Politică

Băsescu: Voi declanşa o discuţie despre termenul aderării României la moneda euro

Băsescu: Voi declanşa o discuţie despre termenul aderării României la moneda euro

Foto: Octav Ganea

Autor: Gabriel Pecheanu

12.04.2011, 14:59 26

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în Estonia, că vadeclanşa o discuţie la nivelul BNR, a Guvernului, a analiştilorpentru a se ajunge la o concluzie dacă este bine ca România să-şimenţină obiectivul 2015 pentru accesul la moneda Euro sau va trebuiîmbunătăţită performanţa economică.

"Sigur că problema euro a fost unadin problemele discutate. Vă pot informa, cum l-am informat şi pedomnul preşedinte, că deocamdată obiectivul României nu a fostschimbat - acces în zona euro în 2015. Modul cum reuşim să reducemdeficitul bugetar, dar şi nivelul de îndatorare ne îndreptăţesc sămenţinem acest obiectiv, dar, în acelaşi timp criza economică ne-adat o lecţie extrem de serioasă tuturor. Va trebui să ne reanalizămobiectivul accesului în zona euro prin prisma lecţiei crizei", adeclarat Traian Băsescu după convorbirile cu omologul său eston,Toomas Hendrik Ilves.

De asemenea, el a mai afirmat căva declanşa o dezbatere pe tema termenului de aderare la monedaeuro.

"Aş vrea să mai trag o concluzie.Pentru a fi performant în zona euro, trebuie să ai o economieperformantă şi acesta este motivul pentru care în perioadaurmătoare voi declanşa o discuţie la nivelul BNR, a Guvernului, aanaliştilor, dacă este bine să ne menţinem obiectivul 2015 sautrebuie să ne ridicăm performanţele economiei la un nivel care săne asigure performanţă şi în interiorul zonei euro", a conchisBăsescu.

La rândul său, întrebat despre cuma afectat cetăţenii aderarea Estoniei la zona euro, şeful de stateston a apreciat că cel mai important aspect al aderării l-areprezintat înlăturarea fricii estonienilor cu privire ladevalorizarea monedei naţionale.

"Un aspect pozitiv al acestuiproces prin care Estonia a trecut a fost acela că s-a eliminatfrica cetăţenilor care aveau credite în euro că le va creştedobânda, dar şi faptul că a crescut numărul investiţiilor înEstonia", a mai spus Toomas Hendrik Ilves.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO