Politică

Adrian Nastase despre PNL-PD: "demagogi" care au produs "dezastre"

20.09.2004, 00:00 10

Adrian Nastase si Mircea Geoana au criticat la sfarsitul saptamanii in termeni duri, Alianta PNL-PD care ar fi raspunzatoare, in opinia lor, de "cea mai mare recesiune din istoria Romaniei" care s-a produs cata vreme cele doua partide s-au aflat la guvernare, intre 1997 si 2000. Potrivit lui Nastase, liderii opozitiei liberalo-democrate sunt "demagogi" care au produs "dezastre" pentru ca acum sa "pozeze in apostoli ai dreptatii". Mircea Geoana a afirmat ca in Alianta "oameni imbatraniti in rele si tributari trecutului".
Afirmatiile liderilor PSD pot indica strategia pe care partidul o va folosi in campanie: va fi, probabil, un atac centrat pe fosta guvernare si o incercare de a convinge ca Alianta nu ar fi altceva decat o CDR, resapata. Va fi mai apoi o glorificare a actualei guvernari si multe promisiuni pentru guvernarea viitoare. Nastase si Geoana au criticat Alianta la congresul Tineretului Social Democrat (TSD), unde Victor Ponta a fost realse sef al tinerilor partidului de guvernamant.
Nastase a spus, cu acel prilej, ca, daca "realizarile din ultimii patru ani" de guvernare PSD nu sunt cunoscute de toata lumea, asta se intalmpa pentru ca nu au fost, poate, pe deplin explicate. Si iata cum sunt stau lucrurile in viziunea lui Adrian Nastase. Guvernarea sa este cea mai buna din ultimii 15 ani, in vreme ce criza prin care s-a trecut intre 1997-2000 nu poate fi comparata decat cu cea din anii 1920. In 2000, tara era "izolata", "la periferia lumii civilizate". Inaintea guvernarii PSD, "regimul liberalo-democrat-taranist a reusit un singur lucru: sa aduca tara la marginea prapastiei". Ce a facut in schimb PSD o data ajuns sa guverneze? Discursul gri se coloreaza in roz. "Am indreptat relele comise de fosta Conventie, actuala Alianta, dar am avut rabdarea de a asculta problemele oamenilor, le-am inteles si pe multe le-am rezolvat". Adica, "problemele cele mai importante ale Romaniei" - cresterea veniturilor, eliminarea vizelor, integrarea in NATO, accelerarea integrarii in UE, al impacarii cu vecinii Romaniei. Toate aceste realizari apartin exclusiv PSD, reiese din discursul lui Adrian Nastase. Mircea Geoana si-a concentrat atacul asupra lui Basescu si Stolojan si a programului de guvernare al Aliantei, pe care liderii PN-PD au anuntat ca l-au finalizat. Geoana s-a indoit insa ca acest program ar exista de vreme ce nu e public si chiar daca ar exista "nu ar avea cine sa-l aplice". Geoana, prim ministru desemnat din partea PSD a spus ca Alianta nu si-a anuntat primul ministru desemnat "pentru ca nu are un om credibil". Alianta a anuntat ca Basescu este seful campaniei electorale a PNL-PD si in aceasta calitate se va ocupa personal de Nastase si Geoana. Acesta din urma a comparat situatia din Alianta cu un episod din romanul lui Lewis Carroll , Alice in Tara Minunilor: "In roman aparea doar un cap de pisica, fara pisica si la un moment dat apare doar zambetul pisicii, fara cap (n.r.- personajul din roman este pisica Chesire). Asa este si in Alianta PNL-PD. Il au pe Stolojan si Basescu - capul pisicii, iar in campania electorala va fi numai zimbetul pisicii, adica Traian Basescu. Unde este pisica si cine va prinde soareci in aceasta tara?".



Pensii recorelate incepand cu octombrie
Cum vor arata urmatorii patru ani sub PSD a explicat Nastase. El a reluat o serie de indicatori din oferta electorala a PSD, care se refera in mare masura la cresterea veniturilor, dar mai ales a pensiilor. Guvernul va incepe recorelarea pensiilor incepand cu luna octombrie - in ajunul campaniei electorale - si nu cu ianuarie cum fusese dinainte programat, a spus liderul PSD. Singurul motiv ar fi, in opinia sa, acela ca nu vrea sa lase impresia ca paseaza unei alte guvernari aceasta problema spinoasa. Asadar, sub guvernarea PSD, pensiile vor ajunge la 100 de euro in 2008, vor fi introduse noi tipuri de pensii, cum este pensia sociala. Dupa 2007, pensionarii din agricultura vor primi pensii speciale sustinute de Uniunea Europeana (?).
Dar toate acestea trebuie explicate, a spus Nastase, care i-a indemnat pe tineri sa-i urmeze exemplul si sa vorbeasca cu oamenii ("Am vorbit in ultimile saptamani cu mii, zeci de mii".)
Si Mircea Geoana a avut sfaturi pentru tineri. El a spus ca in calitate de viitor prim ministru, se va baza doar pe tineri corecti,competenti si harnici si ca trebuie sa inceteze promovarea tinerilor pe criterii subiective."Noua guvernare a noului PSD nu poate fi infaptuita cu tineri care au in cap imaginea unei vile la munte sau cu tineri care viseaza doar la masina de ultima generatie", a spus Mircea Geoana. El  crede ca "este timp de facut bani dupa iesirea din politica" si ca cine vrea sa faca bani sa se duca in sectorul privat. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO