Politică

Băsescu: Premierul este primul care răspunde pentru nerespectarea deficitului şi a datoriei

Băsescu: Premierul este primul care răspunde pentru nerespectarea deficitului şi a datoriei

Autor: Gabriel Pecheanu

01.06.2011, 20:48 354

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că în cazulnerespectării de către Guvern a prevederii privind deficitulbugetar şi a datoriei publice, potrivit proiectului de revizuire aConstituţiei, premierul ar fi primul care ar trebui sărăpsundă.

Şeful statului a afirmat căsancţiunile pentru nerespectarea prevederii referitoare ladeficitul bugetar şi la datoria publică ar trebui să fie stabiliteîn Legea răspunderii Guvernului.

"Deci, acolo trebuie sancţiunepenală pentru nerespectarea Constituţiei. La fel cum preşedintele,prin nerespectarea Constituţiei, se suspendă şi se merge lareferendum, şi Guvernul va trebui sa aibă descrisă răspundereapenală pentru fiecare element de nerespectare a Constituţiei,într-o Lege a răspunderii Guvernului", a afirmatBăsescu.

El a mai susţinut că "primul carerăspunde este prim-ministrul".

"Sunt miniştri care au atribuţiunipe sectorul financiar. Spre exemplu, ministrul de Finanţe şiprim-ministrul", a mai menţionat Traian Băsescu.

Deficitul bugetar nu poate fi maimare de 3% din PIB, iar datoria publică nu poate depăşi 60% dinPIB, se arată în proiectul de lege de revizuire a Constituţiei,făcut public de Administraţia Prezidenţială.

În proiect a fost introdus un nouarticol, după articolul 138, referitor la plafonarea deficituluibugetar şi la datoria publică.

"Statul trebuie să evite deficitulpublic excesiv şi deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% dinPIB, iar datoria publică nu poate depăşi 60% din PIB", se arată laalineatul 1 al articolului.

Pe de altă parte, potrivitalineatului 2, "împrumuturile externe pot fi contractate numai îndomeniul investiţiilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO