Opinii

Opinie Iulian Ernst: Când şi cum va reveni creşterea economică

01.08.2010, 23:03 27

Investitorii au nevoie de optimism pentru a declanşa mecanismulde creştere economică, este concluzia unui sondaj al ZF printreanalişti şi practicieni. Aceasta ar însemna ca ei să se aştepte laîndeplinirea celui mai favorabil scenariu dintre cele posibile.Problema este că după profituri de nesperat în 2007-2008, toatescenariile posibile par în acest moment mai degrabă deprimante.Revenirea în scala aşteptărilor sustenabile este cu adevăratcondiţia necesară revitalizării activităţii antreprenoriale, dar şicorporatiste (deşi comportamentele diferă esenţial).
Atunci când investitorii vor risca şi fără a avea certitudinea unuiprofit de zeci de procente anual, atunci când băncile îşi vorfolosi resursele pentru un oarece profit în loc să returnezefondurile la centru în favoarea noilor pieţe "cu potenţial" (careor fi acelea), atunci poate vom vorbi de creştere economică.
Momentan, mai negociem împărţeala viitoarelor profituri şi afostelor pierderi. Active importante, capital la urma urmei, stauîngheţate în acest moment numai pentru că proprietarii nu se potobişnui cu perspectiva unui profit "single digit" după câştigurilefabuloase din trecut.
Pentru aceştia pur şi simplu nu există "cel mai favorabilscenariu". Iar lichidităţi importante stau în facilitatea dedepozit a BNR numai pentru că băncile nu înţeleg că rostulprovizioanelor este acela de a acoperi riscul creditelor acordate(şi nu sunt un fel de capital propriu momentan blocat prin chichiţecontabiliceşti, dar recuperabil în cele din urmă). Contabilitateaare puterea de a muta pierderi trecute în viitor şi de a aduceprofituri viitoare în prezent. Însă numai pe hârtie, în care totmai puţină lume crede.
Indicarea unui orizont de reluare a creşterii economice devine omisiune tot mai riscantă pe măsură ce comportamentul investitorilorşi cel al consumatorilor par a se ajusta mai degrabă lent. Poatepărea normal în măsura în care ajustarea are o amplitudine multsuperioară celei din economiile consolidate. Pe perioadaajustărilor însă, orice speranţe de creştere economică suntiluzorii. Acest
lucru este confirmat şi de periodicele ajustări în minus aleproiecţiilor mai mult sau mai puţin oficiale.
Fără îndoială, lipsa de viziune a politicilor publice nu ajută înniciun fel această dinamică, ci, dimpotrivă, joacă un major rolnegativ şi central.
Exagerând şi schematizând, investitorii încep totuşi să înţeleagăcă nu pot să realizeze toţi şi în mod constant profituri pestemedia pieţei (determinată macroeconomic), iar consumatorii larândul lor par să fi înţeles încă mai repede că nu pot consuma lainfinit în afara graniţelor bugetului individual. Condiţiilenecesare reluării creşterii la nivelul economiei naţionale şi nunumai includ (şi în mare parte se rezumă) la ajustareacomportamentului / aşteptărilor în linie cu aceste constrângeri.Până atunci, investitorii se vor arăta nemulţumiţi de"oportunităţile de afaceri" (vezi comentariile băncilor străineprezente pe piaţa locală). Restul sunt detalii, care ce-i drept potfi foarte importante de la caz la caz (politici fiscale aiuritoare,birocraţie, ineficienţă, corupţie).
Sunt însă doar detalii surmontabile.

Iulian Ernst, research analyst al Internet Securities,are studii de fizică şi un MBA în finanţe

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO