Opinii

Razvan Orasanu: 19 miliarde de euro si o singura mentalitate (3)

06.08.2007, 20:06 22

In doua articole succesive, am atras atentia asupra continutului unui document semnat de primul-ministru si Comisarul European Danuta Hubner prin care "banii de la UE" incep sa curga spre Romania. Mentalitatea europeana e una singura, banii sunt 19 miliarde de euro.
60% din bani vin pentru infrastructura, iar legatura dintre cresterea economica si infrastructura este una cunoscuta. Mediul face parte din acest capitol, pentru ca infrastructura si mediul sunt privite unitar in Uniunea Europeana. 5% vin pentru intarirea capacitatii administrative, singura care adeseori pune bete in roate desfasurarii corespunzatoare a multor proiecte europene. Restul banilor se imparte intre programul de dezvoltare al resurselor umane (20%) si programul de competitivitate economica (15%). Ambele conteaza mai mult pentru viitorul Romaniei (adica si pentru viitorul tau direct, draga cititorule) decat cancanurile care fac acum deliciul verii.
Sa le luam pe rand. "Capacitatea administrativa" este un nobil si dragut cuvant pentru spaga sau inertia care bantuie cateodata prin administratie. A ramas celebru ca exemplu pavilionul expozitional de la Constanta . Johnatan Scheele, seful delegatiei UE la Bucuresti, a cerut Guvernului banii europeni inapoi, acuzandu-l in acelasi timp pe celebrul primar Radu Mazare, elegant, de tergiversarea lucrarilor. Din fondurile nerambursabile de 4 milioane de euro date de Uniunea Europeana, seful delegatiei a cerut 1,2 milioane inapoi. Reactia presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, citat de Ziarul Financiar, a fost prompta : "Si ce daca nu ne vor mai da bani? Oricum, continuam (pavilionul expozitional- n.a.) cu fonduri private". Chiar daca judetul Constanta doreste cu tot dinadinsul sa aplice aceasta logica cablata in problema derularii fondurilor europene, este clar ca ea nu functioneaza la nivelul tarii. Care politician, de la putere sau din opozitie, s-ar ridica in picioare sa declame cu patos patriotard : "Dom'le, daca nu va convine, ia luati-va voi cele 19 miliarde de euro, ca noi suntem romani verzi si noi de la Traian si Decebal incoace ne descurcam singuri"? Daca pentru capacitatea administrativa primim 5% (e adevarat, 5% din 19 miliarde de euro), primim mult mai mult pentru stimularea competitivitatii economiei (15%). Nu lasati titlul vag sa va pacaleasca: este singurul mod prin care economia poate sa creasca in timp ce inflatia scade! Programul aprobat prevede ca in 2015 sa ajungem la 55% din competitivitatea Uniunii Europene printr-o serie de programe de retehnologizare. Cheia, atentie, este eficienta energetica, intrucat energia este un cost cheie in mai multe sectoare importante pentru economia romaneasca, cum ar fi industria constructiilor de masini, industria metalurgica sau industria textila. Investitiile incepute in proiectele de cercetare, care au fonduri de 5 ori majorate fata de 2015, vor avea si ele un impact asupra competitivitatii. Insa imbunatatirea competitivitatii se va face inca cativa ani prin absorbtia de tehologie - lucru vizibil pentru oricine citeste balanta comerciala si observa cat la suta din importuri sunt masini-unelte pentru retehnologizare.
Daca la capitolul administratie si competitivitate, incet-incet, ne imbunatatim, ce se intampla la capitolul resurse umane? Domeniul a luat avant mai ales sub impulsul multinationalelor care si-au construit platformele de resurse. Multinationalele au descoperit in Romania o forta umana de calitate, care se demonstreaza competitiva la nivel mondial (mentionez doar IT-ul).
Programul european semnat in domeniul resurselor umane prevede mai mult. Ministerul Muncii plateste deja de ceva vreme partial anumite cursuri de formare, cu rezultate foarte bune. Pe viitor insa, ajutoarele de stat pentru calificare si recalificare sunt permise sau chiar incurajate de legislatia europeana. Uniunea Europeana insasi pune la dispozitie fonduri suplimentare consistente. Iar ideea de formare continua nu va mai fi in curand doar un neologism golit de continut folosit pe la seminarii. Nu mai vorbesc de necesitatea de a revolutiona sistemul de resurse umane din administratia publica - este o evidenta de care ne lovim zi de zi la aproape orice ghiseu al unei autoritati de stat.
Concluzia este simpla: avem 19 miliarde de investit, banii nu mai sunt o problema pentru Romania, singura problema pe care o avem este administrativa: a investi banii doar acolo unde e nevoie de ei si unde produc rezultatele vizible, clare, masurabile. Cu alte cuvinte, ne intoarcem la problema resurselor umane, cheia tuturor celorlalte.

Razvan Orasanu este consilier de stat al primului-ministru si membru in Consiliul de Indrumare si Supraveghere al AVAS


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO