Opinii

Lucian Isar, analist economic: Creştere sustenabilă de 4% în România? Doar cu Regula lui ‘44

Lucian Isar, analist economic: Creştere sustenabilă de...

Autor: Lucian Isar

03.03.2014, 16:45 262
Din ce în ce mai multe opinii converg către ideea că fară o revenire a economiei României la o creştere sustenabilă în jurul potenţialului de creştere economică de 4%, nu se poate vorbi nici de creşterea bunăstării populaţiei, nici de sustenabilitatea sistemului şi nici de convergenţa reală catre blocul european.
 
Pentru a se realiza un asemenea deziderat este necesara implementarea unor masuri care sa ancoreze economia Romaniei de o maniera explicita si nu implicita.

Lasata libera probabil ca economia se poate ancora in scenariul dezirabil si implicit dar doar cu o probabilitate redusa.

Pentru a creste probabilitatea de crestere in jurul potentialului de 4% este necesara o abordare de tip Romania Stat Participativ si un set de Reguli numite Regula lui ’44.

România ar trebui să urmeze în urmatorii 3 -5 ani regula lui 44 care presupune o tinta pentru rata de inflatiei în jur de 4% si deficite în jur de 4%.

Mai explicit, inflatia ar trebui sa tinteasca un interval centrat pe 4% (+/-1%), deficitul bugetar sa se situeze în jur de 4% (+/-1%) iar deficitul de cont curent sa se plaseze în jur de 4% (+/-1%).

Acordurile internationale ale Romaniei permit incadrarea in aceste coridoare. Spre exemplificare deficitul bugetar de 3% plus exceptiile pentru investitii premise tarilor cu datoria sub 60% din PIB situeaza aceasta tinta in intervalul dat de Regula lui’44.

In mod implicit economia Romaniei a sugerat ca zona de confort, fara bruscari din partea politicilor economice de tipul celor care au distrus locuri de munca si au mentinut deficitul de cerere, este in intervalul dat de Regula lui ’44.

Citiţi toată opinia pe lucianisar.com

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO