Opinii

Nisipuri miscatoare in desertul partidelor

18.10.2004, 00:00 31

Spectacolul produs de amestecul in retortele listelor de candidati la Parlament da semne ca va rula cu casa inchisa pina va incepe campania electorala oficiala. Cap de afis, cum sade bine actualei primadone a politicii romanesti, este PSD. In pofida asigurarilor date de diversi avizati, cum ca goana spre oaza unui nou mandat parlamentar este ceva absolut obisnuit din patru in patru ani, cursa a capatat aspecte tragi-comice. Invingatori si invinsi, protagonistii trec prin tot felul de emotii: bucurie, jelanie, orgolii, furie, calm, surpriza. Afara a venit frigul, dar prin locurile unde se fac si desfac -inca- liste este mai arzator decit in mijlocul desertului. Lamentatiile pe la usile grupului parlamentar al PSD sint demne de tragediile antice.
Daca este sa judecam dupa relatia cauza-efect, PSD vede acum primele consecinte a ceea ce sefii partidului au numit "innoirea" formatiunii. Sau, cum se spunea pe vremuri, schimbarea "de jos in sus". Jos, adica in judete, a fost tulburata o ordine a lucrurilor, pe care unii o doreau  pe termen lung. Au disparut ceva figuri "emblematice" pentru a li se faceloc altora. Nu neaparat din considerente denotorietate, de plus de imagine, ci din calcule atit de pamintene incit uneori au parut meschine. "Centrul" a dat note de trecere, a lasat corijenti, a incercat sa impace pe toata lumea. Ceea ce a fost imposibil.
PSD a vrut un fel de unitate in continuitate, dar sa si dea "rebranding"-ului ce este al sau.Faptul ca spectacolul de sunet a fost  si este inca zgomotos dovedeste ca PSD-ul nu este chiar fruntas la gestiune politica eficienta. Hibele administrarii relatiei cu filialele au fost mai evidente decit oricind, pentru ca, inca exista mentalitatea ca soarele rasare numai si numai de la Bucuresti.
In plus, PSD ramine intr-o criza de figuri noi, ceea ce da noilor liste un aspect "de leopard", heteroclit, de tranzitie.  Printr-un fel de mimetism, facerea listelor la Alianta PNL-PD a avut cam aceleasi probleme, cu pastrarea specificitatilor de rigoare. Aici este vorba de doua partide antagoniste -de la doctrina si pina la pondere in teritoriu. Diferenta este data de faptul ca vinzolelile cu listele au inceput de ceva mai multa vreme.
Zgomotului i s-a pus surdina, nu neaparat pentru ca a existat o administrare mai buna a situatiilor fierbinti (a se vedea incapatinarile lui Basescu in a le returna repetat), ci pentru ca partenerii au fost obligati de imprejurari sa tina cu dintii de respectarea unui contract electoral si simt ca sunt pe val. In plus, angoasa provocata de plecarea lui Stolojan, probabil ca a sfirsit prin a face Alianta mai unita.Cit despre prezenta figurilor noi, situatia estesimilara PSD, intrucit aici este vorba despre esenta sistemului de promovare, care este aceeasi, indiferent daca esti la Putere sau in Opozitie.
In sfirsit, daca este sa ne uitam la extreme, UDMR si PRM s-au dovedit a fi cele mai disciplinate in facerea listelor. Motivatia este total diferita, dar formatiunile sunt omonime in stilul de a reactiona. UDMR, pentru ca este in spiritul sau si pentru ca are destule dureri de cap cu gruparile disidente, care ameninta chiar intrarea sa in Parlament. PRM, pentru ca este ultimul partid-persoana din politica romaneasca.  In acest sezon electoral, bucataria facerii listelor electorale a fost aproape la vedere.Nu stiu daca aceasta transparenta a facut sau nu a facut un serviciu respectabilitatii Parlamentului si partidelor, ca institutii de baza ale democratiei. Cine vrea in Parlament trebuie sa umble pe nisipuri miscatoare. Ca sa nu te inghita nisipurile, trebuie sa fi zdravan ancorat de cel din fata si totul depinde de calauza. Pina ajungi la oaza (in Parlament), navighezi nopti si zile printre dune (seamana cu valurile politicii) . Te mai opresti la cite un caravan-serai (popas, in limbajul desertului, oarecum asemanator haltelor intre doua partide sau functii). Unii se mai pierd, altii, dupa atit drum, se bucura, timp de patru ani, de o bine-meritata si profitabila odihna. 

 * Indira Crasnea este senior editor la Agentia de presa MEDIAFAX

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO