Politică

Autonomia redevine tema centrala la UDMR

08.09.2004, 00:00 11

"Dialog pentru autonomie", asa se numeste programul electoral al UDMR, a spus ieri Marko Bela, presedintele Uniunii. Marko Bela: "Ideea autonomiei sub diferite forme - culturala, administrativa - este in centrul acestui program pentru ca asta vrem. Vorbim de dialog, pentru ca autonomia poate fi obtinuta printr-un dialog cu  membrii majoritatii". Dintr-un foc, liderul Uniunii le-a luat apa de la moara radicalilor maghiari, din Uniunea Civica Maghiara (UCM) si Consiliul National al Secuilor (CNS), care ii reproseaza liderului UDMR, ca, de dragul puterii, a renuntat la un deziderat mai vechi, acela al autonomiei.
Moderatii precum Marko stiu ca autonomia nu se poate obtine prin forta, ca se poate obtine in timp, ca rezultatul s-ar putea sa nu fie multumitor. Dar a spune direct acest lucru ar putea insemna o indepartare a unei parti a maghiarilor de UDMR, o reorientare a electoratului maghiar catre formatiuni mai vocale atunci cand este atins acest subiect sensibil. Marko plaseaza, asadar, tema in centrul programului electoral al Uniunii. A facut si o oferta radicalilor. Veniti si candidati in alegerile interne (de rezultatul carora depinde numele si ordinea pe listele electorale), chiar daca nu sunteti membri ai UDMR. A facut si o oferta intregului electorat maghiar, care va vota in alegerile interne chiar daca nu sunt membri UDMR - aceasta era o conditie obligatorie in trecut.
Szilaghyi Zsolt, important membru al UCM: "In maghiarime exista o vorba. Cand Marko vorbeste de autonomie e semn ca am intrat in campania electorala".
UCM a anuntat ca nu va participa in prealegeri pe listele UDMR. Ar fi vrut ca in alegerile interne sa se confrunte o lista a UDMR si una a UCM, lucru refuzat de liderii Uniunii. Marko spune ca nu este ingrijorat de posibilitatea transformarii UCM sau a CNS in partide, lucru ce ar putea avea drept consecinta diminuarea numarului de voturi pentru UDMR si chiar neatingerea pragului parlamentar. A mai existat, spune Marko, un partid maghiar - Partidul Liberal Maghiar - care a concurat UDMR,  fara succes. Dar UDMR are nevoie de fiecare vot - este importanta reprezentarea parlamentara, dar este important si numarul de parlamentari - si aceasta este esenta mesajului de unitate transmis de UDMR, spune Marko. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO