Opinii

La ce bun?

La ce bun?

Autor: Iulian Anghel

30.11.2012, 16:35 1571

Un an de zile am ştiut - pentru că aşa ni s-a spus - că, odată ajunsă la guvernare, USL (PSD şi PNL) va introduce o cotă progresiv de impozitare a veniturilor salariale, va umbla la contribuţia de asigurări la angajator, va duce TVA în jos (e adevărat, în etape). Ajunsă la guvernare, USL nu mai zice nimic. Uitaţi-vă pe ultima lor variantă de program de guvernare: o însăilare de fraze atât de generale încât ar fi potrivite şi pentru marţieni.


Din programul lansat iniţial de USL, în primăvara lui 2011, mai înţelegeai ceva. Înţelegeai că măsurile de reducere a impozitelor vor fi însoţite de reducerea cu 50% a cheltuielilor statului cu bunurile şi serviciile (în medie 6 mld. euro, anual), astfel încât bugetul general consolidat să nu sufere prea mult. Din ultima variantă a programului USL nu înţelegi dacă astfel de cheltuieli se reduc sau nu. Nici impozitele nu nu vor scădea într-un orizont vizibil şi nici cheltuielile statului nu vor fi mai mici, aşadar.


De cealaltă parte, ARD (PDL, Forţa Civică şi PNŢCD) promit reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%, creşterea salariului minim, din 2013, şi reducerea contribuţiilor de asigurări, la angajator, această ultimă măsură urmând să fie aplicată din 2015. Programul ARD este mai dens în cifre, dar prognozele sunt şi ele marţiene: creştere economică în 2013 de 3,5%, de 4,1% în 2014 şi tot aşa.


Când, în primăvara lui 2011, USL îşi lansa prima variantă a programului de guvernare, PDL a sărit cu cifre exacte: costul reducerii impozitelor e de 4-5 mld. euro, anual. Imposibil de pus în practică, aşadar. Acum îşi evaluează propriul program de reduceri de taxe la 2,4 mld. lei (500 mil. euro). Cum e cu minunea asta? "Trebuie să ţinem seamă de comportamentul economic", explică dl. Videanu, unul dintre artizanii programului de guvernare al ARD.



Abia ajuns la guvernare, premierul Victor Ponta tuna împotriva austerităţii: creşterea economică nu vine din austeritate. Este o opinie larg împărtăşită în anumite cercuri economice şi politice şi nu doar de stânga. Este o variantă de luat în calcul, dar pentru asta îţi trebuie un plan de bătaie. Pentru că nu poţi da drumul la cheltuieli fără să priveşti înspre buget, deficit bugetar, sursă de finanţare sau costul acesteia. Există un astfel de plan? Aşa cum arată programul de guvernare al USL, nu.


Preşedintele Traian Băsescu a cerut zilele trecute partidelor să-i prezinte bugetul pentru 2013 - condiţie pentru desemnarea premierului, după alegeri, susţine el.

La ce bun?


În 2009 proiectul de buget a fost adoptat de Parlament în februarie. A fost construit pe o prognoză de creştere economică de 2,5% şi pe un deficit bugetar de 2% din PIB.

"Este un buget exigent cu prezentul şi corect cu viitorul românilor", se lăuda premierul Emil Boc.

Ce am avut în 2009? O cădere economică de 7,1% şi un uriaş împrumut, cel mai mare din istoria României - 20 mld. euro. PIB-ul a pierdut, în 2009, 21 mld. euro comparativ cu 2008, ceea ce s-a tradus în minusuri bugetare de 7-8 mld. euro, la un buget proiectat pe creştere economică.


În 2010 povestea s-a repetat: buget proiectat pe o creştere economică de 1,3% şi o cădere de 1,2%. De ce s-au tăiat salariile şi a fost majorat TVA? De asta! Sau şi de asta!


Acum o luăm de la capăt. După o creştere economică conjuncturală de 2,5% anul trecut, intrăm pe stagnare anul acesta şi cine ştie pentru câţi ani de aici încolo. Ce este de făcut?


Aceasta trebuia - trebuie încă, timpul dezbaterilor nu trece odată cu 9 decembrie - să fie "cearta" esenţială în campanie. Mi-ar fi plăcut să-i urmăresc pe protagonişti scoându-şi ochii pe aceste teme. Să-l văd pe Victor Ponta venind cu argumente în apărarea ideii de abandonare a austerităţii şi cu ipoteze credibile, nu repetând într-o doară ideile mentorului lui socialist Francois Hollande. Şi pe Adriean Videanu sau pe alţii apărând o altă idee.


Altfel, un câştigător al alegerilor oricum va fi. Dar unul ca mine se va întreba mereu: şi? la ce bun? La ce bun predici reluarea creşterii economice prin abandonarea austerităţii şi la ce bun ceri să-ţi fie prezentat un buget, dacă ştii că tot e degeaba?


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO