Opinii

Indira Crasnea: Timid, se umbla dupa un prezidentiabil

08.08.2007, 20:09 24

Mai sunt doi ani pana cand vom sti daca in Deal va fi tot Traian Basescu sau daca actualul prezident se va duce la o binemeritata relaxare, lasand locul altcuiva. Doi ani par ceva, dar sunt destul de putin, daca ne gandim ca lansarea unui prezidentiabil nu se face nici pe picior, nici la inspiratia divina.
Pana sa se faca alegerile pentru Cotroceni, partidele - locul de unde obligatoriu vor rasari candidatii la Presedintie, din care unul ar trebui sa-l trimita in corzi pe Basescu - vor fi peste masura de ocupate cu alegeri care le implica in calitate de institutie: europene, locale, parlamentare.
Deci, vor fi ocupate sa-si improspateze tinuta si sa convinga. Daca este sa ne luam doar dupa sondaje, PD poate trece prin sus-mentionatele scrutinuri stand sub umbreluta si cu un cocktail brumat la cap, PSD isi va manca unghiile, PNL se va lasa in voia curentului si restul vor inota voiniceste, ca sa nu se piarda in canalul uitarii.
Preocuparea pentru consolidarea identitatii de competitor va lasa probabil in plan secund grija pentru gasirea unui prezidentiabil. "Apasarea" Basescu inca produce efecte si parerile sunt cam la fel: mai ia un mandat si pe urma vorbim de un alt presedinte. Si totusi... Pe ici-pe colo rasar, in vorbe, in discutii colocviale, candidati. Unul are trebui sa conteze. Firesc, este de asteptat ca viitorul prezidentiabil sa apara din spuma PSD, iahtul opozitiei. PSD are un presedinte numit Mircea Geoana. Persoana publica supusa zi de zi, cu staruinta, la tot felul de eroziuni. Din pricina stangaciilor sale, sau a unei dorinte de conciliere inefcienta intr-un partid care nu mai incape de atatea personalitati si pareri. Dar poate fi un prezidentiabil. Aparent obosit, dar mai cu invatatura si mai cu rezistenta, in urma atator upercuturi luate cam si din toate partile posibile.
Pe ici-pe colo se sopteste ca Cristian Diaconescu, un cuminte purtator de cuvant, ar putea fi un candidat la presedintie, suflat dinspre social-democrati. Fostul diplomat, promovat pe vremuri ca solutie de imagine in fruntea unui Minister al Justitiei de unde plecase antipatica si controversata Rodica Stanoiu, este acum foarte preocupat sa isi arate fata umana in "new media". Adica pe blogul persoanal. Unde a preferat sa anunte ca nu vrea sa candideze de pe o pozitie eligibila in Parlamentul European si unde isi lasa putinii, dar fidelii cititori cu sufletul la gura tot anuntand un proiect politic personal, care se lasa asteptat foarte, dar pe care il va lansa spre dezbatere in interiorul partidului.
In manifestarile sale de pe blog, Diaconescu aproape ca frizeaza idealul. Uman, sensibil, realist, cu o dorinta sincera de a se dedica si mai mult serviciului public. Daca va fi prezidentiabil, Diaconescu are de recuperat la greu intre conditia de agreabil proprietar de blog si contracandidat de temut al lui Basescu.
Ar putea aparea un candidat dinspre PNL? Nu cred ca liberalii ard de orgoliul lansarii unui candidat la presedintia Romaniei. Mai curand, problema arzatoare in parohia lor este continuitatea la sefia PNL. Indiscutabil, Calin Popescu-Tariceanu va fi presedintele PNL cata vreme va conduce guvernul. Si dupa? Ambitiosi de felul lui Crin Antonescu - care nu s-a sfiit sa cocheteze chiar cu infamii de la PLD - sunt si vor mai inflori.
Cat despre ipoteza ca Traian Basescu sa-si gaseasca nas printre bigotii sai - PD sau PLD - este doar o indrazneala de gandire.
Ca picanterie, intr-un ziar sprintar, dar bine informat, a fost evocata posibilitatea ca foarte activul nostru presedinte sa-si fi ales un urmas, daca va constata ca 2009 este un hop pe care nu-l poate trece.
Urmasul ar fi vrednicul neamt care pastoreste Sibiul, Klaus Johannis. Poate ca mentalitatea electoratului s-a schimbat prin partile esentiale, dar nu intr-atat incat sa accepte un presedinte care nu este "...escu". Este ca si cum ai spune cu ochii inchisi ca urmatorul presedinte al Statelor Unite va fi Barack Obama.
Oricine ar fi, previzibil sau surprinzator, viitorul prezidentiabil cu sanse nu ar trebui sa cada in capcana imitarii lui Traian Basescu.
Peste doi ani, daca nu cumva adiind de pe acum, am putea descoperi dorinta de a avea un presedinte care iese din stereotipurile impuse de domnul Basescu si acceptate cu o larghete vesela de catre cei care merg cu consecventa la vot.

Indira Crasnea este redactor-sef adjunct al Agentiei de presa Mediafax


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO