Opinii

Opinie Bogdan Alecu, ZF: Nu trageţi în funcţionarii publici

Opinie Bogdan Alecu, ZF: Nu trageţi în funcţionarii publici

Autor: Bogdan Alecu

10.04.2012, 12:53 1292

Opinia publică a fost asediată în ultimii ani de ideea că bugetarii sunt nişte "paraziţi economici" care nu produc nimic, ci doar "toacă" banii celor care lucrează în mediul privat. Mai mult - funcţionarii publici ar fi vinovaţi şi pentru birocraţia excesivă, pentru cozile lungi de la ghişee şi pentru mai toate problemele cetăţenilor care lucrează pentru o firmă privată. Total eronat. La fel de eronat precum este şi ideea că bugetarilor li s-au tăiat veniturile cu 25% - veniturile lor s-au tăiat cu mai bine de 50% dacă luăm în calcul şi bonusurile anulate - bonusuri care au fost oferite anii anteriori pentru a nu se atrage atenţia cu măriri de salarii.

Nu funcţionarul de la ghişeu este responsabil pentru sistemul greoi, pentru numărul de acte cerut sau pentru drumurile care trebuie să le facă cetăţeanul înainte să se prezinte la ghişeu. Funcţionarul public, ca şi un angajat din privat, trebuie să respecte o procedură, trebuie să respecte ordinele superiorilor şi mai presus de tot, trebuie să respecte legea. Iar în fişa postului său nu include punerea în discuţie a legii, a procedurilor sau a oridinelor. Acestea vin de mai sus. De mult mai sus. Iar dacă el comentează în vreun fel, superiorul său imediat îi atrage atenţia "că nu este treaba lui". Funcţionarul acesta, căruia de multe ori i se cere să aibă studii superioare, încasează acum un salariu de sub 1.000 de lei. Adică tot atât cât câştigă un începător la privat. Iar el are totuşi în spate o experienţă, studii şi ani sau zeci de ani de muncă. Şi cu toate acestea, el câştigă doar câteva sute de lei, iar cu aceşti bani nu poţi trăi decent.

Cine sunt vinovaţii adevăraţi? Cei care fac sistemul. Cei care au amânat introducerea sistemului informatic în sănătate, cei care au amânat introducerea declaraţiilor fiscale electronice. Cei care în continuare împiedică, blochează, îngreunează şi aranjează contracte cu statul în favoarea lor. Aceştia sunt adevăraţii vinovaţi. iar aceştia, fiţi sigur, nu câştigă doar un salariu de bugetar, ci câştigă mii, zeci de mii, sute de mii sau chiar milioane de euro din contracte cu statul. Iar la ei nu ajunge nimeni. Pentru că toată lumea este concentrată să acuze funcţionarul public. "Pentru 50.000 de euro nici nu mă dau jos din pat!" vă sună cunoscut? Aceştia sunt adevăraţii vinovaţi! Ei îngreunează sistemul şi îl blochează. La fel şi cum în transporturi vedem cum anumite firme private de transport câştigă din faptul că CFR-ul nu reabilitează pe anumite tronsoane calea ferată. Credeţi că mecanicul de locomotivă este vinovat pentru starea deplorabilă a infrastructurii feroviare? Normal că nu.

Cu toate că pare populistă, decizia premierului Ungureanu este cât se poate de corectă. Statul a tăiat salariile bugetarilor pentru a se trece de o anumită perioadă critică. Din moment ce acest interval de timp a trecut, de ce să nu se revină la nivelul anterior? Şi bugetarii merg la hipermarket, şi bugetarii ar vrea să ia un credit pentru un apartament, sau un automobil, iar magazinele, hipermarketurile, apartamentele sau automobilele, toate reprezintă un sistem privat! Chiar şi pâinea care o cumpără bugetarul tot de un privat este produsă! Iar în acest caz bugetarul "ţine în viaţă" privatul! Culmea nu? Adică nu doar privatul prin contribuţiile sale "ţine în viaţă" bugetarul! Dar nimeni nu mai gândeşte în ansamblu, toată lumea se concentrează strict pe problema lui din acea secundă.

"Salariu mic-mare, nu contează! Nici nu mă interesează! Acest salariu nu este justificat!" - spune domnul Marius O. în opinia sa. Sistemul capitalist este bazat pe recomensarea eficienţei - avem ca exemplu Dacia, unde măririle salariale s-au făcut strict în concordanţă cu creşterea productivităţii. Domnul Marius O. spune că un salariu nu este justificat, indiferent că este mare sau mic. Oare se gândeşte cineva că statul nu investeşte aproape nimic în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale funcţionarilor? Că nu se investeşte un leu în vreun program de training? Firmele în privat îşi pregătesc angajaţii, investesc în condiţii de muncă mai bune pentru angajaţii lor şi le oferă prime de performanţă. Toate acestea nu există "la stat". Cunosc personal multe cazuri în care funcţionarii lucrează în condiţii mizere, în încăperi neaerisite şi printre dosare mucegăite. Pe ei cine îi apără oare? După care aceştia intră în contact cu antreprenorul plătitor de taxe şi impozite. Cine credeţi că şi-ar da interesul în condiţiile în care este prost plătit şi lucrează în astfel de condiţii? Aveţi impresia că dumneavoastră suferiţi că staţi la o coadă cu 100 de oameni? Vă gândiţi oare că cel de la ghişeu, cu 700-800 de lei pe lună nu are timp nici să meargă la baie, sau să ia o gură de apă? Credeţi că dvs. suferiţi mai mult? Credeţi că pentru el sau ea este o plăcere să ia la mână 100 de dosare? V-aţi pus vreo secundă problema că extrem de mulţi cetăţeni admirabili ai acestei ţări vin la aceşti funcţionari cu documente murdare, sau mucegăite? Iar funcţionarul trebuie să verifice aceste acte învechite şi să inspire aerul acela? Normal că nu. Pe nimeni nu interesează decât persoana sa, cel mult cei apropiaţi. Dar trebuie să vedem totuşi şi imaginea de ansamblu a societăţii în care trăim. Societate în care avem cetăţeni care devin milionari în euro de pe urma contractelor cu statul în condiţiile în care aceştia nu livrează practic nimic - vezi cazul autostrăzilor. În loc să se critice sistemul şi cei care îl menţin aşa, critică funcţionarul de rând.

Vorbim în acest caz de un sistem de vânzare-cumpărare a unei maşini. Am trecut şi eu prin aceeaşi procedură, dar în urmă cu cinci ani. Am citit pe forumuri, m-am uitat pe site-urile instituţiilor publice şi nu am avut probleme cu actele. Mai mult, domnul în cauză este foarte norocos pentru că a avut ocazia să meargă la noul sediu din Pipera al DRPCIV, eu a trebuit să îndur căldura insuportabilă din sediul de pe strada Logofăt Udrişte unde nu existau locuri de parcare, ci doar un praf roşu în aer. Şi totuşi actele s-au rezolvat.

Bogdan Alecu este redactor al Ziarului Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO