Politică

1 mld. euro, prin POR, în 2013?

1 mld. euro, prin POR, în 2013?

Autor: Iulian Anghel

14.02.2013, 18:12 1018

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a anunţat astăzi că obiectivele ministerului pentru Programul Operaţional Regional (POR) este absorbţia a 1 mld. euro din banii nerambursabili ai Uniunii Europene în 2013.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice are ca ţintă, până la sfârşitul acestui an, absorbţia a cel puţin un miliard de euro pentru proiectele derulate prin Programul Operaţional Regional. După proiectele semnate astăzi (ministrul s-a aflat la Piteşti unde au fost semnate contracte finanţare prin POR n.n.) şi după ce le semnăm şi pe cele programate mâine (cănd vor fi semnate 28 de contracte n.n.), vom ajunge la 200 de milioane de euro (în 2013 n.n.)

POR este cel mai avansat program operaţional în rândul celor şapte programe, cu o rată de absorbţie de 24,7% (920 mil. euro din totalul de 3,7 mld. alocări între 2007-2013). Pe de altă parte, este şi programul care a ridicat cele mai mari probleme în relaţia cu UE.

În 2011 el a fost întrerupt de la finanţare după ce Comisia Europeană a reclamat nereguli în desfăşurarea licitaţiilor pentru unele proiecte în mai multe judeţe între care şi Teleorman unde şef al Consiliului judeţean era chiar Liviu Dragnea (proiectul de reabilitate a drumurilor era gestionat de Consiliul judeţean, iar banii au fost plăţiţi unei firme, Teldrum, apropiată preşedintelui Consiliului). Însă nu a fost stabilită nicio vină a actualului ministru, iar el a respins categoric orice implicare a sa în vreo neregulă.

Potrivit lui Dragnea, prioritatea MDRAP în domeniu mai ţintesc, în 2013. eliminarea blocajelor şi simplificarea procedurilor în procesul de accesare a fondurilor europene, cu efect direct asupra accelerării gradului de absorbţie.

În ultimii ani ne-am obişnuit cu foarte multe blocaje. Din cauza acestor blocaje, aceste proiecte au stat câţiva ani de zile prin sertare. De când am venit la minister, am simplificat procedurile, ne-am uitat cu atenţie pe aşa-zisele blocaje, pentru a nu mai ţine în loc proiectele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO