Opinii

Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Din majorarea TVA se plătesc pensiile speciale

Autor: Sorin Pâslaru

03.03.2011, 23:50 37

Deficitul bugetului public de pensii a fost în ianuarie de 1miliard de lei (adică 250 milioane de euro), cu 200 milioane de leimai mult decât în ianuarie 2010, ceea ce înseamnă că dacă merge înacest ritm pe 2011 va ajunge la 12 miliarde de lei, adică aproape 3miliarde de euro.

La venituri din contribuţii sociale prognozate pentru anulacesta la circa 8 miliarde de euro cheltuielile cu pensiile vor fide circa 11 miliarde de euro.

Nu-i rău. 3 miliarde de euro deficit în 2011, 4-5 miliarde deeuro în 2012 şi în curând nici majorarea TVA până la 30% nu-l vamai putea acoperi. Problema este că în 2010 deficitul a fost maimic, şi anume "doar" de 2 miliarde de euro, adică la venituri de 8miliarde de euro cheltuielile au fost de 10 miliarde de euro.

Aşa de bună a fost reforma pensiilor că deficitul bugetului depensii, în loc să scadă, creşte!

Tot a spus premierul Emil Boc: facem reforma pensiilor şi vomaduce economii la buget de 400-600 milioane de euro. Iată-le.

Sunt economii, dar cu semn contrar: deficitul în loc să sereducă de la 2 miliarde de euro la 1,4 miliarde de euro se va ducela 3 miliarde de euro în ritmul lunii ianuarie.

Cum se explică? Simplu. În toată hărmălaia privind pensiilespeciale, puţini au pus problema că trecerea celor 150.000 depensii speciale de la Ministerul de Interne şi Ministerul Apărăriila bugetul public de pensii îl va îngreuna cu suma aferentă plăţiilor, adică circa 1 miliard de euro pe an, pentru care nu existăcontrapartidă în venituri din contribuţii sociale.

Militarii şi angajaţii din Ministerul de Interne nu plătescdecât o parte din contribuţiile sociale, spre deosebire de ceilalţiangajaţi ai statului şi chiar dacă ar plăti integral contribuţiatotală de 32% (aplicată salariului brut şi fondului de salarii),tot nu ar ajunge. Că nu sunt angajaţii din MAI şi MApN de trei orimai mulţi decât pensionarii din cele două ministere, ci sunt înnumăr de circa 230.000 faţă de 150.000 de pensionari, şi nicipensia medie nu este doar o treime din salariul mediu din acesteinstituţii, ci mai mare.

Ca urmare, "cineva" trebuie să suplinească diferenţa, aşa căacest cineva este statul, din încasări de TVA, impozit pe profitsau venit.

Cu toată majorarea de deficit la pensii, per total, bugetulconsolidat pe ianuarie a ieşit pe un uşor plus, adică veniturile de14,6 mld. lei au depăşit cheltuielile cu circa 600 mil. lei.

Cum a fost acoperită creşterea deficitului la pensii cu 200milioane de lei şi scăderea veniturilor încasate de stat dinimpozitul pe profit de la 1,4 mld. lei la 900 mil. lei? Princreşterea TVA.

În pofida scăderii consumului cu 5% în volum în ianuarie,încasările din TVA au crescut de la 3,1 la 4,1 miliarde de lei,deci cu circa 25%. Miliardul de lei în plus a provenit, evident,din scumpirea mărfurilor cu circa 10% în această perioadă şi dinmajorarea TVA la 24%, faţă de 19% în 2010. Cu alte cuvinte,creşterea TVA acoperă majorarea deficitului bugetului de pensiiprovocat de trecerea pensiilor speciale la bugetul public depensii. Deocamdată şi celelalte cifre arată rău pe ianuarie, nunumai deficitul bugetului public de pensii: comerţul este înscădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iarvânzările de produse alimentare au scăzut cu 7%.

O fi rea creşterea prin consum, dar după doi ani de îngheţ arcam fi cazul de relansare a economiei. Altfel pentru ce atâteaîmprumuturi de miliarde de euro? Nu ca să amortizeze şocul?

Cu încă 10% scădere a consumului în 2011 şi o inflaţie bombă launele produse alimentare de 30-40% în şase luni, situaţia nu aratăprea bine. Iar dinspre guvern nu se arată schimbări totale deatitudine care să genereze încredere. Problema este că nicipresiunea opiniei publice nu este suficientă.

Mulţi se plâng de serviciile statului, dar atunci când se aflăfaţă în faţă cu cei cărora trebuie să le ceară decontul tac mâlc.Mai ales când sunt şi lideri de opinie, este dramatic. Este pur şisimplu un furt de reprezentare să fii faţă în faţă cu aceşti oamenidin linia întâi a administraţiei, care risipesc miliarde de eurofără nicio tresărire, şi să nu le ceri socoteală furibund.

Tot ce răsare astăzi din dosarele din vamă ar trebui să leexplodeze în faţă celor mai de sus lideri ai partidelor. Secretulva fi ca aceia care au căzut să fie suficient de înspăimântaţiîncât să dezvăluie firele până sus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO