Opinii

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Din păcate Ceauşescu nu mai e să-l criticaţi

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Din pacate Ceausescu nu mai e sa-l criticati

Autor: Cristian Hostiuc

26.05.2011, 21:03 4100

A răbdat cât a răbdat preşedintele Băsescu criticilor şicomentariilor şefilor BNR din 2009 încoace la adresa guvernului,economiei, situaţiei din România, la modul cum ar trebui făcutelucrurile, dar într-o dimineaţă de sfârşit de mai 2011, nu s-a maiabţinut.

Fără să-i pomeneasca numele direct, preşedintele l-a atacat peguvernatorul BNR Mugur Isărescu: E uşor să dai din gură latelevizor, dacă tot face pe profesorul de ce nu intră în arenă, dece nu se murdăreşte în mocirla politică să o facă el maicurată.

Băsescu nu a uitat că în 2009/2010, când ţara era în aer, MugurIsărescu i-a refuzat oferta de a prelua conducerea Guvernuluimotivând: că-i prea bătrân, că este nevoie de un om tânăr, că nu emembru de partid, că-i mai folositor la BNR, şi tot aşa. Isărescu arefuzat diplomatic oferta, s-a dat lovit şi l-a trimis pe LucianCroitoru, consilierul lui, să se plimbe în pulover la finalul lui2009 pe la partide, cu televiziunile în spate, ca să facă Geoană şiAntonescu mişto de el.

În ultimii doi ani, Emil Boc a luat toate înjurăturile Românieipentru ce s-a întâmplat şi se întamplă rău în ţară. Din fericire,Emil Boc nu a refuzat funcţia de prim-ministru, ca guvernatorulBNR. Poate nu ştie economie ca profesorul Isărescu, dar lui Boc nui-a fost frică să iasă în faţă să conducă un guvern, o ţară. Cinevatot trebuie să o conducă, asta e. Daca alţii refuză...

După 20 de ani, guvernatorul BNR a devenit cel mai criticoficial la adresa felului cum arată România de astăzi: se munceşteprea puţin, sunt prea mulţi asistaţi social, statul e prea mare, eprea multă birocraţie, sunt prea multe dări, impozite mari etc.Oricine poate spune aceste lucruri. Dar să îndrepte aceste lucruri,nu sunt mulţi. E doar unul singur. Boc, de bine de rău, a maităiat, cum s-a priceput. Că alţii nu au vrut să taie. Au taiat princurs şi inflaţie.

Dacă premierul nu i-a răspuns guvernatorului, i-a răspunspreşedintele. Oricum şi Traian Băsescu este de o ipocrizie mare:critică acum statul, când el a fost funcţionar, ministru, primar,preşedinte de când îl ştiu românii.

Acum i-a descoperit pe baronii regiilor, companiilor de stat. Eiexistau şi erau negociaţi an de an de liderii politici la vedere.Nu veneau din neant, erau "de-ai partidului".

Sebastian Vlădescu, fostul ministru al finanţelor, declaranonşalant într-o emisiune televizată, că această corupţie mare,care este descoperită acum şi plimbată cu televiziunile alături pela DNA, nu poate exista fara protecţie administrativă şi politică.Mare. E la fel cum Traian Băsescu spune/constată că regiile suntrobinete pentru clientela de partid. Cine-i în politică, acolo sus?100 de inşi, 1.000, 2.000, 10.000. Din 20 de milioane.

Oricum, având în vedere că pe Mugur Isărescu, Traian Băsescu,Sebastian Vlădescu îi leagă multe în ultimii 15-20 de ani - multenopţi nedormite în negocierile cu FMI, cu creditoriiinternaţionali, cu programe de guvernare, cu apărarea cursului, cusalvarea sistemului bancar -, acum ar mai rămâne să întocmească"scrisoarea celor şase" (sigur mai găsesc trei) de critică laadresa politicii lui …? Ceauşescu, din păcate, nu mai e. Şi niciSilviu Brucan. Pe cine mai poate să critice? Pe România, pe care eiinşişi au condus-o?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO