor.

"Importantul" inseamna definirea unui plan de crestereaccelerata a economiei care sa includa infrastructura, agricultura,energia regenerabila; in general " tot ceea ce stim cu totii catrebuie facut". Orice proiect , daca este o prioritate, trebuie sase regaseasca in bugetele multianuale si alocarile/cheltuielilebugetare trebuie sa fie transparente.O tema prioritara va fi inacest context responsabilizarea si cresterea competenteiadministratiilor locale in cheltuirea banului public.Cum se vaasigura cresterea competentelor, mai ales la niveluladministratiilor locale in contextul in care va avea loc o scaderesemnificativa a cheltuielilor cu personalul bugetar?

Toate acestea reprezinta suficiente motive de spaima pentrupoliticienii care vor fi la putere

Cum va arata viitorul pentru mediul deafaceri?

Un raspuns posibil este dat de comportamentul bancilor si almediului de afaceri pe alte meridiane si in contextul unei altecrize, cea a economiei japoneze din anii 90.

In acest caz bancile au facut "evergreening", respectiv aurostogolit credite catre clienti aflati in situatii critice,incercand astfel sa evite starea de insolventa a acestora. Prinaceasta se creeaza impresia ca bilantul bancii arata bine iar firmain cauza supravietuieste. Aparent se ajunge la situatia in careatat bancherul cat si omul de afaceri s-au inteles. Evergreening-ula avut doua efecte. Primul a fost ca debitorii cu afacerinesustenabile au fost mentinuti in viata de catre banci. Consecintaa fost ca economia japoneza nu s-a putut restructura pentru a puteacreste din nou. La nivelul societatii s-a pierdut prin incurajarealipsei de competitivitate, scaderea investitiilor noi, incetinireacrearii de noi locuri de munca si scaderea productivitatii. Inacelasi timp s-a limitat profitabilitatea bancilor pentru ca inlocul unor investitii rentabile aceastea au continuat sa arunce"bani buni acolo unde au pus bani rai".

Daca in anii 90 agenda publica in Romania era despre ritmulprivatizarilor este de-a dreptul epuizant pentru oamenii deafaceri, ca in al doilea deceniu al mileniului trei sa reluam otema similara sub numele de "evergreening".

Altfel spus de maine o luam de la capat cu politicienii speriati(de exercitiul responsabilitatii care ii asteapta) bancheri tristi(pentru ca epoca profiturilor si bonusurilor excesive a trecut) sioamenii de afaceri obositi (exasperati) .

Florin Pogonaru este presedintele AOAR. Prezenteleopinii apartin autorului si nu angajaza institutiile cu care acestaeste asociat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO