Politică

Basescu este validat astazi de CC si depune luni juramantul

Basescu este validat astazi de CC si depune luni juramantul
15.12.2009, 23:10 17

Presedintele Traian Basescu (desen) va merge astazi la CurteaConstitutionala (CC) unde ii va fi validat mandatul, urmand casaptamana viitoare, pe data de 21 decembrie, sa depuna juramantulin fata Parlamentului. Intre timp, cancelariile occidentale i-au adresat presedinteluitelegrame de felicitare in care remarca urgentele si provocarilemandatului sau. Iata ce au spus liderii:

Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei: Sunt convins ca acest noumandat, pe care vi l-au incredintat romanii, ne va permite saconsolidam relatiile exceptionale de prietenie si cooperare careunesc tarile noastre, in continuitatea parteneriatului strategic pecare l-am semnat impreuna la 4 februarie 2008.

Gordon Brown, premierul Marii Britanii: Astept cu interes sacontinuam colaborarea in multe domenii importante in care MareaBritanie si Romania impartasesc interese comune.Sunt incantat de faptul ca v-ati alaturat angajamentului nostrusporit din Afganistan. Ati primit un mandat pentru continuareaactiunilor decisive de reformare a justitiei, aceste reformeasigurand un progres semnificativ in combaterea coruptiei sicresterea performantei in sistemul judiciar.

Mark Gittenstein, ambasadorul SUA in Romania: Romania ca siAmerica trebuie sa aspire la a fi o guvernare a legilor, nu abarbatilor si femeilor, nu o tara unde politica si legea depind decare parte obtine o majoritate de 50% plus unu. Insa in acelasitimp, Romania trebuie sa devina o tara care incearca sa obtinareconciliere si armonie dupa incheierea alegerilor. Pe scurt: estetimpul pentru actiune, nu doar pentru certuri.

José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene: Prima sicea mai urgenta dintre sarcinile pe care trebuie sa le asumati esteformarea unui nou guvern, capabil sa aiba o larga sustinere inParlament. O abordare consensuala si in sensul unitatii este foarteimportanta in aceste momente dificile. Sunt convins ca veticontinua efortul de modernizare a tarii dumneavoastra, asa cumdoreste poporul roman.

Jerzy Buzek, presedintele Parlamentului European: Ca presedinteal Romaniei veti avea o sarcina dificila avand in vedere conditiileeconomice actuale deosebite din intreaga lume, dar si multeoportunitati de a transforma viata oamenilor in bine. Am observat,in cadrul reuniunilor de la Bruxelles, abilitatile dumneavoastra denegociator si de promotor al valorilor si aspiratiilor romanesti.Imi doresc sa promovati in continuare interesul si vocatiaeuropeana a romanilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO